ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

Υπ. υγείας: Δημιουργήθηκε νέα θέση αν. Γενικού Γραμματέα

Τη στιγμή που τα δημόσια νοσοκομεία είναι στη κυριολεξία σε ώρα μηδέν εξαιτίας των τραγικών ελλείψεων που αντιμετωπίζουν, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου υγείας προωθεί την αναδιοργάνωση της ΠΦΥ με την πιλοτική εφαρμογή σε τέσσερις πόλεις των «ιατρείων της γειτονιάς» μεταξύ των οποίων και η Κρήτη.
Στο πλαίσιο αυτό, ενεργοποίησε μια νέα  θέση αυτή του Αναπληρωτή Γενικού Γραμματέα με ειδική αρμοδιότητα την Πρωτοβάθμια Φροντίδα την οποία και καταλαμβάνει ο πολιτικός επιστήμονας, Σταμάτης Βαρδαρός  (είχε προταθεί επι ηγεσίας Κουρουμπλή να αναλάβει τη θέση του αντιπροέδρου ΕΟΠΥΥ). Πρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ που διατηρεί στενές σχέσεις με τον Γενικό Γραμματέα Δημόσιας Υγείας Γιάννη Μπασκόζο.

 

Ο Σταμάτης Βαρδαρός

 

 

 

 

 

 

 

Έρχονται τα «ιατρεία γειτονιάς»

Παράλληλα με την ανακοίνωση του ονόματος του κ. Βαρδαρό  η πολιτική ηγεσία του υ. υγείας προανήγγειλε πως  μέχρι το καλοκαίρι θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση και θα προωθηθεί για ψήφιση στη Βουλή το σχετικό νομοσχέδιο το οποίο θα έχει ως βάση το σχέδιο που εκπόνησε η Ομάδας Εργασίας για την ΠΦΥ με επικεφαλής τον καθηγητή Υγιεινής, Κοινωνικής Ιατρικής & Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας του ΑΠΘ, Αλέξη Μπένο.

Πυρήνας του παραπάνω  σχεδίου είναι το αποκεντρωμένο «ιατρείο γειτονιάς» όπου ο οικογενειακός γιατρός και η διεπαγγελματική ομάδα υγείας θα έχουν υπό την ευθύνη τους ένα συγκεκριμένο πληθυσμό και θα προσφέρουν ολιστική φροντίδα με έμφαση στην πρόληψη και στην αγωγή υγείας. Η πρώτη φάση του Σχεδίου περιλαμβάνει πιλοτική εφαρμογή σε αστικές περιοχές της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης, της Πάτρας και του Ηρακλείου Κρήτης.
Πάντως Πρωτοβάθμια  Φροντίδα Υγείας  χωρίς αντίστοιχα κονδύλια δεν μπορεί να υπάρξει η πολιτική ηγεσία φρόντισε να υπάρξει αύξηση στον προϋπολογισμού των ΥΠΕ για το 2016 κατά 35 εκατ. ευρώ ενώ  παράλληλα μέσω των συμβάσεων ΥΠΕ- ΕΟΠΥΥ, μεταφέρθηκαν- για πρώτη φορά- πόροι από την Κοινωνική Ασφάλιση στις δημόσιες δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

«Τι θα αλλάξουμε στον ΕΟΠΥΥ»! Τι λέει αποκλειστικά στο HealthReport.gr ο Στ.Βαρδαρός, υπ. αντιπρόεδρος

Σχετικά Άρθρα

Back to top button