ΆρθραΚΟΡΟΝΟΪΟΣΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

Τσιόδρας: Τι προσφέρει καλύτερη προστασία από τις μάσκες;

Στο θέμα της προστασίας από τη χρήση μάσκας επανήλθε ο Σωτήρης Τσιόδρας. Όπως είπε, τόσο ο ΠΟΥ, όσο όμως και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης Νοσημάτων επανέλαβαν πως η γενικευμένη χρήση μασκών από το κοινό δεν υποστηρίζεται από τα σημερινά δεδομένα.

Συνεχίζοντας στο ίδιο μήκος κύματος ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον νέο κορονοϊό, τόνισε πως ο ΠΟΥ επεσήμανε τους κινδύνους μετάδοσης του ιού από την λάθος χρήση της μάσκας. Υπάρχουν κίνδυνοι όπως είπε να μολυνθεί κανείς χωρίς να θέλει με το άγγιγμα και την επαναχρησιμοποίηση της μάσκας ή να αναπτύξει δυσκολία στην αναπνοή.

Επιπλέον, σημείωσε πως δημιουργείται η ψευδής αίσθηση ασφάλειας που μπορεί να οδηγήσει σε αμέλεια σχετικά με την τήρηση πιο σημαντικών μέτρων, όπως η υγιεινή των χεριών και η αποστασιοποίηση. Η μαζική χρήση μασκών θα οδηγήσει σε εκτροπή πόρων από άλλα μέτρα. Δείτε ΕΔΩ τι είχε δηλώσει ο Σωτήρης Τσιόδρας: Κορονοϊός: Τελικά πότε πρέπει να φοράμε μάσκα; Νέες οδηγίες από τον Σωτήρη Τσιόδρα

Ασπίδα προστασίας

Τέλος, ο Σωτήρης Τσιόδρας τόνισε πως η μαζική χρήση μασκών μπορεί να οδηγήσει σε εκτροπή των πόρων από άλλα μέτρα δημόσιας υγείας όπως η υγιεινή των χεριών. Επανέλαβε λοιπόν πως σημαντικότερα μέτρα είναι η αποφυγή του συνωστισμού, η φυσική απόσταση τουλάχιστον 1 μέτρο από άλλα άτομα, η συχνή υγιεινή των χεριών με αντισηπτικό ή σαπούνι και νερό.

Τέλος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο, σύμφωνα και με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης, να αποφασιστεί η μαζικότερη χρήση μάσκας. Η εφαρμογή ενός τέτοιου μέτρου θα γίνει ανάλογα με την πορεία της ασθένειας σε μια χώρα ή ακόμη και σε ειδικούς πληθυσμούς.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button