Ειδήσεις ΥγείαςΦάρμακα

Υπέρταση: Μια σιωπηλή νόσος! Αρρύθμιστοι 2 στους 3 Έλληνες

Η Παγκόσμια Ημέρα κατά της Υπέρτασης, θεσπίστηκε με σκοπό να προβάλει το πόσο σημαντικό είναι να γνωρίζει ο πληθυσμός εάν πάσχει από Υπέρταση και να ευαισθητοποιήσει τους πολίτες ώστε να προλαμβάνουν την εμφάνισή της και να την ελέγχουν αποτελεσματικά.

Ύπουλο δολοφόνο χαρακτηρίζουν οι επιστήμονες την υπέρταση, μια πάθηση που ταλαιπωρεί περισσότερους από 2 εκατ. Έλληνες. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Εταιρείας Υπέρτασης ενόψει της Παγκόσμιας Ημέρας κατά της Υπέρτασης (17 Μαΐου),το 1/3 των ενηλίκων έχουν υπέρταση και πάνω από το 1/2 των ηλικιωμένων.

Όπως τόνισαν σε ειδική εκδήλωση, η Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Υπέρτασης κα Σ. Δούμα, Καθηγήτρια Παθολογίας ΑΠΘ, Διευθύντρια Γ΄ Παθολογικής Κλινικής στο Νοσοκομείο Παπαγεωργίου στη Θεσσαλονίκη, ο Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Υπέρτασης κ. Γ. Στεργίου, Καθηγητής Παθολογίας και Υπέρτασης, Κέντρο Υπέρτασης, Γ’ Παθολογική Κλινική Πανεπιστημίου Αθηνών, Νοσοκομείο Σωτηρία, ο Αναπληρωτής Καθηγητής Καρδιολογίας κος Κ. Τσιούφης, Καρρδιολογική Κλινική Πανεπιστημίου Αθηνών, Ιπποκράτειο νοσοκομείο, Γραμματέας του ΔΣ της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Υπέρτασης, τα ποσοστά των ασθενών που ρυθμίζουν την πίεση τους είναι χαμηλά.

Η υπέρταση παραμένει κύριος παράγοντας κινδύνου για νόσο ή θάνατο διεθνώς. Είναι η πρώτη αιτία νόσου στις αναπτυγμένες χώρες, η πρώτη αιτία εγκεφαλικού επεισοδίου και καρδιακής ανεπάρκειας και η δεύτερη αιτία εμφράγματος της καρδιάς.

Είναι εύκολο να διαγνωστεί και υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να μειωθεί χωρίς φάρμακα αλλά και καλά μελετημένα και δραστικά φάρμακα ώστε να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά. Δυστυχώς η υπέρταση συχνά παραμένει αδιάγνωστη. Επιπλέον, αρκετοί υπερτασικοί που παίρνουν φάρμακα δεν έχουν ρυθμιστεί επαρκώς.

Η υγιεινή διατροφή με πολλά φρούτα, λαχανικά και γαλακτοκομικά χωρίς λίπη, η μείωση του αλατιού στο φαγητό, η τακτική σωματική άσκηση (π.χ. γρήγορα βάδισμα για τουλάχιστον μισή ώρα τις περισσότερες μέρες της εβδομάδας), η διατήρηση κανονικού σωματικού βάρους και η αποφυγή υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ (μέχρι 2 ποτά την ημέρα για τους άνδρες και 1 για τις γυναίκες) μπορούν να συμβάλλουν στη μείωση της πίεσης. Υπάρχουν διάφορες επιλογές για φαρμακευτική θεραπεία, η οποία εξασφαλίζει αποτελεσματική προστασία από τα καρδιαγγειακά επεισόδια χωρίς ανεπιθύμητες ενέργειες.

Για να επιτευχθεί άριστη ρύθμιση της πίεσης σε σχεδόν τις μισές περιπτώσεις χρειάζεται συνδυασμός 2-3 φαρμάκων. Η απλοποίηση της θεραπείας με φάρμακα σε μια πρωινή δόση και με σταθερούς συνδυασμούς (2 ή 3 φάρμακα σε ένα χάπι) είναι απαραίτητη για την επίτευξη μακροχρόνιας συμμόρφωσης στη θεραπεία.

Στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας κατά της Υπέρτασης, και με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού, θα πραγματοποιηθεί Πρόγραμμα Μετρήσεων με υποστήριξη νοσηλευτικού προσωπικού και διανομή ενημερωτικών φυλλαδίων υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εταιρείας Υπέρτασης.

Το Πρόγραμμα θα διεξαχθεί το Σάββατο 16 Μαΐου, μεταξύ 9:30 – 14:00 μμ στις  πόλεις:

1.Αθήνα (Αμπελόκηποι σταθμός Μετρό Αλεξάνδρας & Σούτσου)
2. Θεσσαλονίκη (Πλατεία Αριστοτέλους – κάτω από τη Μητροπόλεως)
3. Πάτρα (Πλατεία Αγ. Γεωργίου)
4. Καλαμάτα (Πλατεία Βασ. Γεωργίου)
5. Τρίπολη (Πλατεία Γεωργίου)
6.Χανιά Κρήτης (Πλατεία Δημοτικής Αγοράς)
7.Ηράκλειο Κρήτης (Πλατεία Ελ. Βενιζέλου)
8.Λάρισα (Κεντρική Πλατεία μπροστά από το σπιτάκι του Δήμου)
9. Βόλος (Πλατεία Αγ. Νικολάου)
10. Τρίκαλα (Κεντρική Πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου)
11. Ιωάννινα (Μπροστά από το Κτίριο Περιφέρειας Ηπείρου)
12. Σέρρες (Πλατεία Ελευθερίας)

Σχετικά Άρθρα

Back to top button