Ειδήσεις Υγείας

Τσιμπήματα στη θάλασσα: Δείτε τι πρέπει να κάνετε

Μπορεί να μην εγκυμονούν σοβαρούς κινδύνους για την υγεία αλλά είναι είναι δυνατόν να αναστατώσουν όλη την οικογένεια.

Μάθετε ποιες είναι οι πρώτες βοήθειες

Τσίμπημα τσούχτρας

Αφαιρέστε τα πλοκάμια. Όταν έρθετε σε επαφή με μία μέδουσα μπορεί τα πλοκάμια της να αποκολληθούν και να κολλήσουν στο δέρμα σας.

Αφαιρέστε τυχόν εναπομείναντα πλοκάμια πλένοντας την περιοχή με άφθονο θαλασσινό νερό.

Αποφύγετε να χρησιμοποιήσετε γλυκό νερό, γιατί μπορεί να ενεργοποιήσει τα δηλητηριώδη κεντριά που είναι στο δέρμα σας και να διαχυθεί περισσότερο δηλητήριο.

Μην απομακρύνετε τα πλοκάμια με γυμνά χέρια, γιατί θα κολλήσουν στα δάχτυλα ούτε χρησιμοποιώντας πετσέτα ή κάποιο ρούχο, γιατί με το τρίψιμο της περιοχής θα εξαπλωθεί το δηλητήριο.

Ανακούφιση από τον πόνο και τον ερεθισμό.

Υπάρχει έντονη διαφωνία σχετικά με την ανακούφιση του πόνου και τη χρήση θερμών ή ψυχρών επιθεμάτων.

Ωστόσο, πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι το ζεστό νερό είναι πιο αποτελεσματικό, επειδή η θερμότητα μπορεί να μειώσει τη δραστικότητα του δηλητηρίου.

Στη συνέχεια αλείψτε την πάσχουσα περιοχή με κορτιζονούχο αλοιφή, ξύδι ή αμμωνία για να ανακουφιστείτε από το τσούξιμο και τη φαγούρα.

Αναζητήστε επείγουσα ιατρική αντιμετώπιση εάν τα τσιμπήματα καλύπτουν μεγάλες περιοχές του δέρματος, αν έχετε έντονα και σοβαρά συμπτώματα, αν δεν υποχωρούν μετά την εφαρμογή των τοπικών μέτρων και αν εμφανιστεί σοβαρή αλλεργική αντίδραση.

Μήπως πατήσατε αχινό;

Οι αχινοί στη πλειοψηφία τους δεν είναι δηλητηριώδεις.Στην περίπτωση που πατήσετε κάποιο αχινό  μάθετε τι πρέπει να κάνετε
Βγείτε προσεκτικά από τη θάλασσα χωρίς να πατάτε το πόδι που έχουν μπει τα αγκάθια, γιατί θα εισχωρήσουν ακόμα πιο βαθειά.

Μαλακώστε την περιοχή επαλείφοντας κάποια λιπαρή ουσία (ελαιόλαδο, baby oil, λάδι αντηλιακό) ή βάλτε το πόδι σας σε μια λεκάνη με ζεστό νερό και ξύδι για να μαλακώσει το δέρμα και να ανακουφιστείτε από τον πόνο.

Αφαιρέστε τα αγκάθια με ένα τσιμπιδάκι, αλλά με προσοχή χωρίς να τα σπάσετε.

Η διαδικασία αυτή μπορεί να είναι λίγο επώδυνη, αλλά είναι απαραίτητη για να μειωθεί ο πόνος.

Μόλις βγουν τα αγκάθια βάλτε λίγο αντισηπτικό ή οινόπνευμα στην περιοχή για να μην προκληθεί μόλυνση.

Σε περίπτωση που έχουν παραμείνει αγκάθια μέσα στο δέρμα μην προσπαθήσετε να τα βγάλετε με βελόνα, αλλά βάζετε συχνά επιθέματα με ξίδι (τα αγκάθια αποτελούνται από ανθρακικό ασβέστιο και το ξύδι τα διαλύει).
Αναζητήστε ιατρική βοήθεια αν τα αγκάθια είναι πολλά, έχουν εισχωρήσει σε μεγάλο βάθος και πονάτε πολύ.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button