Ειδήσεις Υγείας

Υπερφαγία: Τι προκαλεί στο σώμα μας – Τι πρέπει να προσέχετε

Η υπερφαγία εκτός από ένα φούσκωμα ή μία δυσφορία μπορεί να προκαλέσει καρδιοαγγειακά προβλήματα, υψηλή πίεση αλλά και διάφορες διατροφικές διαταραχές.

Παράλληλα η υπερφαγία συνδέεται με τη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, την υψηλή χοληστερόλη, την υπέρταση, το άγχος, το άσθμα, τα καρδιαγγειακά νοσήματα, τον διαβήτη καθώς και θέματα όπως η αρθρίτιδα και ο πόνος στις αρθρώσεις.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες της mayo clinic όσοι επιδίδονται συχνά σε καταστάσεις υπερφαγίας και εδικά όσοι το κάνουν σε μικρό χρονικό διάστημα, όπως είναι οι εορταστικές περίοδοι, είναι πιο επιρρεπείς σε βλάβες των οργάνων, αλλά και σε συνθήκες όπως ο διαβήτης, η καρδιακή προσβολή, νεφρικές νόσοι, ακόμα και διάφορες μορφές καρκίνου. Αυξημένο κίνδυνο όμως έχουν και για εγκεφαλικό επεισόδιο.

Άλλες οργανικές συνέπειες της υπερφαγίας περιλαμβάνουν διακυμάνσεις του σακχάρου στο αίμα, ευαισθησία στη ζέστη και στο κρύο, πονοκεφάλους, πόνο στην κοιλιακή περιοχή και συνεχείς λιγούρες.

Τι να κάνετε

Δώστε βάση στις αισθήσεις!

Σύμφωνα με μελέτη, οι γυναίκες που έδιναν βάση στη γεύση, την εμφάνιση και τη μυρωδιά του φαγητού τους, έτρωγαν λιγότερα απογευματινά σνακ (κατά περίπου 130 θερμίδες) από ό, τι εκείνες που έτρωγαν το μεσημεριανό τους γεύμα, διαβάζοντας εφημερίδα ή ακόμη και χωρίς να κάνουν κάτι που να τους αποσπά την προσοχή.

Ναι στο ορεκτικό

Μελέτη  που δημοσιεύτηκε στο Journal of Nutrition έδεδιξε ότι τα γλυκά ενθαρρύνουν το φαγητό, ενώ οι αλμυρές τροφές μπορεί να καταστείλουν την πείνα και να ενισχύσουν το αίσθημα κορεσμού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Χαμηλή ενέργεια και κόπωση: Αυτοί είναι οι top λόγοι

Πόσα φρούτα και λαχανικά πρέπει να τρώει το παιδί αθλητής;

 

 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button