ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

Υπουργείο Υγείας: Δωρεάν μαστογραφίες και χωρίς παραπεμπτικό για όλες τις γυναίκες άνω των 30 ετών

Σχέδιο για τη λειτουργία οργανωμένων προγραμμάτων προ συμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του μαστού σε όλες τις γυναίκες άνω των 30 ετών, εκπονεί το υπουργείο Υγείας.

Στο πλαίσιο της σημερινής Παγκόσμιας Ημέρα κατά του καρκίνου του μαστού, ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας δήλωσε:

«Σήμερα είναι η Παγκόσμια Ημέρα κατά του καρκίνου του μαστού. Ως Υπουργός Υγείας, θέλω να τονίσω πως όλες οι γυναίκες πρέπει να γνωρίζουν ότι η συγκεκριμένη νόσος θεραπεύεται.

Το Υπουργείο Υγείας εκπονεί σχέδιο για τη λειτουργία οργανωμένων προγραμμάτων προ συμπτωματικού ελέγχου για όλες τις γυναίκες άνω των 30 ετών, με δωρεάν μαστογραφίες και χωρίς παραπεμπτικό.

Παράλληλα ο υπ. Υγείας προανήγγειλε την δημιουργία ογκολογικών θεραπευτικών κέντρων στην Αθήνα και στην Περιφέρεια, ώστε να καλυφθεί πληθυσμιακά η χώρα.

“Η έγκαιρη πρόληψη, ανίχνευση και διάγνωση του καρκίνου του μαστού σώζει ζωές. Είναι μια μάχη που αξίζει να κερδίσουμε. Και θα την κερδίσουμε» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κικίλιας.

Πάντως ο καρκίνος του μαστού βάση επιστημονικών στοιχείων μπορεί να νικηθεί ειδικά όταν εντοπίζεται σε αρχικό στάδιο. Την ίδια στιγμή οι γυναίκες οφείλουν να κάνουν προληπτικό έλεγχο ενώ με την ιδιότητα του γιατρού ο κ. Κικίλιας συνιστά:

Διακοπή καπνίσματος

Μείωση της κατανάλωσης αλκοόλ

Σωστή διατροφή

Αύξηση της φυσικής δραστηριότητας

Τακτικούς ελέγχους (Υπερηχογράφημα, μαστογραφία)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Καρκίνος Μαστού: Ο ρόλος του άγχους και του στρες

Σχετικά Άρθρα

Back to top button