ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

Υπουργείο Υγείας: Πως θα στηθούν τα Δίκτυα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας- Όλες οι αλλαγές

Σε σαρωτικές αλλαγές στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας από το Φθινόπωρο αναμένεται να προχωρήσει το υπ. Υγείας.

Με βασικό σύνθημα “δεν πάω απευθείας στο νοσοκομείο” σχεδιάζεται εκ νέου η ΠΦΥ, ώστε αφενός να αποσυμφορηθούν τα δημόσια νοσοκομεία και αφετέρου οι ασθενείς να εκπαιδευτούν να απευθύνονται πρώτα στα Κέντρα Υγείας, Πολυϊατρεία , ΤΟΜΥ κτλ.

Όπως εξήγγειλε ο αρμόδιος υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας το νομοσχέδιο που προωθείται  προβλέπει τη σύσταση Δικτύων Υγείας σε όλη τη χώρα, που θα συμπεριλαμβάνουν τα Κέντρα Υγείας, τις ΤΟΜΥ, τα Περιφερειακά Ιατρεία, τα ΠΕΔΥ και τα Δημοτικά Ιατρεία και ιδιώτες γιατρούς της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Έτσι ο ασθενής θα έχει τη δυνατότητα όπως υπογράμμισε ο αρμόδιος υπουργός να πάει σε μία πρωτοβάθμια δομή κοντά στο σπίτι του, κοντά στη γειτονιά του. Να εξυπηρετηθεί με επαγγελματισμό, με επιστημοσύνη και αυτό να έχει μετρήσιμα αποτελέσματα.

Πάντως τα δίκτυα θα στηθούν με βάση τα πληθυσμιακά κριτήρια, αλλά και τις ιδιαιτερότητες της κάθε περιοχής όπως για παράδειγμα εάν ζουν πολλοί ηλικιωμένοι, νέοι, ή εργατικό δυναμικό.

Πως θα λειτουργήσουν

Περιγράφοντας τον τρόπο λειτουργίας των Δικτύων Υγείας ο κ. Κικίλιας τόνισε πως θα είναι ανοιχτά για τους ασθενείς επί 24ωρου βάσεως και θα είναι στελεχωμένα με ιατρικό νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό και από το δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, έτσι ώστε να μπορέσει να προσφέρει υπηρεσίες όλη την ημέρα σε όλους τους πολίτες.

Ειδικότερα, εάν ένα κέντρο υγείας δεν είναι εξοπλισμένο με διαγνωστικά μηχανήματα, θα μπορεί να υπογράψει σύμβαση με μονάδα ιδιωτικού τομέα κοντά στα όρια της περιοχής του, ενώ αν δεν διαθέτει πολλές ειδικότητες εξειδικευμένων γιατρών, θα μπορεί να γίνεται παραπομπή σε ιδιωτικό πολυϊατρείο. Στα δίκτυα θα ενταχθούν και οι συμβεβλημένοι γιατροί του ΕΟΠΥΥ.

Την ευθύνη του εγχειρήματος αναμένεται να αναλάβουν μάνατζερ-τεχνοκράτες. Η διαδικασία επιλογής τους θα θυμίζει αυτή των διοικητών νοσοκομείων, έγκυρες πηγές ωστόσο αναφέρουν ότι θα τεθούν αυστηρότερα κριτήρια και προϋποθέσεις, προκειμένου να αποφευχθούν λάθη του παρελθόντος, όπως είχε γίνει με τα στελέχη του ΕΣΥ.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button