Η φωνή του ασθενούςΠαιδί

Υπουργείο Υγείας: Ξεκινούν οι μεταμοσχεύσεις σε παιδιά από αποβιώσαντες δότες

Ενεργοποιείται το πρόγραμμα για μεταμοσχεύσεις σε παιδιά από αποβιώσαντες δότες, που ανεστάλη για περίπου τρεις μήνες λόγω κορονοϊού και προγραμματίζονται έξι χειρουργεία εντός του 2020, όπως έκανε γνωστό ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας.

Από τα 12 παιδιά που αναμένουν μεταμόσχευση από αποβιώσαντα δότη στο «Ιπποκράτειο» Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, τα πέντε που διαμένουν στη Νότια Ελλάδα πρόκειται να μεταφερθούν στη λίστα του Λαϊκού Νοσοκομείου, ανέφερε σε δήλωση του, στην οποία επισήμανε:

«Μέσα στην πανδημία, αποδείξαμε ότι η αξία της ανθρώπινης ζωής είναι πέρα και πάνω από όλα. Οι αποφάσεις του υπουργείου Υγείας έχουν ως επίκεντρο τον άνθρωπο και ιδιαίτερα τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.

Στο πλαίσιο αυτό, από τον περασμένο Φεβρουάριο αδειοδοτήσαμε την επέκταση του προγράμματος μεταμοσχεύσεων νεφρού του Λαϊκού Νοσοκομείου και για μεταμοσχεύσεις νεφρού σε παιδιά, σε συνεργασία με το Παιδιατρικό Νοσοκομείο “Αγλαΐα Κυριακού“.

Μέχρι τις αρχές Μαρτίου 2020, έγιναν με επιτυχία τρεις μεταμοσχεύσεις νεφρού σε παιδιά από ζώντα δότη. Το πρόγραμμα που ανεστάλη για περίπου τρεις μήνες λόγω κορονοϊού έχει ήδη επανεκκινήσει και προγραμματίζονται σε συνεργασία με τον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων έξι ακόμα παιδιατρικές μεταμοσχεύσεις από ζώντα δότη εντός του 2020».

Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Κικίλιας, προκειμένου να καλυφθούν ελλείψεις που προϋπήρχαν σε μηχανικά μέσα στο Λαϊκό Νοσοκομείο, έδωσε εντολή στον διοικητή της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας και στη διοίκηση του Νοσοκομείου να προχωρήσουν άμεσα σε διαγωνισμό για τις σχετικές προμήθειες.

«Συνεχίζουμε να υλοποιούμε τον σχεδιασμό μας για ένα καλύτερο και πιο ανθρώπινο Εθνικό Σύστημα Υγείας, στο πλευρό των συμπολιτών μας» τόνισε.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button