Ειδήσεις Υγείας

Υπνική άπνοια: Μήπως σας κόβεται η ανάσα στον ύπνο;

Η αποφρακτική άπνοια είναι η πιο συχνή διαταραχή (παρατεταμένη διακοπή) της αναπνοής κατά την διάρκεια του ύπνου και στην πλειοψηφία των περιπτώσεων συνοδεύεται από έντονο ροχαλητό.

Σύμφωνα με μελέτες επτά φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να εμπλακούν σε τροχαίο δυστύχημα έχουν όσοι υποφέρουν από αποφρακτική υπνική άπνοια σε σχέση με αυτούς που έχουν αντιμετωπίσει το πρόβλημα!

Η αποφρακτική υπνική άπνοια εκτός από τις επιπτώσεις στην οδήγηση μπορεί ακόμη να επιφέρει:

Καρδιακή ανεπάρκεια- αρρυθμία,
Υψηλή πίεση,
Εγκεφαλικό επεισόδιο,
Διαβήτη,
Κατάθλιψη,
Μειωμένη απόδοση στην εργασία,
Προβλήματα μνήμης.

Εκτιμάται δε ότι το 6% των ενηλίκων σε παγκόσμιο επίπεδο, πάσχει από την νόσο, με το 75% αυτών να παραμένει αδιάγνωστο! Από τους πάσχοντες οι μισοί είναι υπέρβαροι. Σε αναλογία η νόσος ταλαιπωρεί έναν στους 25 άνδρες και μία στις 50 γυναίκες μέσης ηλικίας. Η νόσος δεν κάνει διακρίσεις καθώς πλήττει και τα παιδιά.

Οι επιπτώσεις στα παιδιά είναι κι αυτές αρκετές σημαντικές καθώς προκαλεί:

Αναπτυξιακή καθυστέρηση,
Γνωστικές και μαθησιακές διαταραχές,
Υπνηλία κατά την διάρκεια της ημέρας,
Αίσθηση κόπωσης,
Διάσπαση της προσοχής,
Υπερκινητικότητα.

Διάγνωση- Αντιμετώπιση

Οι ενήλικες ασθενείς που πάσχουν από επίμονο ροχαλητό και πιθανή υπνική άπνοια θα πρέπει να υποβάλλονται σε πλήρη ωτορινολαρυγγολογική εξέταση.

Η υπνική άπνοια στους ενήλικες μπορεί να οφείλεται σε:

Σκολίωση του ρινικού διαφράγματος,
Υπερτροφία των ρινικών κογχών,
Στενό φάρυγγα λόγω υπερτροφίας των αμυγδαλών, μακρά σταφυλή, υπερτροφία γλωσσικής αμυγδαλής κτλ.

«Αντιμετωπίζεται με την διόρθωση του ρινικού διαφράγματος, τον καυτηριασμό των ρινικών κογχών ή με κογχοτομή και σταφυλο-φαρυγγο-υπερωιο-πλαστική» εξηγεί ο Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος Μηνάς Αρτόπουλος. Και καταλήγει.

«Στα παιδιά συνήθως το πρόβλημα οφείλεται στα λεγόμενα κρεατάκια και την υπερτροφία των αμυγδαλών . Αντιμετωπίζεται εύκολα με την αφαίρεσή τους με τις πλέον σύγχρονες μεθόδους, όπως το Laser, ραδιοσυχνότητες, XPS κτλ. Η διάρκεια της επέμβασης διαρκεί 20-30 λεπτά και το παιδί αυθημερόν ή την επόμενη μέρα επιστρέφει σπίτι του»

 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button