ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

Υπόθεση Novartis: Λίστα με ονόματα “μεγαλογιατρών” στα χέρια της δικαιοσύνης! Τι μέτρα ετοιμάζει το υπ.Υγείας

Πλήρη λίστα με ονόματα και αμοιβές γιατρών που συνεργάσθηκαν με τη Novartis φαίνεται ότι έχει στα χέρια της η Ελληνική Δικαιοσύνη.

Μια λίστα που όπως λένε πηγές του HealthReport.gr είναι και σε γνώση του υπουργείου Υγείας.
Άλλωστε περιλαμβάνει μεγάλα ονόματα του ιατρικού κόσμου που φαίνεται πως έχουν πλουτίσει από συνεργασίες τους με την φαρμακευτική εταιρεία.

Πάντως οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι στο πλαίσιο της έρευνας που έχει ξεκινήσει από τα μικτά κλιμάκια ελέγχου αναζητούνται και άλλοι γιατροί που πιθανώς να έχουν αποκτήσει χρήματα με τον ίδιο τρόπο. Διαβάστε ΕΔΩ τις λεπτομέρειες: “Αναζητούνται κι άλλοι γιατροί που συνεργάσθηκαν με τη Novartis! Ποιες χρονιές εξετάζονται”

Πάντως από τους ελέγχους που έχουν γίνει έχουν εξαιρεθεί τελικά οι γιατροί που έχουν συμμετάσχει σε επιστημονικές εκδηλώσεις ή έχουν κάνει ομιλίες για λογαριασμό φαρμακευτικών εταιρειών, σημειώνουν πληροφορίες του HealthReport.gr. Άλλωστε πρόκειται για μία νόμιμη διαδικασία που έχει μάλιστα και την έγκριση του ΕΟΦ.

Αρχικά πάντως στο στόχαστρο των ελεγκτών είχαν μπει και γιατροί που είχαν συνεργασίας με φαρμακευτικές εταιρείες για επιστημονικές εκδηλώσεις και είχαν αμειφθεί με ποσά από 1000 έως και 5000 ευρώ το χρόνο, πόσο που αποτελεί και το ανώτατο όριο που έχει θέσει ο ΕΟΦ.

Έρχονται μέτρα από υπ.Υγείας και ΕΟΦ

Το επόμενο διάστημα αναμένεται να θεσμοθετηθούν μέτρα- λένε πληροφορίες του HealthReport.gr – προκειμένου να περιορισθεί το φαινόμενο της κατευθυνόμενης συνταγογράφησης αλλά και της ανεξέλεγκτης συνεργασίας γιατρών με τον φαρμακευτικό κλάδο.

Σε πρώτη φάση σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας θα αξιοποιηθούν πλήρως τα λεγόμενα θεραπευτικά πρωτόκολλα. Συγκεκριμένες οδηγίες δηλαδή που θα πρέπει να ακολουθούν οι γιατροί κατά τη συνταγογράφηση φαρμάκων που τηρούνται ουσιαστικά σε όλο τον κόσμο.
Μέχρι στιγμής έχουν δημιουργηθεί 25 θεραπευτικά πρωτόκολλα τα οποία θα τεθούν σε πλήρη εφαρμογή άμεσα.

Στο πλαίσιο αυτό οι γιατροί θα χορηγούν συγκεκριμένα φάρμακα και μόνο στην περίπτωση που αυτά αποδειχθούν αναποτελεσματικά για έναν ασθενή θα μπορούν να προχωρήσουν σε άλλη κατηγορία.

Μέτρα και από τον ΕΟΦ

Κατά τα άλλα υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές αναφέρουν στο HealthReport.gr ότι και από την πλευρά του ΕΟΦ, έχουν αρχίσει και εξετάζονται νέα πιο αυστηρά μέτρα για τη συνεργασία Γιατρών-Φαρμακευτικών.
Το πρώτο βήμα θα περιλαμβάνει αυστηροποίηση της διεξαγωγής των Ιατρικών Συνεδρίων. Δείτε ΕΔΩ τι θα αλλάξει: “Αλλάζουν τα πάντα στα ιατρικά συνέδρια με νομοθετική ρύθμιση! Τι ανακοίνωσε το ΚΕΣΥ”

Ταυτόχρονα όμως αναζητούνται και είναι υπό επεξεργασία από το υπουργείο Υγείας και άλλα μέτρα προκειμένου οι διαδικασίες στην αγορά φαρμάκου να γίνουν πιο διαφανείς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σαρωτικοί έλεγχοι και στην ΕΣΔΥ για την υπόθεση Novartis! Τι ψάχνουν οι ελεγκτές

Φαρμακοβιομηχανίες με αφορμή τη Novartis: “Νόμιμες οι συνεργασίες μας με γιατρούς”! Τι ισχύει για τις αμοιβές

Υπ.Υγείας για Novartis: Πρέπει να επιστραφούν τα χρήματα από τη ζημιά του δημοσίου! Τι δήλωσε για τους γιατρούς

Σχετικά Άρθρα

Back to top button