ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

Υπ.Υγείας: «Αυτά κάναμε για τους πρόσφυγες»! Γιατί δε γίνονται έλεγχοι για μολυσματικές ασθένειες;

Πολλά είναι μάλιστα και τα στελέχη του υπουργείου Υγείας που έλεγαν στον HealthReport.gr πως υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης μολυσματικών ασθενειών, τόσο εξαιτίας των συνθηκών διαβίωσης των μεταναστών και εξαιτίας του γεγονότος ότι ουδείς γνωρίζει εάν πάσχουν από κάποιες νόσους.

Πάντως ακόμη και ο πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ Θανάσης Γιαννόπουλος παραδέχτηκε μιλώντας στο HealthReport.gr ότι δε γίνονται δειγματοληπτικοί έλεγχοι για μολυσματικές νόσους, ενώ είναι «πιθανό να μας ξεφύγει και μια ελονοσία» όπως είπε χαρακτηριστικά. (Διαβάστε ΕΔΩ τι αποκάλυψε ο πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ στο HealthReport.gr)

Από την άλλη το υπουργείο Υγείας φαίνεται ότι επιχειρεί να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, καθώς η συμβολή του στο δράμα των μεταναστών είναι μάλλον…ανύπαρκτη αφού περιορίζεται σε ενημερωτικά έντυπα, συσκέψεις, λίγα υλικά και παρακολούθηση ασθενών με μονάδες του ΚΕΕΛΠΝΟ κυρίως στα κέντρα φιλοξενίας όπως στον Ελαιώνα όπου βέβαια ζουν ελάχιστοι μετανάστες σε σχέση με το κύμα των ανθρώπων που έφθασαν στη χώρα μας.

Για ουσιαστικούς ελέγχους για την πιθανότητα οι άνθρωποι αυτοί να πάσχουν από κάποιο μεταδιδόμενο νόσημα, ούτε λόγος…
Και για να δικαιολογήσει προφανώς την …ανυπαρξία αυτή εξέδωσε κατάλογο με τις δράσεις του, ωσάν να μην ήταν αυτονόητο ότι θα πρέπει να συμβάλει, ιδιαίτερα μάλιστα όταν μιλούμε για υπουργείο Υγείας σε Αριστερή κυβέρνηση.

Ενδεχομένως το προεκλογικό κλίμα των τελευταίων ημερών να συνέβαλε και στην έκδοση της συγκεκριμένης λίστας των μέτρων που έλαβε το υπουργείο Υγείας κατά την ηγεσία του.
Διαβάστε τι ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας για τις δράσεις του για τους πρόσφυγες:

Α. Αθήνα (Ανοιχτό Κέντρο Φιλοξενίας Ελαιώνα, Πεδίο του Άρεως)

Το Υπουργείο Υγείας, κατά τη διάρκεια των τελευταίων τριών εβδομάδων, έχει προβεί στις παρακάτω ενέργειες:

1. Συμμετέχει, μέσω του τριμερούς μνημονίου συνεργασίας, στη μεταφορά των προσφύγων, στη διαχείριση του χώρου στον Ελαιώνα και στις απαιτούμενες εργασίες

2. Εξέδωσε εγκύκλιο προς τα νοσοκομεία της 1ης και 2ης ΥΠΕ για δωρεάν εξετάσεις των προσφύγων που είχαν εγκατασταθεί στο Πεδίο του Άρεως και τώρα φιλοξενούνται στον Ελαιώνα

3. Στελέχωσε, μέσω του ΚΕΕΛΠΝΟ, το ιατρείο στον Ελαιώνα, το οποίο διαθέτει πλήρες φαρμακείο, δύο κρεβάτια εξέτασης και βιβλιάρια Υγείας και Εμβολιασμών. Ήδη υπάρχουν δύο οκτάωρες βάρδιες και πολύ σύντομα η λειτουργία του ιατρείου θα είναι 24ωρη.

4. Σε συνεργασία με την Αφγανική Κοινότητα, προχώρησε σε μετάφραση ενημερωτικών υγειονομικών φυλλαδίων στα φαρσί.

5. Τις αμέσως επόμενες μέρες θα εφαρμοστεί πρωτόκολλο εμβολιασμών καταυλισμού από το ΚΕΕΛΠΝΟ.

6. Είναι σε διαρκή επαφή με φορείς όπως ο Ερυθρός Σταυρός και οι Γιατροί του Κόσμου ώστε να συνδράμουν όπου χρειαστεί.

