Συνεντεύξεις - Άρθρα

Υγεία: Θα Εξασφαλιστεί ή θα Εξαφανιστεί;

Προ διακοπών και προ εξελίξεων, εν μέσω ζέστης, κρίσης και απογοήτευσης, η Υγεία εναρμονίζεται πλήρως με το περιβάλλον και γίνεται καυτή, απειλητική και σουρεαλιστική.

Τα πραγματικά προβλήματα πληθαίνουν εκθετικά. Οι κεντρικοί σχεδιασμοί επί χάρτου, συνεχίζουν, επί του παρόντος, να ικανοποιούν τις νόρμες των τελευταίων ετών, αντανακλώντας ‘θέλω’ και ‘ιδεολογίες’. Οι Ευχές υπερνικούν τους Σχεδιασμούς. Οι Απορίες, σαν τα ρούχα είναι Εννιά και οι απαντήσεις σαν την ομορφιά, είναι Μια.

Η Υγεία σαν τον Τόπο, στερείται Μεταρρυθμίσεων. Η Υγεία σαν τον Τόπο, βρίθει Μέτρων. Σίγουρα η δεικτική κριτική που κατά καιρούς εξαπολύεται ένθεν και εκείθεν είναι και ανούσια εκ του αποτελέσματος και δεν ιδρώνει πλέον κανένα αυτί. Η ίδια στρατηγική τηλεγραφικής εξαγγελίας οραμάτων και μέτρων, απαντάται από τις ίδιες ομάδες φωνασκούντων και κραυγαζόντων και ολοκληρώνεται με το ίδιο μοτίβο αντιδράσεων.

Αν κάθε φορά βάζεις στο ίδιο φαγητό, στην ίδια ποσότητα, πέντε κουταλιές αλάτι, υπάρχει περίπτωση να βγει κάποια φορά ανάλατο, είτε για εκείνον που το μαγειρεύει, είτε για εκείνον που το γεύεται;

Πρόσφατα η ΕΛΣΤΑΤ ανακοίνωσε τα οικονομικά στοιχεία που αφορούν τον κλάδο της Υγείας. Επιβεβαιώνεται και επίσημα ότι περίπου το 33% της χρηματοδότησης του συνολικού κόστους, είναι ιδιωτική. Ο μπερντές των ιδιωτών λοιπόν, ήταν έως σήμερα το μετερίζι του συστήματος. Συνοδευόμενος βεβαίως από την έμμεση χρηματοδότηση της παρά φύσιν και κατ εξακολούθηση αιφνιδιαστικά και αναδρομικά συμμετοχής, των ιδιωτών Ιατρών και των Ιδιωτικών μονάδων και οργανισμών Υγείας.

Σε μια συνεχόμενα & πολυετή υφεσιακή οικονομία, η ιδιωτική δυνατότητα άμεσης ή έμμεσης χρηματοδότησης του Συστήματος Υγείας, είναι καρμικό να διολισθαίνει. Μονόδρομο αποτελεί η ‘τουλάχιστον’ ισοσκελισμένη αντικατάστασή της από άλλες πηγές χρηματοδότησης.

Το ‘τουλάχιστον’ είναι βεβαίως υπό αίρεση και αμφισβήτηση, διότι ταυτόχρονα οι ανάγκες χρηματοδότησης της ιατροφαρμακευτικής κάλυψης μεγαλώνουν όταν ο ήδη προβληματικά εξυπηρετούμενος όγκος εξεταζομένων, αυξάνεται, με την καθόλα αναγκαία πρόσμιξη ανασφαλίστων και μεταναστών.

Ας αναρωτηθούμε λοιπόν κοιτάζοντας την Αυγουστιάτικη Πανσέληνο, εάν αυτό το Ελληνικό Κράτος με τις δοκιμασίες που περνάει, είναι εφικτό να αναλάβει το φορτίο αυτό. Ας αναρωτηθούμε εάν τα Ασφαλιστικά μας Ταμεία, την ώρα που προσπαθούν να ανασχεδιάσουν την σωτηρία τους μπορούν να επωμιστούν το φορτίο αυτό. Ας αναρωτηθούμε εάν και το βάρος αυτό, μπορεί να εποχηθεί στην καμπούρα του Έλληνα πολίτη, ήρωα του θεάτρου σκιών, καραγκιόζη.

Με αυτή την ανεργία, με αυτούς τους μισθούς, με αυτές τις συντάξεις. Ας αναρωτηθούμε, τι θα απογίνει, εάν απομυζήσουμε μέχρι λουκέτου τους ιδιώτες επαγγελματίες της Υγείας.
Αυτή την φορά ας μην μας συνοδεύσουν προτάσεις και κατευθύνσεις. Ας ορίσουμε την 31Η Ιουλίου ως σημείο Μηδέν.

Ας καθαρίσουμε το μυαλό μας από μασημένες τροφές και πρακτικές. Ας κάνουμε την 1η Αυγούστου εφαλτήριο εσωτερικής αναζήτησης και το επερχόμενο φθινόπωρο, αφετηρία προόδου να αλλαγής.
Ο Αύγουστος συνήθως μαζί με ακρογιαλιές, έχει και αχινούς και νομοσχέδια που μπορεί και να τσιμπάνε και να πονάνε.

Ας πάρουμε λοιπόν για τις διακοπές μας μαζί εκτός από μάσκες και βατραχοπέδιλα, Προβληματισμούς και Ερωτήματα. Ας γυρίσουμε πίσω στα τέλη Αυγούστου, μαυρισμένοι μεν, με Προτάσεις και Λύσεις δε.
Σύντομα θα μας χρειαστούν νέες μεθοδολογίες σχεδιασμού. Θα πρέπει να υιοθετήσουμε νέα μοτίβα αντίδρασης. Θα κλιθούμε να αντικαταστήσουμε το σουρεαλιστικό με το ρεαλιστικό και το ιδεολογικό με το εφικτό.

Οι ανάγκες των ασθενών εκφραζόμενες από τους Συλλόγους Ασθενών, η αξιοπρεπής διαβίωση των Ιατρών με αιχμή την συμμετοχή τους στον σχεδιασμό μέσω των Εταιριών, των Συλλόγων και των Φορέων τους, η αξιοποίηση των υποδομών που ήδη υπάρχουν με αιχμή την εμπλοκή των Οργανισμών που έχουν ήδη επενδύσει, το Αποτέλεσμα Υγείας και όχι η παραγωγή προϊόντων και υπηρεσιών, είναι κάποια από αυτά που πρέπει να βρεθούν στο επίκεντρο του ‘Αύριο’.

Το αν αυτό θα συμβεί όμως, εξαρτάται και από το πώς θα αξιοποιήσεις και τον δικό σου Αύγουστο…
Αν κάτι είναι λάθος, το μόνο ρήμα που βοηθάει είναι το ‘Διορθώνω’. Το ‘Φοβάμαι’, ‘Τρομάζω’, ‘Βρίζω’, ‘Αδιαφορώ’, ‘Γκρινιάζω’, ‘Εύχομαι’, ‘Κατηγορώ’, συνήθως δεν διορθώνει Τίποτα !!!

Σε κάθε άλλη περίπτωση, ο προφητικός Μαυρογιαλούρος θα βρει πεδίο δόξης λαμπρό και στην Υγεία. Θα «Εξαφανιστεί» αντί να «Εξασφαλιστεί» !
Καλή σας ξεκούραση …

Νικόλαος Χ. Ιωσήφ
Εμπορικός Δ/ντής του Πανελλήνιου Συνεταιρισμού Εργαστηριακών Ιατρών Medisyn

Σχετικά Άρθρα

Back to top button