ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείαςΦάρμακα

Υπ.Υγείας: Έτοιμη η απόφαση για νοσοκομειακό claw back! Τι θα ρυθμίζει

Με την υπουργική απόφαση ο υπουργός Υγείας θα καθορίσει πως οι φαρμακευτικές εταιρείες θα επιστρέψουν χρήματα στην περίπτωση που ξεπερνιέται ο προυπολογισμός που έχει καθορισθεί.  Θέμα που είχε αποκαλύψει το HealthReport.gr, διαβάστε ΕΔΩ όλο το ρεπορτάζ: “Έτοιμες οι υπουργικές αποφάσεις για ανατιμολόγηση και εκπτώσεις φαρμάκων! Όλες οι λεπτομέρειες”

Με βάση την απόφαση, η νοσοκομειακή δαπάνη στα φάρμακα δε θα πρέπει να ξεπερνά τα 490 εκατ.ευρώ. Οτιδήποτε παραπάνω θα πρέπει να επιστραφεί απο τις φαρμακευτικές εταιρείες.

Ο υπουργός Υγείας διαμήνυσε ουσιαστικά ότι το νοσοκομειακό claw back θα εφαρμοστεί καθώς ερωτηθείς τι θα γίνει στην περίπτωση που η φαρμακοβιομηχανία προσφύγει στο ΣτΕ θεωρώντας πως είναι αντισυνταγματική η ρύθμιση, υπογράμμισε:”Ο καθένας έχει το δικαίωμα να προσφύγει στη δικαιοσύνη. Αλλά πρόσφατα το ΣτΕ ήταν αρνητικό στην προσφυγή για το claw back της εξωνοσοκομειακής δαπάνης”.

Πάντως ο Ανδρέας Ξανθός ανέφερε ότι θα συνυπολογισθεί η έκπτωση που δίνουν σήμερα οι φαρμακευτικές εταιρείες στα Νοσοκομεία, ώστε αυτές να συνεχίζουν να τις δίνουν και μετά το claw back.

Τόνισε επίσης ότι μελετάται να μπουν κλειστοί προυπολογισμοί ανά κλινική ώστε να ελεγχθεί καλύτερα το σύστημα.

Δεσμεύτηκε πάντως ότι οι φαρμακευτικές εταιρείες θα έχουν προτεραιότητα στις πληρωμές.

Να σημειωθεί ότι η υπουργική απόφαση θα σταλεί για σχόλια στο ΣΦΕΕ και την ΠΕΦ εντος των ημερών. Πιθανώς και εντός της εβδομάδας

Σχετικά Άρθρα

Back to top button