Ειδήσεις ΥγείαςΠρώτες βοήθειεςΦάρμακα

Τσιμπήματα εντόμων: Τι πρέπει να προσέχουν όσοι πάσχουν από αλλεργίες

Σύμφωνα με τους ειδικούς επιστήμονες, το τσίμπημα μέλισσας ή σφήκας σε άτομα με αλλεργία μπορεί να είναι ως και θανατηφόρο.

Έντομα

Τα κουνούπια, οι μέλισσες, οι σφήκες, τα μυρμήγκια και οι αράχνες συχνά κάνουν την εμφάνισή τους το καλοκαίρι και ταλαιπωρούν αρκετούς ανθρώπους. Η φαγούρα, το πρήξιμο και ο πόνος που προκαλούν τα τσιμπήματα των εντόμων είναι λόγω των ουσιών που αφήνουν πίσω τους.

Οι περισσότεροι άνθρωποι αντιδρούν ήπια και τα συμπτώματα μπορούν να αντιμετωπιστούν με απομάκρυνση του κεντριού αν υπάρχει, πλένοντας την περιοχή με σαπούνι και νερό, εφαρμόζοντας τοπικά μία κρέμα για τη φαγούρα, κρύα κομπρέσα για το πρήξιμο, λαμβάνοντας ένα παυσίπονο για τον πόνο και ένα αντιισταμινικό για να μειωθεί η αντίδραση.

Ένας μικρός αριθμός ατόμων θα παρουσιάσει σοβαρή αλλεργική αντίδραση, με συμπτώματα όπως πρήξιμο του λαιμού και των χειλιών, αναπνευστικά προβλήματα, λιποθυμία, ζάλη, ταχυκαρδία, σύγχυση και σοκ και θα χρειαστούν άμεσα ιατρική βοήθεια.

Τι να κάνετε

Μείνετε μακριά από μέρη όπου συναθροίζονται έντομα, π.χ. από ανθισμένα λουλούδια, ανοικτούς κάδους απορριμμάτων, σάπια φρούτα κ.τ.λ.

Προσοχή κατά τη διάρκεια αθλοπαιδιών στην ύπαιθρο.

Μην αφήνετε υπολείμματα τροφών στην ύπαιθρο.

Προσέχετε αν ψαρεύετε στην ακτή διότι μαζεύονται έντομα (ιδίως σφήκες).

Αποφεύγετε να φοράτε αρώματα, λακ, αντηλιακά με έντονες οσμές διότι προσελκύουν τα έντομα.

Τοποθετήστε σίτες στα παράθυρα και μην αφήνετε στάσιμα νερά στην αυλή του σπιτιού.

Να φοράτε ελαφριά ρούχα με μακριά μανίκια και παντελόνια για να μην είστε εκτεθειμένοι.

Διατηρείτε όλους τους χώρους καθαρούς και τα σκουπίδια κλειστά σε κάδους, ώστε να μην υπάρχουν εστίες προσέλκυσης των εντόμων.

Χρησιμοποιείτε εντομοαπωθητικά.

Μη ξεχνάτε

Έχετε πάντοτε μαζί σας το κουτί πρώτων βοηθειών μία ένεση κορτιζόνης και αδρεναλίνης επείγουσας χορήγησης. με τα φάρμακα άμεσης αντιμετώπισης.

Να φοράτε ταυτότητα (λαιμό, χέρι) με την αλλεργική πάθησή σας. Στην ταυτότητα να υπάρχει και τηλέφωνο επικοινωνίας με άτομο που είναι ενήμερο για το νόσημά σας σε περίπτωση απώλειας επαφής με το περιβάλλον.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button