ΆρθραΕμβόλιαΚΟΡΟΝΟΪΟΣΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

Υπουργείο Υγείας: Σοβαρός κίνδυνος από τον ανεμβολίαστο πληθυσμό σε κοινές λοιμώξεις – Νέα εγκύκλιος

Νέα εγκύκλιο εξέδωσε το υπουργείο Υγείας προκειμένου να κινητοποιηθούν οι πολίτες αλλά και οι γιατροί και να συνεχισθούν κανονικά οι εμβολιασμοί για διάφορα νοσήματα που πάγωσαν εξαιτίας της πανδημίας.

Με βάση μάλιστα τις καταγραφές η μείωση των εμβολιασμών αγγίζει και στη χώρα μας ακόμη και το 70%. Διαβάστε ΕΔΩ τις επισημάνσεις των ειδικών: « Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών: Δραματική μείωση εμβολιασμών έως και 70% – Συστάσεις προς τους γονείς»

Το υπουργείο Υγείας με τη νέα του εγκύκλιο τονίζει πως υπάρχει σοβαρός κίνδυνος από τον ανεμβολίαστο πληθυσμό έστω κι αν υπάρχει ο φόβος λόγω του κορονοϊού.

Όπως επισημαίνεται: «Παρά τις συστάσεις για τη σημασία του έγκαιρου και πλήρους εμβολιασμού, ιδιαίτερα στα βρέφη <2 ετών, που διατυπώθηκαν στην αρχή της πανδημίας, δεδομένα από διάφορες χώρες καταγράφουν σημαντική μείωση των εμβολιασμών που προσεγγίζει το 50% στις ηλικιακές ομάδες κάτω των 2 ετών και υπερβαίνει το 70% στις μεγαλύτερες ηλικίες. Αυτό μπορεί σε σημαντικό βαθμό να αποδοθεί στο φόβο του κοινού για πιθανή έκθεση στον ιό. Παρόμοια υπολογίζονται και τα αντίστοιχα ποσοστά μείωσης των εμβολιασμών και στη χώρα μας».

Αντίστοιχη παρότρυνση πάντως για εμβολιασμούς άμεσα έκανε στην τελευταία του ενημέρωση και ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας.

Οι συστάσεις

Πάντως το υπουργείο Υγείας κρούει τον κώδωνα του κινδύνου με τη νέα του εγκύκλιο, αλλά είναι άγνωστο πως θα καταφέρει να κινητοποιήσει ειδικά τους γονείς να εμβολιάσουν τα παιδιά τους εν μέσω φόβου και κορονοϊού.

Σημειώνεται ωστόσο από το υπουργείο Υγείας: «Λαμβάνοντας υπόψη την τρέχουσα επιδημιολογική κατάσταση της πανδημίας στη χώρα, αλλά και το γεγονός ότι η χαλάρωση των μέτρων κοινωνικής αποσατσιοποίησης θα θέσει σε μεγαλύτερο κίνδυνο τον ανεμβολίαστο πληθυσμό σε κοινές λοιμώξεις που προλαμβάνονται με εμβόλια, μετά από γνωμοδότηση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών επικαιροποιούμε τις προηγούμενες οδηγίες και συστήνουμε τα εξής:

– Έγκαιρο και πλήρη εμβολιασμό όλων των ηλικιακών ομάδων με τα προτεινόμενα από τα Εθνικά Προγράμματα εμβολιασμών.

– Άμεση συμπλήρωση των εμβολίων που καθυστέρησαν να χορηγηθούν.

-Εκτός των παιδιών και των εφήβων, απαραίτητος είναι και ο εμβολιασμός των ενηλίκων και των εγκύων, καθώς και των ατόμων που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες».

Σχετικά Άρθρα

Back to top button