ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

Υπουργείο Υγείας: Έρχονται αλλαγές στα φάρμακα πριν το Φθινόπωρο! Όλα τα σχέδια που εξετάζονται

Σαρωτικές αλλαγές με διαδικασίες εξπρές θα κάνει στην φαρμακευτική πολιτική ο νέος υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας.

Στόχος της νέας ηγεσίας όπως αναφέρουν έγκυρες πληροφορίες του www.HealthReport.gr είναι οι όποιες αλλαγές να γίνουν νόμος του κράτους πριν το Φθινόπωρο. Και αυτό γιατί η πολιτική ηγεσία του υπ. Υγείας, όπως και τα υπόλοιπα υπουργεία, θα πρέπει το Σεπτέμβριο να παρουσιάσει το επιχειρησιακό της σχέδιο σε όλους τους τομείς, σε ειδική συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου το οποίο πλέον αποτελεί κυρίαρχο όργανο της κυβέρνησης.Στο πλαίσιο των αλλαγών η ηγεσία του υπουργείου Υγείας προτίθεται να αλλάξει πλήρως όλο το σύστημα τιμολόγησης και αποζημίωσης των φαρμάκων, ενώ σταδιακά ευελπιστεί με τα μέτρα που θα ληφθούν να μειωθούν και οι υποχρεωτικές εκπτώσεις και επιστροφές (clawback και rebate) για τις οποίες άλλωστε πιέζουν και οι δανειστές. Διαβάστε ΕΔΩ τι είχε δηλώσει σχετικά η Γενική Διευθύντρια Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας: Δραματικές οι συνέπειες από τα μνημόνια στα φάρμακα!

Μάλιστα ο νέος υπουργός Υγείας αναμένεται να ξεκινήσει κύκλο συναντήσεων με τους εκπροσώπους της ελληνικής και ξένης φαρμακοβιομηχανίας, ώστε να γίνει διαπραγμάτευση για τον τρόπο αποζημίωσης των φαρμάκων.

Αύριο Τρίτη 30 Ιουλίου έχει προγραμματιστεί το μεσημέρι συνάντηση μεταξύ του κ. Κικίλια με το διοικητικό συμβούλιο τη Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ)  ενώ έως τέλος της εβδομάδας ο κύκλος των συναντήσεων θα ολοκληρωθεί με ΣΦΕΕ και PIF.

Τα σχέδια που εξετάζονται

Τα σχέδια που εξετάζονται είναι να αλλάξει ο τελευταίος νόμος του τέως υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού, αφού για πρώτη φορά έδινε αυξήσεις σε φάρμακα, ενώ όλοι οι προηγούμενοι νόμοι απαγόρευαν με ειδική ρύθμιση τις αυξήσεις.

Το τελευταίο Δελτίο Τιμών που είχε ετοιμασθεί για να βγει λίγα 24ωρα πριν τις εκλογές, θα αύξανε την τιμή σε 2450 φάρμακα και το κόστος υπολογιζόταν στα 200 εκατ. ευρώ.

Μάλιστα είχε παρέμβει το Μέγαρο Μαξίμου για να ακυρωθεί η δημοσιοποίηση του, με αποτέλεσμα ο Ανδρέας Ξανθός να μην ανακοινώσει ποτέ τις νέες τιμές. Το νέο Δελτίο Τιμών θα εκδοθεί με τον νέο νόμο τους επόμενους μήνες.

Θεωρείται όμως βέβαιον ότι ειδικά σε ότι αφορά στα νέα φάρμακα αυτά θα αποζημιώνονται από την κοινωνική ασφάλιση εφόσον θα έχουν περάσει αξιολόγηση για την αποτελεσματικότητα τους.

Σε δεύτερη φάση θα ενεργοποιηθεί πλήρως ο νέος φορέας (ΗΤΑ) μέσα από τον οποίο θα ελέγχονται όλες οι θεραπείες. Γι αυτό και αναζητείται πρόσωπο ανεξάρτητο που να γνωρίζει τον τομέα των φαρμάκων και το οποίο να μπορεί να «κουρεύει» τα φάρμακα τα οποία αποδεδειγμένα δεν θα φέρουν αποτέλεσμα για τους ασθενείς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στον Κυριάκο Μητσοτάκη οι Έλληνες Φαρμακοβιομήχανοι! Οι δεσμεύσεις του Προέδρου της ΝΔ

Έλληνες Φαρμακοβιομήχανοι: Η τρόικα «σκοτώνει» τα ελληνικά φάρμακα με δραστικές μειώσεις

Σχετικά Άρθρα

Back to top button