ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

Υπουργείο Υγείας: Πως θα αξιολογούνται τα δημόσια Νοσοκομεία! Όλα τα κριτήρια

Αξιολογήσεις, ελέγχους και επιθεωρήσεις σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας, καθέτως και οριζοντίως, ανά τομέα και δραστηριότητα, προβλέπει η νέα νομοθετική ρύθμιση που ετοιμάζεται από το υπουργείο Υγείας και αναμένεται ακόμη και εντός του μήνα να κατατεθεί στη Βουλή, είτε ως ανεξάρτητο νομοσχέδιο, είτε ενταγμένη σε άλλο.

Όπως αποκάλυψε το «Εθνος της Κυριακής» η ηγεσία του υπουργείου Υγείας έχει ήδη έτοιμη τη ρύθμιση για την αξιολόγηση όλου του δημοσίου συστήματος υγείας, ενώ εξετάζεται αντίστοιχοι έλεγχοι να γίνονται και σε ιδιωτικά νοσοκομεία όταν αυτά έχουν σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ. Προς ώρας δεν προβλέπεται αξιολόγηση του προσωπικού του ΕΣΥ σε κεντρικό επίπεδο, καθώς κάτι τέτοιο είναι αρμοδιότητα των Διοικητών των Νοσοκομείων.

Στόχος της αξιολόγησης η οποία αναμένεται να ξεκινήσει τους επόμενους μήνες, είναι να υπάρξουν βελτιώσεις στο σύστημα υγείας. Άλλωστε οι επιθεωρήσεις δεν θα σχετίζονται με ποινές. Αλλά με προτάσεις για αλλαγή του τρόπου παροχής υπηρεσιών με σκοπό την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών. Διαβάστε ΕΔΩ τι είχε αποκαλύψει το HealthReport.gr: “Ξεκινά η αξιολόγηση όλων των Μονάδων Υγείας με το νέο νομοσχέδιο για τη Δημόσια Υγεία! Όλες οι λεπτομέρειες”

Νέος Οργανισμός

Οι ρυθμίσεις του υπουργείου Υγείας προβλέπουν τη δημιουργία του Οργανισμού Διασφάλισης Ποιότητας Υγείας μέσω του οποίου θα γίνεται όλος ο έλεγχος του ΕΣΥ.

Θα πρόκειται για έναν Οργανισμό ο οποίος θα λειτουργεί ανεξάρτητα αλλά υπό την υψηλή εποπτεία του υπουργείου Υγείας. Είναι πιθανό να έχει τη μορφή ΝΠΙΔ ώστε να κινείται με ταχύτητα σε σύγκριση με τον υπόλοιπο δημόσιο τομέα.

Στο νομοσχέδιο θα ορίζεται ο τρόπος λειτουργίας του Οργανισμού αλλά και οι αρμοδιότητες του, ενώ οι επιμέρους λεπτομέρειες θα καθορισθούν με υπουργική απόφαση και έπειτα από διαβούλευση με τους εμπλεκόμενους φορείς.

Πάντως το ακριβές πλαίσιο λειτουργίας θα ορισθεί από τον ίδιο τον νέο Οργανισμό που θα συσταθεί.

Έξι θα είναι τα κριτήρια στα οποία θα βασίζεται η αξιολόγηση που θα πραγματοποιείται στα νοσοκομεία από ομάδα ειδικών:

1.Ασφάλεια,

2.Αποτελεσματικότητα,

3.Φροντίδα,

4.Προσβασιμότητα,

5.Χρηστή διοίκηση,

6.Διαχείριση πόρων

ΟΙ πόρτες του ΕΣΥ θα αργήσουν κι άλλο για τους νέους Διοικητές Νοσοκομείων

Το πλαίσιο των επιθεωρήσεων ουσιαστικά κινείται σε δύο άξονες: στην ποιότητα των υπηρεσιών οι οποίες όμως θα είναι συνδυασμένες με νοικοκυρεμένα οικονομικά.

Οι τακτικοί έλεγχοι αξιολόγησης θα πραγματοποιούνται κάθε δύο χρόνια και μπορεί να διαρκούν ακόμη και εβδομάδες, αφού θα γίνονται φύλλο και φτερό όλοι οι τομείς του Νοσοκομείου. Ειδικότερα θα επιθεωρείται το νοσηλευτικό ίδρυμα ανά τομέα όπως Χειρουργικό, Εργαστηριακό, Παθολογικό κ.λ.π.

