ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

Υπουργείο Υγείας: Υπ’ ατμόν για το κύμα γρίπης! Τι αλλάζει στις εντατικές

Συγκεκριμένα μέτρα για να μην πιαστεί στα… δίχτυα της γρίπης το ΕΣΥ αναμένεται να λάβει το επόμενο διάστημα το υπουργείο Υγείας.

Ενόψει του κύματος γρίπης το οποίο σαρώνει την χώρα από τέλος Δεκεμβρίου έως και μέσα Μαρτίου ο υπουργός Υγείας έδωσε σαφείς εντολές στις νέες διοικήσεις των επτά υγειονομικών περιφερειών να λάβουν μέτρα προκειμένου να θωρακιστούν τα δημόσια νοσοκομεία για να μην χάνονται ανθρώπινες ζωές.

Εξάλλου ο αρμόδιος υπουργός υγείας έχει κατ επανάληψη τονίσει πως προτεραιότητα όσον αφορά τη στελέχωση των νοσοκομείων θα δοθεί στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας καθώς «από Δεκέμβριο μέχρι Μάρτιο έχουμε ενενήντα άτομα στην αναμονή για κρεβάτι εντατικής θεραπείας λόγω του ιού της γρίπης. Δεν πρόκειται ν’ αφήσω έτσι τους συνανθρώπους μας». Διαβάστε τι είπε: «Υπουργός Υγείας: Θα μειώσουμε το χρόνο για τις προσλήψεις στα Νοσοκομεία! Τι ετοιμάζει»

Στο πλαίσιο αυτό και με βάση τις νέες διατάξεις του νομοσχεδίου σκούπα αναμένεται το επόμενο διάστημα να τεθεί σε εφαρμογή το νέο σύστημα διαχείρισης των κλινών Εντατικής Θεραπείας με στόχο την καλύτερη αξιοποίηση των «ανοιχτών» κλινών και τον περιορισμό της λίστας αναμονής.

Τι ετοιμάζεται

Το νέο σύστημα προβλέπει τη λειτουργία ηλεκτρονικής διαδικτυακής πλατφόρμας μέσω της οποίας θα γίνονται:

τα αιτήματα για νοσηλεία σε Εντατική,

η παρακολούθηση της κίνησης στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ)

η κατανομή των περιστατικών σε πραγματικό χρόνο και χωρίς να μεσολαβεί τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ γιατρών, ΕΚΑΒ και Μονάδων Εντατικής Θεραπείας.

Τη ψηφιακή πλατφόρμα θα διαχειρίζεται το ΕΚΑΒ (μετά την ενσωμάτωση και του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας) και θα λειτουργεί ως εξής:

Ο γιατρός θα απευθύνει ηλεκτρονικό αίτημα για νοσηλεία ασθενούς σε ΜΕΘ.

Οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας θα ενημερώνουν σε πραγματικό χρόνο τον κατάλογο των ασθενών που νοσηλεύονται σε αυτές και ποιες είναι «ελεύθερες».

Το ΕΚΑΒ, θα έχει πρόσβαση και θα ενημερώνεται για τις κενές κλίνες. Στη συνέχεια ο γιατρός της ΜΕΘ θα κληθεί ηλεκτρονικά να επιλέξει από τη λίστα με τα αιτήματα ποιον ασθενή μπορεί να νοσηλεύσει, αναρτώντας και μια σύντομη αιτιολόγηση για τον λόγο της συγκεκριμένης επιλογής.

Ήδη, για τη χρήση της πλατφόρμας έχει ξεκινήσει η εκπαίδευση των γιατρών των νοσοκομείων της Αττικής ενώ αναμένεται άμεσα η δοκιμαστική λειτουργία του συστήματος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έρχονται παιδίατροι και ειδικοί γιατροί μέσω ΕΟΠΥΥ! Την ερχόμενη εβδομάδα οι ανακοινώσεις Κικίλια

Σχετικά Άρθρα

Back to top button