ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείαςΦάρμακα

Υπ.Υγείας: Δεν βάζουμε «κόφτη ελπίδας» στα φάρμακα! Τι απαντά στη φαρμακοβιομηχανία

Ειδικότερα οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις μέσω του Συνδέσμου τους (ΣΦΕΕ) κατήγγειλαν ότι με τα νέα μέτρα που προωθεί η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, τα νέα φάρμακα δε θα εισάγονται άμεσα στη χώρα μας αλλά με καθυστέρηση 2 έως 4 ετών. Διαβάστε ΕΔΩ τι καταγγέλλουν οι εταιρείες: «Νέα φάρμακα τέλος για τους Έλληνες ασθενείς! Τα μέτρα του υπ.Υγείας που βάζουν φωτιά»

Ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός επισημαίνει από την πλευρά του πως μέχρι να δημιουργηθεί ο ειδικός φορέας (ΗΤΑ) που θα ελέγχει την αποτελεσματικότητα ενός φαρμάκου πριν αποζημιωθεί από την κοινωνική ασφάλιση, θα εφαρμόσει νέα μέτρα ελέγχου και ειδικά φίλτρα ενώ θα γίνονται και εκπτώσεις στο πλαίσιο και των δημοσιονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η χώρα.

Σημειώνει χαρακτηριστικά: «Πρόθεση του υπουργείου Υγείας είναι, μέχρι να λειτουργήσει ένα έγκυρο σύστημα HTA (το οποίο προετοιμάζεται από ειδική επιτροπή του Υπουργείου) και να επιταχυνθεί η διαδικασία της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης του ΕΟΠΥΥ, να δημιουργηθεί ένα αποτελεσματικό «φίλτρο» στην έγκριση κυκλοφορίας των καινοτόμων φαρμάκων με βάση την αποζημίωσή τους σε περισσότερες χώρες της Ευρώπης και με έκπτωση που να ανταποκρίνεται στη δύσκολη δημοσιονομική θέση της χώρας».

Διαβάστε ΕΔΩ τι «Crash Test» κάνουν στα νέα φάρμακα στην Ευρώπη πριν τα χορηγήσουν στους ασθενείς!

Ο υπουργός Υγείας μάλιστα απαντά στο ΣΦΕΕ με τις ίδιες εκφράσεις που χρησιμοποιήθηκαν ενώ καταφέρεται κυρίως εναντίον των πολυεθνικών εταιρειών φαρμάκου. Λέει ο κ.Ξανθός: “Ούτε «κόφτης ελπίδας», ούτε «φαρμακευτική φτωχοποίηση», ούτε «πόλεμος» στην καινοτομία και την επιχειρηματικότητα στο χώρο του φαρμάκου. ”

φάρμακα

Και καταλήγει με νόημα ο υπουργός Υγείας δηλώνοντας ουσιαστικά ξεκάθαρα ότι θέλει γενναίες εκπτώσεις ειδικά από τις πολυεθνικές εταιρείες: “Το υπουργείο Υγείας θα συνεχίσει το θεσμικό διάλογο με όλους τους εμπλεκόμενους στην αγορά φαρμάκου και θα εξαντλήσει κάθε περιθώριο συνεννόησης πριν την οριστικοποίηση των μέτρων.

Πρέπει όμως και οι φαρμακευτικές εταιρείες και κυρίως οι πολυεθνικές να συνειδητοποιήσουν ότι η διαπραγμάτευση μιας κοινωνικά αποδεκτής τιμής αποζημίωσης των καινοτόμων φαρμάκων είναι πλέον επιλογή χωρίς επιστροφή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Νέα φάρμακα τέλος για τους Έλληνες ασθενείς! Τα μέτρα του υπ.Υγείας που βάζουν φωτιά

Στα κάγκελα οι φαρμακοβιομηχανίες για τα νέα μέτρα στα φάρμακα! Τι καταγγέλλουν

Σχετικά Άρθρα

Back to top button