ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

Υπ.Υγείας για τα κρούσματα ιλαράς: Έκτακτα μέτρα αν χρειαστεί!

Ο Αν.Ξανθός μιλώντας στο στο Ρ/Σ «Ραδιόφωνο 24/7», στην εκπομπή του Στέφανου Τζανάκη και του Γιώργου Μελιγγώνη, επεσήμανε ότι υπάρχει πρόβλημα με την ιλαρά και συμπλήρωσε: «Ότι υπάρχει πρόβλημα, υπάρχει. Για να είμαστε απολύτως σαφείς.

Στο βαθμό που το αντιεμβολιαστικό κίνημα αυξάνει την επιρροή του, όπως γίνεται σε πάρα πολλές χώρες της Δυτικής Ευρώπης, και δεν ενισχύεται ο υγειονομικός φραγμός που προκαλούν τα εμβόλια, ιδιαίτερα στον παιδικό πληθυσμό, νομίζω ότι είναι μία εξέλιξη η οποία πρέπει να μας ανησυχεί και να μας κρατάει σε εγρήγορση». Διαβάστε ΕΔΩ τι πρέπει να κάνετε: “Ιλαρά και εμβολιασμός: Όλες οι οδηγίες του ΚΕΕΛΠΝΟ και του υπ. Υγείας”

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας αν χρειαστεί θα ληφθούν επιπλέον μέτρα καθώς έχει ζητηθεί από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, που αποτελείται από επιστήμονες, εμπειρογνώμονες, λοιμωξιολόγους, παιδιάτρους, και επιδημιολόγους, που παρακολουθούν τις διεθνείς τάσεις, «εάν κρίνουν ότι χρειάζεται κάποια τροποποίηση των οδηγιών και κάποια αυστηροποίηση του πλαισίου, να μας το εισηγηθούν τεκμηριωμένα, για να πάρει η πολιτεία τα μέτρα της».

Πάντως φαίνεται ότι σε γενικές γραμμές τα παιδιά στη χώρα μας είναι εμβολιασμένα αφού το ποσοστό κυμαίνεται από 95% έως 96% και θεωρείται από τα υψηλότερα στην Ευρώπη.

Βέβαια κατά τον κ.Ξανθό εκεί που εντοπίζονται προβλήματα είναι σε ειδικές ομάδες, ειδικούς πληθυσμούς, που για διάφορους λόγους, κυρίως κοινωνικοοικονομικούς, έχουν χαμηλή αντίστοιχη κάλυψη, όπως είναι οι πληθυσμοί των Ρομά.

Ωστόσο μέχρι στιγμής, από τα 196 – 200 περιστατικά ιλαράς που έχουν καταγραφεί στη χώρα μας, δεν υπάρχει κανένα κρούσμα από προσφυγικό καταυλισμό.

«Νομίζω ότι δεν χρειάζεται ούτε να υπάρξει ένα κλίμα πανικού, ούτε φυσικά να εφησυχάζουμε. Χρειάζεται εγρήγορση, χρειάζεται παρακολούθηση των δεδομένων» ανέφερε ο υπουργός Υγείας

Αυξάνονται τα αποθέματα εμβολίων

Το υπουργείο Υγείας αυξάνει τα διαθέσιματων εμβολίων στη χώρα. Ο ΕΟΦ το παρακολουθεί, συνεννοείται με τις εταιρίες, ενώ έχει ζητήσει αυξημένη διαθεσιμότητα εμβολίων από τις εταιρίες προς τις φαρμακαποθήκες και τα φαρμακεία.

Παράλληλα με μια ειδική παρέμβαση του ΕΟΦ απαγορεύτηκε η παράλληλη εξαγωγή εμβολίων τα οποία κυκλοφορούσαν στη χώρα προς το εξωτερικό ακριβώς για να μην μειωθεί το διαθέσιμο στοκ.

Συνεδρίαση της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων με ειδικούς

Την επόμενη εβδομάδα θα συνεδριάσει η Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων στην οποία θα κληθούν η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, εκπρόσωποι της επιστημονικής παιδιατρικής κοινότητας, επιδημιολόγοι, λοιμωξιολόγοι κλπ. προκειμένου να εκθέσουν τις επιστημονικές απόψεις τους και να ενημερώσουν την τεχνική αντιπροσωπεία για τα μέτρα τα οποία λαμβάνονται και για τις πρακτικές τις οποίες υιοθετούν και άλλες χώρες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ιλαρά: Πώς μεταδίδεται και τι συμπτώματα έχει;

Παλιά τα κρούσματα με επιπλοκές ιλαράς σε δύο παιδιά! Τι λένε οι επιστήμονες του ΚΕΕΛΠΝΟ

Σχετικά Άρθρα

Back to top button