Ειδήσεις Υγείας

Υπνηλία στο τιμόνι: Τι να κάνετε για να μην συμβεί!

Έχει συμβεί και στις καλύτερες οικογένειες. Ο οδηγός να είναι νυσταγμένος και να μην μπορεί να κρατήσει τα μάτια του ανοιχτά. Σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες που δημοσιεύθηκαν στην ιατρική επιθεώρηση PLOS ONE όπως συμβαίνει με το αλκοόλ, έτσι και η υπνηλία επηρεάζει την όραση, επιβραδύνει τις αντιδράσεις, μειώνει την εγρήγορση και αυξάνει κατακόρυφα τον κίνδυνο τροχαίου.

Αλλά και στατιστικές έρευνες που έγιναν στην Ελλάδα έδειξαν ότι το 30% των τροχαίων ατυχημάτων καθημερινά, οφείλονται σε υπνηλία και κόπωση, κατά τη διάρκεια της νυχτερινής οδήγησης.

Όπως προκύπτει από μελέτη του οργανισμού «ΑΑΑ Foundation» για την οδική ασφάλεια, οι οδηγοί που έχουν συμπληρώσει λιγότερο από 7 ώρες ύπνου την ημέρα, έχουν διπλάσιες πιθανότητες να εμπλακούν σε ατύχημα.O κίνδυνος μεγαλώνει περίπου 12 φορές για τους οδηγούς, που έχουν κοιμηθεί λιγότερες από τέσσερις ώρες.

Περισσότερο επιρρεπείς να εκδηλώσουν υπνηλία στο τιμόνι είναι:

– Οι νέοι και κυρίως οι νέοι γονείς
– Οι άνδρες
– Όσοι δεν έχουν σταθερό ωράριο αλλά εργάζονται σε βάρδιες
– Οι επαγγελματίες οδηγοί
– Τα άτομα με διαταραχές ύπνου για τις οποίες δεν κάνουν θεραπεία.

Τι να κάνετε για να μην συμβεί

Για να αποφύγετε την υπνηλία στο τιμόνι το Συμβούλιο Οράσεως και το Εθνικό Ίδρυμα Ύπνου συνιστούν:

Να φοράτε διορθωτικά γυαλιά ακόμα κι αν έχετε μικρού βαθμού διαθλαστικές ανωμαλίες της όρασης (μυωπία, αστιγματισμό κ.α.)

Να φροντίζετε τα γυαλιά σας να είναι καθαρά.

Να προτιμάτε γυαλιά με φακούς που μειώνουν τις αντανακλάσεις, για να μην σας «τυφλώνουν» εύκολα τα φώτα κατά τη νυχτερινή οδήγηση.

Να κοιμάστε αρκετά το βράδυ (7 έως 9 ώρες, αναλόγως με τις ανάγκες του οργανισμού σας).

Όταν κάνετε μεγάλα οδικά ταξίδια, να κάνετε στάση κάθε 2 ώρες.

Αν τα μάτια σας  κλείνουν, έχετε έντονο χασμουρητό, και το κεφάλι γέρνει προς τα εμπρός, ενώ οδηγείτε σταματήστε αμέσως σε ένα ασφαλές σημείο για να ένα σύντομο ύπνο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Πονόλαιμος: Ανακουφιστείτε άμεσα με τα με «φυσικά» σιρόπια!

Σχετικά Άρθρα

Back to top button