ΆρθραΚΟΡΟΝΟΪΟΣΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

Υδροξυχλωροκίνη: Γιατί ο ΠΟΥ σταματά την κλινική δοκιμή στο «φάρμακο» του Τραμπ

Παγκόσμια ανησυχία προκάλεσε η απόφαση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας να προχωρήσει στην προσωρινή εξαίρεση της υδροξυχλωροκίνης από τη μελέτη SOLIDARITY για τη θεραπευτική αντιμετώπιση της νόσου COVID-19, που προκαλεί ο νέος κορονοϊός SARS-CoV-2.

Να σημειωθεί πρόσφατα ότι ο Ντόναλντ Τραμπ προκάλεσε για μια ακόμη φορά, κοινό και επιστήμονες, υποστηρίζοντας ότι λάμβανε προληπτικά ένα χάπι υδροξυχλωροκίνης καθημερινά, κατόπιν σύστασης του προσωπικού του γιατρού

Όπως ανακοίνωσε  ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, μία κλινική δοκιμή της υδροξυχλωροκίνης -του φαρμάκου κατά της ελονοσίας- σε ασθενείς με Covid-19 ανεστάλη προληπτικά.

Η απόφαση ακολουθεί τη δημοσίευση μιας μελέτης την περασμένη Παρασκευή 22 Μαΐου 2020 στο περιοδικό «The Lancet» που κρίνει αναποτελεσματική ή ακόμη και επιβλαβή τη χρήση χλωροκίνης και των παραγώγων της, όπως η υδροξυχλωροκίνη, κατά του κορωνοϊού, δήλωσε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ.

«Το Διοικητικό Συμβούλιο εφάρμοσε μια προσωρινή παύση του τμήματος υδροξυχλωροκίνης στη δοκιμή Αλληλεγγύης, ενώ τα δεδομένα ασφαλείας επανεξετάζονται από το συμβούλιο παρακολούθησης ασφάλειας δεδομένων. Τα άλλα τμήματα της δοκιμής συνεχίζονται» πρόσθεσε ο Τέντρος σε διαδικτυακή ενημέρωση.

 

Για την ελονοσία

Η υδροξυχλωροκίνη και η χλωροκίνη, χορηγούνται για τη θεραπεία της ελονοσίας εδώ και πολλά χρόνια .Όμως και ενώ η πανδημία θέριζε  τον Μάρτιο ο Δρ. Ντιντιέ Ραούλ, διευθυντής του Μεσογειακού Ινστιτούτου Μολυσματικών Νόσων της Μασσαλίας στη Γαλλία, ο οποίος χορήγησε λίγο καιρό αργότερα υδροξυχλωροκίνη σε 24 ασθενείς και παρατήρησε ότι έπειτα από έξι ημέρες αγωγής ο ιός δεν ήταν πια ανιχνεύσιμος στον οργανισμό τους.

Αμέσως πολλές χώρες έσπευσαν να προμηθευτούν μεγάλες ποσότητες του φαρμάκου. Στο πλαίσιο αυτό και ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) εξέδωσε  οδηγία για χορήγηση χλωροκίνης και υδροξυχλωροκίνης μόνο με ιατρική συνταγή ώστε να αποτραπούν τυχόν ελλείψεις αφού οι πολίτες έσπευσαν στα φαρμακεία.

Να υπενθυμιστεί στο σημείο αυτό ότι στην Ελλάδα εισήχθησαν 5 τόνοι της δραστικής ουσίας από την Ινδία για την παραγωγή 24 εκατομμύριων δόσεων που διατίθενται δωρεάν στα ελληνικά νοσοκομεία για τη θεραπεία των ασθενών.

Άλλωστε και ο Σωτήρης Τσιόδρας απαντώντας μετά από σχετική ερώτηση είχε τονίσει πως: «Έχουμε κάνει παραγγελία και έχουμε εξασφαλίσει στοκ από το φάρμακο, ώστε να είναι διαθέσιμο στην περίπτωση που το χρειαστούμε».

 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button