ΆρθραΚΟΡΟΝΟΪΟΣΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

Υπουργείο Υγείας: Δεν χωρίζουμε τα νησιά σε ζώνες λόγω του κορονοϊού

Αρχική > Άρθρα > Υπουργείο Υγείας: Δεν χωρίζουμε τα νησιά σε ζώνες λόγω του κορονοϊού

Δεν χωρίζονται τα νησιά σε λιγότερο επικίνδυνα ή περισσότερο «επικίνδυνα» ξεκαθάρισε ο υπ. Υγείας Βασίλης Κικίλιας. Όπως ανακοίνωσε ενόψει της άφιξης των τουριστών στα νησιά έχει εκπονηθεί ένα ενιαίο σύστημα διαχείρισης και πρωτοκόλλων για όλα τα νησιά μας, εκφράζοντας έτσι την αντίθεσή του στη λογική των ζωνών της νησιωτικής χώρας.

Μιλώντας στην εκπομπή «Εκτός Γραμμής» στον Alpha, τόνισε ότι, σύμφωνα με την πλειοψηφία των ειδικών, αναμένεται δεύτερο κύμα επιδημίας μετά το καλοκαίρι: «Οι επιστήμονες μας λένε ότι θα υπάρχει δεύτερο κύμα. Την ένταση και το πώς θα έρθει στη χώρα μας, μένει να τα δούμε. Εμείς υποχρεούμαστε να ετοιμαστούμε για όλα τα σενάρια. Τον Ιανουάριο προβλέψαμε τι έρχεται, γι’ αυτό το αντιμετωπίσαμε με επιτυχία».

Όσον αφορά την έλευση τουριστών και τον διαχωρισμό των νησιών σε ζώνες «επικινδυνότητας», ο κ. Κικίλιας είπε: «Το υπουργείο Υγείας έχει ένα ενιαίο σύστημα διαχείρισης και πρωτοκόλλων για όλα τα νησιά μας. Όπως αντιμετωπίσαμε την κατάσταση τον χειμώνα και την άνοιξη, έτσι θα κάνουμε και το καλοκαίρι (…) Φυσικά και δεν υπάρχουν ζώνες επικίνδυνες, λιγότερο και περισσότερες».

Τι είπε για το δεύτερο κύμα

Αναφορικά με το ρίσκο που μπορεί να έχει η άρση των περιοριστικών μέτρων, είπε: «Είναι προφανές ότι όλα κρίνονται εκ τους αποτελέσματος. Ο πρώτος κύκλος προστασίας από τον κορονοϊό στέφθηκε με επιτυχία».

«Δεν μπορούμε να κρατήσουμε τον κόσμο για πάντα μέσα στο σπίτι του και την οικονομία στο φρένο. Αυτή είναι η φυσιολογική ζωή. Η επιστροφή σε αυτήν γίνεται λελογισμένα και με κανόνες. Αυτή τη σχέση που έχουμε χτίσει με την κοινωνία, θέλουμε να τη συνεχίσουμε και να τη δυναμώσουμε».

«Πρέπει να μείνει μια παρακαταθήκη στο ΕΣΥ», είπε , αναφερόμενος στις κινήσεις που πρέπει να γίνουν προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Όσον αφορά τους μισθούς νοσηλευτών και γιατρών του ΕΣΥ, είπε: «Η κυβέρνηση φρόντισε ώστε όλοι να πάρουν Δώρο Πάσχα, να προσληφθούν 5.000 άτομα στον χώρο της Υγείας, αναβαθμιστεί στην πράξη το ΕΣΥ. Επεξεργάζεται τον τρόπο που θα γίνουν μόνιμες προσλήψεις νοσηλευτών, και τα εργασιακά. Τη χρυσή ευκαιρία που δόθηκε να ενισχύσουμε το ΕΣΥ θα την εκμεταλλευτούμε στο έπακρο. Αξίζουν οι Έλληνες να έχουν ποιότητα υγείας και να αισθάνονται ότι το κράτος του φροντίζει».

Όσον αφορά την ένταξή τους στα βαρέα και ανθυγιεινά, ο υπουργός τόνισε: «Υπάρχει μια επιτροπή στο υπουργείο Εργασίας που επεξεργάζεται αυτά τα θέματα».

Σχετικά Άρθρα

Back to top button