ΆρθραΚΟΡΟΝΟΪΟΣΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

Τσιόδρας: Πόσους νεκρούς θα καταγράφαμε αν δεν είχαμε πάρει μέτρα!

Σε ένα από τα χειρότερα σενάρια που θα μπορούσαν να είναι ήδη σε εξέλιξη στη χώρα μας αν δεν είχαμε πάρει μέτρα για να μη μεταδίδουμε τον κορονοϊό, αναφέρθηκε ο εκπρόσωπος του υπουργείου υγείας καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας.

Ο κ.Τσιόδρας σε μια προσπάθεια να εξηγήσει για άλλη μία φορά πόσο σημαντικά είναι τα μέτρα ώστε να μην μεταδίδουμε τον κορονοϊό, με ή χωρίς συμπτώματα, επεσήμανε χαρακτηριστικά:

«Μας ενδιαφέρει να μην μεταδώσουμε τη νόσο σε μικρό χρονικό διάστημα. Να μη γίνει αυτό το peak, αυτή η έξαρση με τους 700 και 800 και 900 και τους 1000 θανάτους την ημέρα που βλέπουμε στην Ιταλία. Στην Πατρίδα μας θα ήταν 150 οι θάνατοι και όχι 6 ή 7 σήμερα.

Αλλά θέλω να πω εδώ, για φανταστείτε να είχαμε 150 θανάτους την ημέρα κατ’ αντιστοιχία τι θα ήταν αυτό» είπε ο κ.Τσιόδρας επιχειρώντας να δείξει πόσο χειρότερα θα ήταν τα πράγματα εάν δεν είχαν γίνει οι θυσίες των τελευταίων ημέρων κι αν δεν προσέχουμε οι πολίτες.

Προς ώρας πάντως ακριβώς επειδή ακόμη στη χώρα μας δεν υπάρχουν πολλοί νεκροί σε σύγκριση με άλλες χώρες, ετοιμάζεται το ειδικό Μητρών Ασθενών με κορονοϊό, για να υπάρχουν επιδημιολογικά δεδομένα. Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις λεπτομέρειες: “Κορονοϊός: Συστήνεται Εθνικό Μητρώο Ασθενών με CΟVID-19! Οι ποινές για γιατρούς και νοσοκομεία”

Οι ασθενείς χωρίς συμπτώματα

Πάντως κάτι που υπενθυμίζουν συχνά πυκνά οι επιστήμονες είναι ότι ακόμη και χωρίς συμπτώματα, η νόσος μεταδίδεται. Γεγονός βέβαια που είναι άκρως επικίνδυνο, έστω κι αν είναι γνωστό από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε αυτός ο άγνωστος κορονοϊός.

«Άρα αυτή τη στιγμή επιβάλλεται από όλους μας να σκεφτούμε ότι πιθανώς να τον έχω, να μην έχω συμπτώματα και να τον μεταδώσω στον διπλανό μου. Άρα πρέπει να τηρήσω τα μέτρα.
Είναι κρίσιμες αυτές οι εβδομάδες. Για να ζήσουμε ένα σύστημα υγείας που θα μπορεί να ανταποκριθεί και να μην βλέπουμε σκηνές τύπου Γουχάν, τύπου Ιταλίας, τύπου νοσοκομείων της Νέας Υόρκης που έχω εικόνες σαφείς από φίλους που μιλάω κάθε μέρα.

Και να καταλάβουμε ότι ακόμα και κάποιος ασυμπτωματικός ή με ελαφρά συμπτώματα μπορεί να μεταδίδει τη νόσο. Σε τι ποσοστό γίνεται αυτό; Μόνο εκτιμήσεις έχουμε, δεν το ξέρουμε με ακρίβεια. Και οι εκτιμήσεις αυτές βασίζονται σε λίγα δεδομένα» δήλωσε ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button