ΆρθραΚΟΡΟΝΟΪΟΣΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

Τσιόδρας: Τι φταίει και αρρωσταίνουν βαριά και νέοι από κορονοϊό; Το γονίδιο και οι παράγοντες κινδύνου

Τα αίτια που ο κορονοϊός χτυπά και τους νέους ανθρώπους οι οποίοι μάλιστα αρρωσταίνουν ευτυχώς σε σχετικά σπάνιες περιπτώσεις βαριά από τη νόσο, αναζητούν οι ειδικοί σε παγκόσμιο επίπεδο.

Όπως είπε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας ερευνώντας τις μελέτες που είναι σε εξέλιξη σε ολόκληρο τον πλανήτη, οι επιστήμονες αναζητούν πιθανές παραλλαγές ενός γονιδίου στο οποίο μπορεί να οφείλεται η προσβολή και των νέων ανθρώπων.

Προς ώρας πάντως τα στοιχεία δείχνουν ότι η Ελλάδα είναι σε καλύτερη θέση. Δείτε ΕΔΩ τι είπε ο υφυπουργός Ν.Χαρδαλιάς: “Χαρδαλιάς: Αν χαλαρώσουμε, μπορεί να το πληρώσουμε- Ο Απρίλης ο πιο δύσκολος μήνας”

Ο κ.Τσιόδρας παρουσίασε και στοιχεία που ισχύουν σε χώρες που χτυπήθηκαν βαριά από τον ιό.

Ειδικότερα στην Ιταλία το 25% των κρουσμάτων είναι σε νέους από 19 έως 50 ετών.

Στην Ισπανία το 33% των νοσούντων είναι κάτω των 44 ετών.

Στις ΗΠΑ το 29% των ασθενών είναι από 20 έως 44 ετών.

Στη χώρα μας από τα καταγεγραμμένα κρούσματα, μεταξύ 40 και 64 ετών είναι το 45% των περιστατικών, ενώ το 31% είναι μεταξύ 18 και 39 ετών. Σε ότι αφορά στα παιδιά έχουν καταγραφεί 47 περιστατικά δηλαδή το 2,8% των κρουσμάτων που έχουν επιβεβαιωθεί εργαστηριακά.

Η παθογένεια της νόσου

Οι ερευνητές της παγκόσμιας επιστημονικής κοινότητας- συμφωνα με τον κ.Τσιόδρα- αναζητούν πέρα από τα ηλικιακά δεδομένα και τα υποκείμενα νοσήματα που μπορεί να συμβάλλουν στο να νοσήσει κανείς βαριά, και την πιθανότητα να οφείλεται σε ενα γονίδιο.

Πρόκειται για ένα γονίδιο υποδοχέα στο οποίο θα μπορούσε να οφείλεται το γεγονός ότι ξεκλιεδώνεται πιο εύκολα η “πόρτα” του οργανισμού σε ορισμένους ανθρώπους και προσβάλλονται πιο βαριά.

Επίσης ερευνάται μία ουσία που βρίσκεται μέσα στους πνεύμονες και ονομάζεται επιφανειοδραστικός παράγοντας. Μπορεί όπως εξήγησε ο Σωτήρης Τσιόδρας, σε ορισμένους ανθρώπους ο παράγοντας αυτός να εξαντλείται γρήγορα γι αυτό και οι ασθενείς αυτοί δεν πάνε καλά ούτε με τη χρήση αναπνευστήρων.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button