ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

Υπουργείο Υγείας: Αυτή είναι η νέα ομάδα κρούσης για τον κοροναϊό! Όλα τα ονόματα

Στη δημιουργία μίας νέας ομάδας κρούσης για την αντιμετώπιση του κοροναϊού, προχώρησε η ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Τα πρόσφατα κρούσματα στη γειτονική Ιταλία προκάλεσαν συναγερμό στις ελληνικές αρχές, με αποτέλεσμα να συγκροτηθεί νέα Task Force η οποία θα κληθεί να διαχειριστεί όλες τις ύποπτες περιπτώσεις του ιού που μπορεί να καταγραφούν, αλλά ακόμη και τα πιθανά κρούσματα.

Η νέα Εθνική Επιτροπή θα εισηγείται στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και κάθε συναρμόδιου Υπουργείου ή Κυβερνητικού Οργάνου, τη λήψη κάθε ενδεδειγμένου μέτρου πρόληψης και αντιμετώπισης της εμφάνισης και διάδοσης του κορωνοϊού COVID-19, με σκοπό την προστασία του πληθυσμού.
Αξιοσημείωτο είναι ότι η θητεία της Εθνικής Επιτροπής είναι τριετής, ενώ τα μέλη της θα εργάζονται χωρίς επιπλέον αμοιβή ή αποζημίωση.

Να σημειωθεί ότι ταυτόχρονα για την αντιμετώπιση της απειλής εργάζεται και η αντίστοιχη επιστημονική ομάδα. Δείτε ΕΔΩ ποιοι την αποτελούν: «Νέα ομάδα εργασίας για τον κοροναϊό στο υπουργείο Υγείας! Όλα τα ονόματα»

Κινητοποίηση στο κόκκινο

Πάντως επειδή θεωρείται σχεδόν βέβαιον ότι ο κοροναϊός θα περάσει εντός των επόμενων ημερών – εάν δεν έχει γίνει ήδη και δεν το γνωρίζουμε- και τα ελληνικά σύνορα, η κινητοποίηση του υπουργείου Υγείας είναι στον ανώτατο βαθμό. Μάλιστα έχει ξεκινήσει συστηματική ενημέρωση των πολιτών ώστε να γνωρίζουν τα σημάδια του κοροναϊού, ενώ σε επαγρύπνηση είναι και όλο το ιατρικό προσωπικό της χώρας.

Αυτό που ωστόσο προβληματίζει τόσο τους επιστήμονες όσο και το υπουργείο Υγείας είναι ότι ο κοροναϊός δεν εμφανίζει τα συμπτώματα αμέσως, αλλά μπορεί να καταγραφούν και σε 15 ή ακόμη και 20 ημέρες, γεγονός που καθιστά σχεδόν αδύνατο τον άμεσο εντοπισμό ενός κρούσματος. Γι αυτό άλλωστε και τα μέτρα στις πύλες εισόδου θεωρούνται αναποτελεσματικά.

Γι αυτό και δημιουργούνται νέες επιτροπές παρακολούθησης ώστε να αυξηθούν οι πιθανότητες να υπάρξει καλύτερη διαχείριση ενός κρούσματος.

Η Εθνική Επιτροπή προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοϊού COVID-19 έχει ως εξής:

ΠΡΕΖΕΡΑΚΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ, Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου Υγείας, ως Πρόεδρος.

ΚΩΤΣΙΟΠΟΥΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ, Γενικός Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας του Υπουργείου Υγείας.

ΚΑΡΑΟΥΛΗ ΒΑΣΙΛΙΚΗ, Προϊσταμένη της Γενικής Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Ποιότητας Ζωής του Υπουργείου Υγείας.

ΑΡΚΟΥΜΑΝΕΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ, Πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (Ε.Ο.Δ.Υ.).

ΦΙΛΙΠΠΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ, Πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (Ε.Ο.Φ.).

ΠΑΠΑΕΥΣΤΑΘΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΣ, Πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας (Ε.Κ.Α.Β.).

ΓΚΟΓΚΟΣΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ, Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Επιχειρησιακής Ετοιμότητας Εκτάκτων Καταστάσεων Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου Υγείας.

ΤΣΙΟΔΡΑΣ ΣΩΤΗΡΙΟΣ, Καθηγητής Ιατρικής ΕΚΠΑ – ΓΝΑ ΑΤΤΙΚΟΝ, Παθολόγος-Λοιμωξιολόγος.

ΤΣΑΚΡΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ, Καθηγητής Μικροβιολογίας, Διευθυντής Εργαστηρίου Μικροβιολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, Αντιπρύτανης ΕΚΠΑ.

ΤΟΛΟΥΜΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ, Υποπτέραρχος, Διευθυντής Υγειονομικού ΓΕΕΘΑ.

ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ, Υποπτέραρχος, Λοιμωξιολόγος, Διευθυντής Υγειονομικού Πολιτικής Αεροπορίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κοροναϊός: Πρόσφατα δεδομένα από την Ιατρική Βιβλιογραφία
Γράφει ο Θάνος Δημόπουλος Καθηγητής Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ Πρύτανης ΕΚΠΑ

Σχετικά Άρθρα

Back to top button