Η φωνή του ασθενούς

«Υγεία για Όλους»: Δωρεάν προληπτικές εξετάσεις στον καταυλισμό του Ριγανόκαμπου Πάτρας!

Οι συνθήκες κάτω από τις οποίες ζουν οι Ρομά είναι άθλιες και η ελλιπής πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη επηρεάζει αρνητικά την κατάσταση της υγείας τους.

Οι υπεύθυνοι του προγράμματος «Υγεία για Όλους» που επισκέφθηκαν πρόσφατα τον καταυλισμό ήρθαν αντιμέτωποι με πρωτόγνωρες καταστάσεις. Συνάντησαν παιδιά ανεμβολίαστα, παιδιά που δεν έχουν πάει ποτέ σχολείο, μητέρες που έχουν γεννήσει και δεν έχουν εξεταστεί ποτέ από γυναικολόγο, Ρομά που δεν έχουν υποβληθεί ποτέ στη ζωή τους σε καρδιολογικό ή ενδοκρινολογικό έλεγχο, Ρομά που δεν δίνουν σημασία σε διάφορα «ύποπτα» συμπτώματα που εμφανίζουν και τα οποία μπορεί να κρύβουν σοβαρά, χρόνια νοσήματα.

«Γι΄αυτό το λόγο αποφασίσαμε το πρόγραμμα «Υγεία για Όλους» να επιστρέψει στον καταυλισμό του Ριγανόκαμπου στις 29 Δεκεμβρίου 2017 και να πραγματοποιήσουμε ολοκληρωμένη ιατρική παρέμβαση ώστε να βοηθήσουμε να σωθούν ανθρώπινες ζωές» δηλώνει η πρόεδρος του προγράμματος Ελένη Σωτηροπούλου.

Στις 29 Δεκεμβρίου θα εξεταστούν κλινικά από παιδιάτρους παιδιά και θα γίνουν και εμβολιασμοί (τον προηγούμενο μήνα είχαν εμβολιαστεί 65 παιδιά). Επίσης, θα πραγματοποιηθούν γυναικολογικές εξετάσεις, τεστ Παπ και διακολπικός υπέρηχος και όσοι Ρομά επιθυμούν, θα υποβληθούν σε ενδοκρινολογικό και καρδιολογικό έλεγχο (με τη χρήση φορητού υπερηχογράφου- καρδιογράφου).

Οι εξετάσεις θα πραγματοποιηθούν σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, την 6η ΥΠΕ, το Δήμο της Πάτρας και τον Ιατρικό Σύλλογο Πατρών, ενώ το πρόγραμμα υποστηρίζεται από κινητή γυναικολογική μονάδα, κινητή μονάδα για τον καρδιολογικό έλεγχο, τροχόσπιτο του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού και σκηνή του στρατοπέδου ΚΕΧΤ.

Χωρίς δελτία ταυτότητας και βιβλιάρια υγείας!

Σύμφωνα με την πρόεδρο του προγράμματος «Υγεία για Όλους» Ελένη Σωτηροπούλου, οι τραγικές συνθήκες διαβίωσης σε συνδυασμό με το χαμηλό μορφωτικό επίπεδο των Ρομά «επιβαρύνει» την υγεία των κατοίκων του καταυλισμού. «Η ανάγκη για πρωτοβάθμια ιατρική φροντίδα στους κατοίκους του Ριγανόκαμπου και για αγωγή υγείας είναι μεγάλη» σημειώνει η ίδια, τονίζοντας πως «οι άνθρωποι εκεί δεν γνωρίζουν ποιες εξετάσεις πρέπει να κάνουν στους ίδιους ή στα παιδιά τους για να προλάβουν κάποιες ασθένειες, ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που αποφεύγουν να απευθυνθούν σε υπηρεσίες υγείας όταν αρρωσταίνουν καθώς δεν έχουν βασικά νομικά έγγραφα.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button