Η ομάδα που θα επισκέπτεται το νοσοκομείο θα ζητά και θα ελέγχει τόσο τα οικονομικά στοιχεία όσο και τον τρόπο εξυπηρέτησης των πολιτών από τα διάφορα τμήματα. Θα εξετάζονται οι χρόνοι ανταπόκρισης, τα ποσοστά επιτυχίας των επεμβάσεων, των εξετάσεων κ.λ.π., ενώ θα εντοπίζονται και τυχόν οικονομικές μειώσεις που θα μπορούν να γίνονται όταν υπάρχουν σπατάλες.

Όμως η νομοθετική ρύθμιση θα προβλέπει ότι μπορεί να γίνονται και έκτακτοι έλεγχοι όταν για παράδειγμα υπάρχει ένα περιστατικό που σχετίζεται με την εξυπηρέτηση των ασθενών, όταν δημιουργείται μία νέα κλινική, όταν ένα νοσοκομείο θα αλλάζει χαρακτήρα κ.α.

Μετά το πέρας μίας αξιολόγησης ποιότητας θα εκδίδεται ειδική έκθεση με προτάσεις και βελτιώσεις που θα πρέπει να γίνουν στη Μονάδα, ώστε να υπάρχει καλύτερη εξυπηρέτηση των ασθενών. Θα ορίζεται μάλιστα και συγκεκριμένος χρόνος υλοποίησης των μέτρων βελτίωσης. Οι εκθέσεις αξιολόγησης θα παραδίδονται και στο υπουργείο Υγείας, ενώ ο Οργανισμός Διασφάλισης Ποιότητας Υγείας θα τηρεί πλήρη στοιχεία και στατιστικά για όλα τα νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας.

Οι ελεγκτές

Στις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου θα προβλέπεται και η δημιουργία μητρώου ειδικών-ελεγκτών όπου θα εντάσσονται όλοι εκείνοι που θα μπορούν να πραγματοποιούν τις αξιολογήσεις στο ΕΣΥ.

Διοικητές νοσοκομείων με οδηγίες

Τα στελέχη που θα ενταχθούν στη δεξαμενή αυτή θα είναι μεταξύ άλλων γιατροί, διοικητικοί, ειδικοί επιστήμονες, ενώ θα προβλέπεται πως στο μητρώο θα μπορούν να εγγραφούν τόσο Έλληνες όσο και ξένοι ειδικοί. Μάλιστα σχεδιάζεται- λένε υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη στο «Εθνος της Κυριακής»- να γίνει πρόσκληση ενδιαφέροντος σε ξένους εμπειρογνώμονες για να συμβάλουν στους ελέγχους. Άλλωστε το σύστημα των αξιολογήσεων των Νοσοκομείων χρησιμοποιείται εδώ και χρόνια στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης.

Πάντως οι αξιολογητές θα είναι αμειβόμενοι και το ποσό που θα λαμβάνουν θα είναι ανά έργο, ενώ αναμένεται να καθορισθεί με Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργείων Οικονομικών και Υγείας.

Ο ιδιωτικός τομέας

Στο πλαίσιο των αλλαγών και των ελέγχων που προωθούνται με τη νομοθετική ρύθμιση περί ποιότητας των υπηρεσιών υγείας, εξετάζεται το ενδεχόμενο να ενταχθεί στις επιθεωρήσεις και ο ιδιωτικός τομέας, αναφέρουν έγκυρες πληροφορίες του «Εθνος της Κυριακής». Οι έλεγχοι αυτοί εάν τελικώς εφαρμοσθούν, θα αφορούν σε κλινικές που είναι συμβεβλημένες με τον ΕΟΠΥΥ και συνεπώς εισπράττουν χρήματα από τα δημόσια ταμεία και εξυπηρετούν ασφαλισμένους.

Στις περιπτώσεις μάλιστα που οι ιδιωτικές κλινικές δεν θα τηρούν τις προϋποθέσεις και τα κριτήρια της αξιολόγησης, τότε μπορεί να διακόπτεται η σύμβαση τους με τον ΕΟΠΥΥ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έρχεται η αξιολόγηση των Μονάδων Υγείας! Τι ετοιμάζει το υπουργείο Υγείας

Σχετικά Άρθρα

Back to top button