ΆρθραΚΟΡΟΝΟΪΟΣΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

Τσιόδρας: «Δεν έχουμε ακόμη συλλογική ανοσία έναντι του ιού»

Αρχική > Άρθρα > Τσιόδρας: «Δεν έχουμε ακόμη συλλογική ανοσία έναντι του ιού»

Ιδιαίτερη αναφορά στις νέες μελέτες αντισωμάτων, αλλά και την ανάπτυξη ανοσίας απέναντι στον κορονοϊό έκανε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον νέο κορονοϊό, καθηγητής Λοιμωξιολογίας κ. Σωτήρης Τσιόδρας.

Όπως είπε, η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε μια σειρά από περιοχές σε Γαλλία, Γερμανία, Βρετανία και αλλού.

«Ο αριθμός των θετικών τεστ αντισωμάτων κυμαίνεται από 1% στη Σκωτία ως 14% σε περιοχή της Γερμανίας αν και τα ποσοστά αυτά σε συστήματα υγείας που δέχτηκαν έντονη πίεση από την πανδημία του κορονοϊού, δεν έχουν και πολύ σημασία. Στην Ολλανδία, έρευνα έδειξε πως το 3% των ατόμων έχουν ανοσία στον ιό τονισε χαρακτηριστικά.

Επίσης πρόσθεσε ότι «δεν γνωρίζουμε αν τα ανιχνευόμενα αντισώματα θα μας προστατέψουν και για πόσο καιρό. Δεν έχουμε συνολική ανοσία από τον ιό σε μεγάλο βαθμό».

Σε ερώτηση για τη διασπορά των κρουσμάτων, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας είπε ότι «έχουμε περιορίσει σημαντικά τη διασπορά», συμπληρώνοντας ότι «το R0 είναι 0,6 και κάτω. Είμαστε σε πολύ καλή κατάσταση».

Βέβαια επανέλαβε πως οι ενδείξεις θέλουν τον αριθμό των ατόμων που μολύνθηκαν από τον κορονοϊό να είναι αρκετά υψηλότερος από όσο καταγράφεται. Ωστόσο, τόνισε πως υπάρχουν ακόμη πολλές αβεβαιότητες σε ό, τι αφορά στον έλεγχο της ανάπτυξης γενικής ανοσίας.

Σε κάθε περίπτωση, για την ώρα, πολύ μικρό ποσοστό του πληθυσμού έχει αντισώματα στον κορωνοϊό. «Σε συνδυασμό με τα μέτρα προστασίας από τη μετάδοση του ιού δεν έχουμε ακόμη συλλογική ανοσία» σημείωσε ο λοιμωξιολόγος.

Επιπλέον, ο Σωτήρης Τσιόδρας υποστήριξε πως δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία που να αποκαλύπτουν αν τα ανιχνευόμενα αντισώματα προστατεύουν τον ανθρώπινο οργανισμό και για πόσο καιρό.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button