ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

Υπ. Υγείας: Έρχονται τα γραφεία προστασίας των ασθενών στο ΕΣΥ

Ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός μιλώντας σε ενημερωτική εκδήλωση για τις σπάνιες παθήσεις  προανήγγειλε για άλλη μια φορά, ότι υπό έκδοση βρίσκεται η υπουργική Απόφαση που αφορά στη λειτουργία των Γραφείων προστασίας δικαιωμάτων των ασθενών σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας.

Διαβάστε ΕΔΩ τι είχε δηλώσει ο Ανδρέας Ξανθός μιλώντας στο 5ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ασθενών: Έρχονται γραφεία δικαιωμάτων ασθενών σε όλα τα νοσοκομεία!

Να σημειωθεί ότι αντίστοιχα γραφεία ασθενών και παραπόνων είχε επιχειρηθεί να συσταθούν και πριν από περίπου 15 χρόνια επί υπουργίας Αλέκου Παπαδόπουλου, αλλά η προσπάθεια ναυάγησε καθώς οι ασθενείς κυρίως από φόβο δεν κατήγγειλαν τους επίορκους γιατρούς.

Την ίδια στιγμή, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, προχωρά σε νομοθετική ρύθμιση των Κέντρων Εμπειρογνωμοσύνης για τις Σπάνιες Παθήσεις τα οποία θα συμβάλλουν στην ενίσχυση και τη βελτίωση τόσο της διάγνωσης όσο και της αξιόπιστης φροντίδας των ασθενών που πάσχουν από σπάνια νοσήματα, ενώ συστήνεται στο ΚΕΣΥ Εθνική Επιτροπή Αξιολόγησης των Κέντρων αυτών.

Κατά τα λοιπά ο αρμόδιος υπουργός επισήμανε μεταξύ άλλων πως για τα σπάνια νοσήματα η πρόσβαση στα «ορφανά» φάρμακα, στα καινοτόμα και υψηλού κόστους φάρμακα, αποτελεί σοβαρό στοίχημα το οποίο αγωνιζόμαστε να κερδίσουμε σε όφελος των ασθενών . Και κατέληξε:

Με εργαλεία τα σύγχρονα επιστημονικά τεκμηριωμένα θεραπευτικά πρωτόκολλα, τα μητρώα ασθενών, την ανάπτυξη μηχανισμού αξιολόγησης φαρμακευτικής καινοτομίας, τη διαπραγμάτευση τιμών αποζημίωσης των νέων φαρμάκων και τη διασφάλιση προϋπολογισμών, που εντός του σημερινού περιοριστικού πλαισίου θα αποδεικνύουν την προτεραιότητα στις πολιτικές δημόσιας υγείας και κοινωνικής πρόνοιας, σε συνεργασία με όλους τους κοινωνικούς εταίρους θα τα καταφέρουμε.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Editorial: Μόνη σωτηρία για τα νοσοκομεία: πόλεμος στο φακελάκι!

Λίστα αναμονής για ένα χειρουργείο στο ΕΣΥ 12 μήνες! Τα σχέδια που έμειναν σχέδια

ΕΣΥ: Τελικά πόσοι επίορκοι γιατροί τιμωρούνται για τα «φακελάκια»; Τι δείχνουν τα στοιχεία

Όταν το ντροπιαστικό φακελάκι ζει και βασιλεύει και με ΣΥΡΙΖΑ…

 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button