ΔιαβήτηςΗ φωνή του ασθενούς

Υπ. Εθνικής Άμυνας: Δείτε ποια αιτήματα ικανοποίησε για τους ασθενείς με Σακχαρώδη Διαβήτη

Αποδεκτά έγιναν τελικά τα αιτήματα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων – Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ) που αφορούν τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων που είτε οι ίδιοι ή τα παιδιά τους πάσχουν από Σακχαρώδη Διαβήτη.

Ειδικότερα, στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, περιλαμβάνεται σειρά διατάξεων για χρόνια και φλέγοντα ζητήματα που απασχολούν τους ασθενείς, όπως είναι:

Το ζήτημα της αποστράτευσης όσων εμφάνιζαν Σακχαρώδη Διαβήτη κατά τη διάρκεια της θητείας τους. Με το άρθρο 2 του νέου νομοσχεδίου, οι άνθρωποι αυτοί πλέον, εφόσον κριθούν από την Υγειονομική Επιτροπή, τοποθετούνται είτε σε υπηρεσία εδάφους, είτε σε υπηρεσία γραφείου ή σε ελαφριά υπηρεσία.

Το ζήτημα της μη εφαρμογής του μειωμένου ωραρίου για τους γονείς των παιδιών με Σακχαρώδη Διαβήτη, που ισχύει στον υπόλοιπο δημόσιο τομέα. Με το άρθρο 9 του νέου νομοσχεδίου, πλέον οι γονείς των παιδιών με Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 1 με ποσοστό αναπηρίας 50% και μέχρι την ηλικία των 18 ετών, έχουν το δικαίωμα μειωμένου ωραρίου κατά μία ώρα χωρίς ανάλογη περικοπή των αποδοχών τους.

Το ζήτημα των μεταθέσεων των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων. Σύμφωνα με το άρθρο 10 του νέου νομοσχεδίου, οι πάσχοντες από Σακχαρώδη Διαβήτη ή όσοι έχουν σύζυγο ή τέκνο που πάσχει από Σακχαρώδη Διαβήτη, έχουν τη δυνατότητα να υπηρετήσουν στον τόπο προτίμησής τους. Για την εφαρμογή του απαιτείται ποσοστό αναπηρίας 50% τουλάχιστον.

Όπως αναφέρει ο Πρόεδρος της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ κ. Χρήστος Δαραμήλας: “Η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ καθ’ όλη τη διάρκεια προετοιμασίας, αλλά και της ψήφισης του νομοσχεδίου στη Βουλή βρισκόταν σε συνεχή επικοινωνία με το Γραφείο του Αναπληρωτή Υπουργού Εθνικής Άμυνας, κ. Παναγιώτη Ρήγα και του Επικεφαλής του νομικού του γραφείου, κ. Θωμά Ψαρρή, ώστε να γίνει κατανοητό -όπως και έγινε- η αναγκαιότητα της τροποποίησης και ψήφισης των ανωτέρω διατάξεων“.

Η Γενική Γραμματέας της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ κ. Μαρία Τριανταφύλλου, τονίζει ότι τα μέλη της Ομοσπονδίας “θα συνεχίσουν τον αγώνα για τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων των ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη ώστε οι άνθρωποι που πάσχουν και οι οικογένειές τους να αντιμετωπίζονται ισάξια σε κάθε πτυχή της καθημερινότητάς τους“.

Show More

Σχετικά Άρθρα

Back to top button
Close