7. Έχει παρέμβει στο ΕΚΑΒ και έχουν επιλυθεί ικανοποιητικά τα αρχικά προβλήματα και οι καθυστερήσεις στις διακομιδές

8. Έχει προμηθεύσει το Ανοιχτό Κέντρο Φιλοξενίας με τα απαραίτητα υλικά μέσα (κρεβάτια, σκηνές, καρέκλες)

9. Έχει προτείνει στο Υπουργείο Συντονισμού και στο Υπουργείο Μετ. Πολιτικής κτίρια που ενδείκνυνται ως μονιμότερες λύσεις για τη στέγαση των προσφύγων

10. Συνεργάζεται με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για τη διασφάλιση των συνθηκών υγιεινής του χώρου

11. Έχει παρέμβει για τη διευκόλυνση της πρόσβασης των ασθενών σε νοσοκομεία της 1ης και της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ).

12. Σε συνεργασία με την Υπηρεσία Πρώτης Υποδοχής, οργάνωσε την επί τόπου αποστολή κινητής μονάδας για την ταυτοποίηση και μεταφορά ασυνόδευτων ανηλίκων σε δομές φιλοξενίας.

13. Μεσολάβησε για την παραχώρηση του κτιρίου του Δρακοπούλειου στο Υπ. Μεταναστευτικής Πολιτικής μέσω του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού για τη δημιουργία δομής ανοιχτής φιλοξενίας

Β. Νησιά Ανατολικού Αιγαίου

1. Πραγματοποιήθηκε 2ημερη επίσκεψη στη Μυτιλήνη με κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ και την Αν. Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής και επιτόπια καταγραφή των αναγκών. Συμμετείχε σε ευρεία σύσκεψη με τις συναρμόδιες αρχές και την Κοινωνία των Πολιτών. Διατέθηκαν υπνόσακοι και kit ατομικής υγιεινής μέσω του ΚΕΕΛΠΝΟ.

2. Διατέθηκε το κτίριο «ΠΙΚΠΑ» του κρατικού θεραπευτηρίου Λέρου το οποίο σε συνεργασία με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης μετατρέπεται σε ανοιχτή δομή υποδοχής (hot spot) για τη στέγαση των προσφύγων που παραμένουν στο νησί.

3. Έχουν διατεθεί απαραίτητα υλικά μέσα για την υγειονομική αποστολή των Κοινωνικών Ιατρείων Κορίνθου και Πειραιά στη Χίο.

4. Έχει πραγματοποιηθεί αποστολή Κινητής Μονάδας στην Μυτιλήνη

5. Έχει εκπονηθεί πρόταση χρηματοδότησης του ΚΕΕΛΠΝΟ, με βάση της κατευθυντήριες οδηγίες του Υπ.Υγείας

6. Έχει παρέμβει στις ΥΠΕ για δωρεάν πρόσβαση σε δημόσιες υπηρεσίες υγείας

7. Υπάρχει διαρκής συνεργασία με τους Γιατρούς του Κόσμου (Λέσβος) και τους Γιατρούς χωρίς Σύνορα (Κως) για την υποδοχή αιτημάτων και αναγκών

Γ. Προαναχωρησιακά Κέντρα Κράτησης (ΠΚΚ)

Με τη συνεργασία των συναρμόδιων φορέων έχουν πραγματοποιηθεί επισκέψεις και καταγραφή υγειονομικών συνθηκών και αναγκών στη Δ/νση Αλλοδαπών στον Ταύρο και στο Προαναχωρησιακό Κέντρο Κράτησης στο Αμυγδαλέζας. Τα ΠΚΚ της Π. Ράλλη και της Αμυγδαλέζας έχουν καλυφθεί με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του ΚΕΕΛΠΝΟ σε ημερήσια βάση.

Επιπλέον, έχει πραγματοποιηθεί αποστολή Κινητής Μονάδας του ΚΕΕΛΠΝΟ για επιτόπου ιατρικό έλεγχο 49 ασυνόδευτων ανηλίκων στο ΠΚΚ Αμυγδαλέζας με σκοπό την άμεση απελευθέρωση των παιδιών και την μεταφορά τους σε δομές φιλοξενίας ή την εκούσια επιστροφή στη χώρα προέλευσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πρόεδρος ΚΕΕΛΠΝΟ: «Μπορεί να έχουμε «υγειονομικά βομβίδια» με τους μετανάστες»!

Σχετικά Άρθρα

Back to top button