main-articlesΚΟΡΟΝΟΪΟΣΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

Τσιόδρας: Γιατί μεταδίδεται πιο εύκολα ο κορονοϊός σε μπαρ και νυχτερινά κλαμπ

Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δείξουν οι πολίτες ακόμη και τώρα που ξεκινά η επανεκκίνηση της χώρας, με το άνοιγμα σχεδόν όλων των επιχειρήσεων αλλά και της νυχτερινής διασκέδασης της Δευτέρα.
Ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας επανήλθε στο θέμα των μέτρων που θα πρέπει να τηρούνται ειδικά στους κλειστούς χώρους αφού ο κίνδυνος μετάδοσης είναι πολύ μεγαλύτερος.

Μάλιστα ο καθηγητής αναφέρθηκε αναλυτικά και στο μεγάλο ποσοστό μετάδοσης του κορονοϊού στα μπαρ και τα νυχτερινά κλαμπ, κυρίως λόγω του συνωστισμού και της κοντινής επαφής των πελατών. Βέβαια στη χώρα μας τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος ανοίγουν αλλά στους εξωτερικούς χώρους, γεγονός βέβαια καθόλου τυχαίο. Διαβάστε ΕΔΩ πως θα λειτουργήσουν από τη Δευτέρα 25 Μαΐου: «Πως θα λειτουργήσουν εστιατόρια, μπαρ και καφετέριες – Δείτε τα τραπέζια σε σχεδιάγραμμα»

Ο κορονοϊός μεταδίδεται πιο εύκολα στα μπαρ

Το γεγονός αυτό δεν είναι καθόλου τυχαίο, αφού οι ειδικοί επέλεξαν να προστατεύσουν για ένα διάστημα ακόμη τους πολίτες, δεδομένου ότι αναμένεται σχεδόν με βεβαιότητα και δεύτερο κύμα της επιδημίας.

Οι κίνδυνοι στα μπαρ

Ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας πάντως αναφέρθηκε σε διαπιστώσεις και έρευνες που έγιναν στο εξωτερικό και έδειξαν πως η μετάδοση του κορονοϊού σε νυχτερινά καταστήματα διασκέδασης ήταν εξαιρετικά υψηλή.

Ειδικότερα όπως εξήγησε: «Κομβικά σημεία στη διασπορά του, φαίνεται να είναι εστίες υπερμετάδοσης σε κλειστούς χώρους με μαζικό συνωστισμό ατόμων. Στη Νότια Κορέα με το εξαιρετικό σύστημα ανίχνευσης και ιχνηλάτησης επαφών – επιτυγχάνει την ανίχνευση άνω του 95% των επαφών ένα περιστατικό λοίμωξης – σε ένα νέο που διαδοχικά επισκέφτηκε 3 χώρους νυχτερινής διασκέδασης, 3 νυχτερινά κλαμπ, οδήγησε σε ιχνηλάτηση 7.200 ατόμων από 5 παρόμοιους χώρους όπου θα μπορούσε να είχε διασπαρεί ο ιός και τελικά, στην εργαστηριακή διάγνωση και ανίχνευση δεκάδων νέων περιπτώσεων».

Σύμφωνα με άλλη μελέτη της Σχολής Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, πολλαπλές επιδημίες ξεκινούν από τέτοιους χώρους και φέρνω ως παράδειγμα εδώ τις κατοικίες των μεταναστών στη Σιγκαπούρη, τα μπαρ ζωντανής μουσικής στην Ιαπωνία, τα πλοία, τα κρουαζιερόπλοια, τα εργοστάσια επεξεργασίας κρέατος στις ΗΠΑ, τις χορωδίες στην Πολιτεία Ουάσιγκτον στις ΗΠΑ, τα θέρετρα του σκι στην Αυστρία και βόρεια Ιταλία, τα οποία σύμφωνα με την Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού CDC διαδραμάτισαν κομβικό ρόλο στην ευρωπαϊκή επιδημία, τα νοσοκομεία, τους οίκους ευγηρίας και άλλους ευάλωτους πληθυσμούς.

«Το 99,7% των μεταδόσεων της νόσου φαίνεται να συμβαίνει εκεί. Πολύ πρόσφατες επιστημονικές αναλύσεις κατέληξαν σε αυτό το συμπέρασμα, μετά από εξέταση εκατοντάδων επιδημιών. Μάλιστα, από κάποιες μαθηματικές εκτιμήσεις των ίδιων επιστημόνων υπολογίζεται πως δεν χρειάζεται να είναι πολλοί οι μολυσμένοι σε αυτούς τους χώρους. Λένε ότι περίπου το 80% των λοιμώξεων, μπορεί να προκαλείται από ένα 10% των περιπτώσεων της νόσου» περιέγραψε ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας.

Στην χώρα μας που οι μολύνσεις αυτή τη στιγμή είναι σε πολύ χαμηλό επίπεδο κρίνεται ιδιαιτέρως σημαντικό από τους ειδικούς να μην υπάρξουν ανάλογες εστίες μετάδοσης του ιού που θα μπορούσαν να αλλάξουν την επιδημιολογική εικόνα της Ελλάδας.

Γι αυτό και ο Σωτήρης Τσιόδρας συνέστησε: «Παραμένει εξαιρετικά σημαντικό και αυτή την περίοδο που εμείς καταγράφουμε μικρότερη κυκλοφορία του ιού, ενώ άλλες χώρες ακόμα στενάζουν, να τηρούμε μέτρα απόστασης, να αποφεύγουμε την πολυκοσμία, τους κλειστούς χώρους και, φυσικά, να τηρούμε όλες τις οδηγίες που έχουμε δώσει μέχρι σήμερα και ιδιαίτερα να μένουμε σπίτι αν έχουμε συμπτώματα συμβατά με τον ιό, να αναζητούμε τη διάγνωση και να απομονωνόμαστε και εμείς και οι επαφές μας».

Show More

Σχετικά Άρθρα

Back to top button
Close