Ειδήσεις Υγείας

Υπέρταση: Με πόση γυμναστική θα τη ρίξετε;

Ονομάζεται και «σιωπηλός δολοφόνος» καθώς  εκδηλώνεται χωρίς να παρουσιάζει συμπτώματα. Σύμφωνα με τους επιστήμονες της Αμερικανικής Καρδιολογικής Ένωσης,  όσοι κάνουν καθιστική ζωή έχουν 30-50% περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν υπέρταση, σε σχέση με αυτούς που είναι σωματικά πιο δραστήριοι.

Όμως όσοι ασκούνται, βάση ερευνών έχουν αυξημένες πιθανότητες να διατηρούν την πίεσή τους σε χαμηλά επίπεδα.

Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι η αεροβική άσκηση μπορεί να μειώσει την πίεση κατά περίπου 5-7 mmHg ύστερα από μια μεμονωμένη προπόνηση ή έπειτα από συστηματική άσκηση.

 

 

 

 

 

 

Oι πλέον πρόσφατες επιστημονικές οδηγίες συστήνουν 30 λεπτά μέτριας έντασης -αεροβική κυρίως- άσκηση, , όλες ή σχεδόν όλες τις ημέρες της εβδομάδας. Τα τριάντα αυτά λεπτά μπορεί να αποτελούν το χρόνο μιας προπόνησης ή να κατανεμηθούν στη διάρκεια της ημέρας, για παράδειγμα, τρεις δεκάλεπτοι περίπατοι.

Όπως αναφέρει ο ερευνητής Barry Franklin, PhD, διευθυντής του εργαστηριακού κέντρου καρδιακής αποκατάστασης στο Νοσοκομείο «William Beaumont», στο Royal Oak του Μίσιγκαν μην προσπαθήσετε να κάνετε τα πάντα από την πρώτη ημέρα. Αρχίστε σιγά και σταδιακά αυξήστε τη συχνότητα και τη διάρκεια.

Όσοι δεν έχουν ασκηθεί ποτέ στη ζωή τους  καλό είναι να ξεκινήσουν να γυμνάζονται  10-15 λεπτά και σταδιακά (προσθέτοντας 5 λεπτά κάθε 2-4 εβδομάδες) να τα αυξήσουν σε 30 λεπτά, με τελικό στόχο έως και τα 60 λεπτά.

Προσοχή

Σταματήστε την άσκηση αν νιώσετε αδυναμία, ζαλάδα, πόνο στο στήθος ή ενόχληση στον αυχένα, στο χέρι, στο σαγόνι ή στον ώμο και ζητήστε ιατρική βοήθεια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Υψηλή πίεση: Τα πέντε ύπουλα συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοήσετε

 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button