ΆρθραΚΟΡΟΝΟΪΟΣΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

Τσιόδρας: Γιατί δεν ελέγχονται εργαστηριακά όλοι οι υγειονομικοί στα νοσοκομεία!

Μόνο εφόσον παρουσιάσουν συμπτώματα θα συνεχίσουν να ελέγχονται εργαστηριακά για κορονοϊό γιατροί και νοσηλευτές αλλά και όλοι οι υγειονομικοί του ΕΣΥ, όπως δήλωσε ο επικεφαλής λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας έπειτα από ερώτηση του HealthReport.gr κατά τη διάρκεια της καθημερινής ενημέρωσης των διαπιστευμένων συντακτών υγείας.

Ειδικότερα μετά και το επίσημο αίτημα που ετέθη από τους Νοσοκομειακούς γιατρούς (ΟΕΝΓΕ) προς τον υπουργό Υγείας να ελεγχθούν εργαστηριακά όλοι οι υγειονομικοί του ΕΣΥ, προκειμένου να μην υπάρχει ενδονοσοκομειακή διασπορά του κορονοϊού, ο καθηγητής κ.Τσιόδρας εξήγησε γιατί δεν μπορούν να ελεγχθούν όλοι οι υγειονομικοί του δημοσίου συστήματος. Διαβάστε ΕΔΩ τι ζήτησαν από το υπουργείο υγείας οι νοσοκομειακοί γιατροί: «Εργαστηριακό έλεγχο σε όλο το ΕΣΥ ζητούν οι νοσοκομειακοί γιατροί!»

Όπως είπε ο Σωτήρης Τσιόδρας: «Σχετικά με τους υγειονομικούς, το έχω πει ξανά, και φυσικά αυτό είναι το σχόλιο, τα νοσοκομεία μπορούν να λειτουργήσουν σαν εστίες διασποράς του ιού, όπως ακριβώς και οι οίκοι ευγηρίας που ανέφερα στο μήνυμα προηγουμένως.

Δεν ελέγχονται κάθε μέρα οι γιατροί. Αλλά οι γιατροί και οι επαγγελματίες υγείας είναι μέσα στα κριτήρια για εργαστηριακό έλεγχο, εάν και εφόσον εμφανίσουν συμπτώματα.
Φυσικά και δεν θα μπορείς να ελέγξεις τον γιατρό κάθε μέρα, γιατί αν επωάζει την νόσο δεν θα το πιάσεις. Αν δεν έχει τη νόσο, πάλι δεν θα το πιάσεις και αν είναι ένα ψευδώς αρνητικό. Αυτό δε σημαίνει ότι ο γιατρός χαλαρώνει τα μέτρα προστασίας στο εργασιακό του περιβάλλον».

Μόνο με συμπτώματα

Ο επικεφαλής λοιμωξιολόγος εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, υπογράμμισε πως το προσωπικό του ΕΣΥ μόνο όταν θα εμφανίζει συμπτώματα θα ελέγχεται εργαστηριακά.
«Αλλά αν ο γιατρός εμφανίσει συμπτώματα, φυσικά και είναι στα κριτήρια εργαστηριακού ελέγχου και ελέγχεται για πολλούς λόγους. Πρώτα για τον ίδιο και την υγεία του, αλλά και δεύτερον για να ελεγχθεί και πιθανή διασπορά μέσα στο νοσοκομειακό χώρο.

Άρα οι γιατροί είναι μέσα στις ευπαθείς ομάδες, τις ομάδες αυξημένου κινδύνου για εκδήλωση νόσου και, αν έχουν και κάποια άλλα κριτήρια, στις ευπαθείς ομάδες αυξημένου κινδύνου για σοβαρή νόσο. Αλλά ο κύριος λόγος που τους ελέγχουμε είναι αυτός: να αποφευχθεί η νοσοκομειακή διασπορά.

Άρα οι γιατροί ελέγχονται με βάση τα κριτήρια. Είμαι μέσα στον αλγόριθμο του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας και του Κράτους. Αλλά ο έλεγχος πρέπει να γίνεται σωστά» ανέφερε ο κ.Τσιόδρας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κορονοϊός: Ξεκινά κατ’ οίκον εργαστηριακός έλεγχος! Όλα τα νέα κριτήρια για το τεστ

Σχετικά Άρθρα

Back to top button