ΆρθραΚΟΡΟΝΟΪΟΣΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

Υπουργείο Υγείας: Στα θρανία με μάσκες και αποστάσεις οι διοικητές όλων των νοσοκομείων- Ποιες οδηγίες έδωσε ο Κικίλιας

Στα… θρανία με μάσκες, αποστάσεις και αντισηπτικά λόγω του κορονοϊού έκατσαν 150 διοικητές και υποδιοικητές νοσοκομείων και 7 διοικητές υγειονομικών περιφερειών προκειμένου να λάβουν νέες οδηγίες ενόψει της αναμενόμενης αύξησης κρουσμάτων και εισαγωγών στο ΕΣΥ.

Ήδη τα νοσηλευτικά ιδρύματα όλης της χώρας βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα και στόχος της έκτακτης αυτής συνάντησης είναι ο καλύτερος δυνατόν συντονισμός μεταξύ μεταξύ νοσοκομείων, ΥΠΕ και Υπουργείου Υγείας. Διαβάστε ΕΔΩ τι προηγήθηκε:Υπουργείο Υγείας: Έκτακτη σύσκεψη με τους Διοικητές των ΥΠΕ και των δημοσίων νοσοκομείων- Τι θα συζητηθεί

Προσερχόμενος στη σύσκεψη η οποία έγινε σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας αναφερόμενος στην επιδημιολογική εικόνα της πανδημίας στην Ελλάδα ανέφερε μεταξύ άλλων ότι οι επόμενες δυο εβδομάδες είναι κρίσιμες και κάλεσε άλλη μια φορά τους πολίτες να τηρούν τα μέτρα.

Στη διάρκεια της σύσκεψης ο κ. Κικίλιας τους είπε ότι πρέπει να γίνει πολλή και συστηματική δουλειά και καθόλου λόγια. Τους τόνισε, δε, ότι στηρίζει την προσπάθεια που έχει γίνει μέχρι τώρα, αλλά είναι ανάγκη να συνεχίσουν με όλες τις δυνάμεις για την αντιμετώπιση του κορονοϊού.

Ο υπουργός Υγείας ζήτησε από τους διοικητές να είναι πολύ προσεκτικοί στη διαχείριση των περιστατικών κορωνοϊού και να μη γίνονται λάθη στις διαδικασίες των πρωτόκολλων, «γιατί αυτά τα πρωτόκολλα μας έφεραν μέχρι εδώ». Τους κατέστησε σαφές επίσης, ότι πρέπει να λειτουργούν όλοι με τους ίδιους κανόνες υπενθυμίζοντας τους ότι υπάρχει και η διαδικασία της αξιολόγησης των διοικητών, οι οποίοι έχουν υπογράψει συμβόλαιο ανταποδοτικότητας βάσει του οποίου πρέπει να πετυχαίνουν συγκεκριμένους στόχους (π.χ. μείωση στις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις, προστασία ασθενών, βέλτιστη οικονομική λειτουργία, σωστός καταμερισμός ευθυνών κτλ).

Από την άλλη γ.γ. Ιωάννης Κωτσιόπουλος τους εξήγησε πως μπορούν να κάνουν χρηστή οικονομική διαχείριση. Το νοσοκομείο στο Ρίο για παράδειγμα έχει βάλει ήδη σε τάξη τα οικονομικά του.

Αγκάθι οι άδειες

Ένα ακόμη αγκάθι που τέθηκε επί τάπητος ήταν οι άδειες του ιατρο-νοσηλευτικού προσωπικού.

Στο πλαίσιο αυτό οι οδηγίες είναι να δίνονται σπαστές άδειες καθώς θα πρέπει οι διοικήσεις των νοσηλευτικών ιδρυμάτων να είναι έτοιμες αν χρειασθεί, να ενισχύσουν τις βάρδιες και τις εφημερίες για να αντιμετωπιστούν τα έκτακτα περιστατικά που μπορεί να προκύψουν.

Συστηματική επικοινωνία

Από την πλευρά του πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Π. Αρκουμανέας, ζήτησε τη συνεργασία των διοικητών των νοσοκομείων στο έργο των ΚΟΜΥ, που όπως ανέφερε χαρακτηριστικά αυτή τη στιγμή αποτελούν τον εκτελεστικό βραχίονα στην αντιμετώπιση της πανδημίας.

Τέλος, ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ-ΕΚΕΠΥ, Νίκος Παπαευσταθίου, αναφέρθηκε στο πρόγραμμα ΕΚΑΒ- Be S.Α.F.Ε., το οποίο είχε ως στόχο την εκπαίδευση του υγειονομικού προσωπικού στη διαχείριση περιστατικών κορονοϊού στις υγειονομικές δομές της νησιωτικής χώρας και υπογράμμισε τη σημασία της συστηματικής και έγκαιρης επικοινωνίας με στόχο την άμεση και αποτελεσματική διαχείριση των περιστατικών.

 

 

 

 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button