Ειδήσεις Υγείας

Υγρό από το στήθος: Πότε αποτελεί ανησυχητικό σημάδι;

Σύμφωνα με τους επιστήμονες της Αμερικανικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, όταν το έκκριμα εμφανίζεται και στις δύο θηλές μετά από πίεση και το υγρό είναι ορώδες, είναι φυσιολογικό. Στην περίπτωση όμως που συνοδεύεται από αίμα ή βγαίνει χωρίς πίεση, επιβάλλεται η επίσκεψη σε μαστολόγο.

Κύηση

Συνήθως μετά το 2ο τρίμηνο της κύησης συχνά εμφανίζεται ένα διάφανο υγρό και στις δύο θηλές, το οποίο τους τελευταίους μήνες γίνεται πιο γαλακτώδες.

Ακόμη και μετά τη διακοπή του θηλασμού όμως, οι θηλές εξακολουθούν να εκκρίνουν ένα γαλακτώδες υγρό. Αυτή η έκκριση είναι δυνατόν να συνεχιστεί για πολύ καιρό, ακόμη και για πάνω από δύο χρόνια.

Καλοήθεις αιτίες που προκαλούν έκκριση θηλής

Ενδοπορικό θήλωμα: Αποτελεί την πιο συχνή αιτία που προκαλεί έκκριμα από την θηλή. Το ενδοπορικό θήλωμα, που βρίσκεται κάτω από την θηλή μπορεί να ερεθιστεί από πίεση ή να πάθει κάποια φλεγμονή και τότε το έκκριμα γίνεται αιματηρό ή παχύρευστο και πυώδες.

Εκτασία των γαλακτοφόρων πόρων: Αποτελεί την δεύτερη συχνότερη αιτία καλοήθους εκκρίσεως από την θηλή και εμφανίζεται κυρίως σε γυναίκες στην εμμηνόπαυση.

Γαλακτόρροια: Πρόκειται για την έκκριση γάλακτος ή γαλακτώδους υγρού από τις θηλές ακόμη και όταν δεν υπάρχει εγκυμοσύνη ή δεν έχει προηγηθεί θηλασμός.

Έκκριμα θηλής και καρκίνος του μαστού

Το έκκριμα θηλής σπάνια μπορεί να υποκρύπτει ενδοπορικό καρκίνο του μαστού. Στην περίπτωση αυτή, συνήθως συνοδεύεται από ψηλαφητό μόρφωμα κάτω από την θηλή και το έκκριμα είναι αιματηρό.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button