ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

Υπουργείο Υγείας: Ξεκινούν αυστηροί υγειονομικοί έλεγχοι στις πισίνες! Τι πρέπει να διαθέτουν

Με αφορμή τα αυξανόμενα περιστατικά πνιγμών σε πισίνες αλλά και ενόψει της τουριστικής περιόδου το υπουργείο Υγείας με εγκύκλιό του εφιστά την προσοχή ότι πρέπει να τηρούνται όλοι οι κανόνες υγιεινής και ασφάλειας.

Όπως επισημαίνεται στην εγκύκλιο  «τονίζεται η ανάγκη εντατικοποίησης των υγειονομικών ελέγχων στις εγκαταστάσεις κολυμβητικών δεξαμενών για την παρακολούθηση της ασφαλούς λειτουργίας τους, με σκοπό τόσο την προστασία και διασφάλιση της Δημόσιας Υγείας αλλά και την ασφάλεια των λουομένων».

Ειδικότερα το υπουργείο Υγείας υπενθυμίζει ότι οι δημόσιες κολυμβητικές δεξαμενές θα πρέπει να πληρούν όλους τους όρους υγιεινής και ασφάλειας (υλικά κατασκευής, γενική διάταξη χώρων, στόμια εισροής και εκροής, αύλακες υπερχείλισης, φωτισμός, αερισμός, σύστημα ανακυκλοφορίας, απολύμανση νερού κ.λ.π.)

Τι πρέπει να διαθέτουν οι πισίνες

Σύμφωνα με την εγκύκλιο:

-Το νερό των κολυμβητικών δεξαμενών πρέπει να ανανεώνεται συνεχώς καθ ́όλη τη διάρκεια της λειτουργίας τους, με ρυθμό που εξασφαλίζει την πλήρη ανανέωσή του σε χρόνο όχι μεγαλύτερο των 4 ωρών και σε ειδικές περιπτώσεις των 6 ωρών.

Η ανανέωση πρέπει να επιτυγχάνεται είτε με συνεχή ροή νέου καθαρού νερού, είτε με ανακυκλοφορία του

-Για την εξοικονόμηση των υδατικών πόρων και την προστασία του περιβάλλοντος πρέπει κατά προτίμηση να χρησιμοποιούνται κολυμβητικές δεξαμενές με σύστημα νερού των δεξαμενών μετά από προηγούμενο καθαρισμό και απολύμανση.

-Το σύστημα ανακυκλοφορίας– καθαρισμού-απολύμανσης του νερού θα λειτουργεί όλες τις ώρες χρησιμοποίησης των δεξαμενών και πέραν αυτών για τόσο χρόνο, όσος απαιτείται για την εξασφάλιση του νερού διαυγούς και κατάλληλου από μικροβιολογική άποψη

απολύμανση είναι υποχρεωτική σε όλες τις περιπτώσεις λειτουργίας κολυμβητικών δεξαμενών.

-Η μέτρηση του υπολείμματος χλωρίου στο νερό των κολυμβητικών δεξαμενών θα γίνεται χρωματογραφικά με τη μέθοδο DPD (Διαιθυλοπαραφαινυλοδιαμίνη) και θα κυμαίνεται μεταξύ 0,4 και 0,7 mg/l .

Διάσωση

Οι επόπτες πρέπει να είναι πεπειραμένοι στις μεθόδους και στην τεχνική της παροχής βοήθειας και διάσωσης κολυμβητών, στη χρήση τεχνητής αναπνοής, καθώς και στην εφαρμογή άλλων μέτρων ανάνηψης.

Για τα καταλύματα με λιγότερες από 50 κλίνες ή εμβαδόν κολυμβητικής δεξαμενής μικρότερο από 100 τετραγωνικά μέτρα, χρέη υπευθύνου ασφαλείας εκτελεί ο υπεύθυνος λειτουργίας, κατάλληλα εκπαιδευμένος.

Ο υπουργός Υγείας καλεί τις υπηρεσίες των Περιφερειών να διενεργούν υγειονομικούς και δειγματοληπτικούς ελέγχους τουλάχιστον μία φορά ανά εξάμηνο και να συμπληρώσουν πίνακες με τα αποτελέσματα των ελέγχων κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ιός Δυτικού Νείλου: Τα βασικά μέτρα προφύλαξης!

Σχετικά Άρθρα

Back to top button