ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

Υπ.Υγείας: «Δώστε ρευστό στα νοσοκομεία και το ΠΕΔΥ»! Πόσα χρήματα ζήτησε

Δραματικές είναι πια οι ελλείψεις τόσο σε υγειονομικό υλικό όσο και σε φάρμακα στα δημόσια νοσοκομεία. Οι ασθενείς ζουν καθημερινά έναν Γολγοθά ακόμη και για να εξασφαλίσουν τα απαραίτητα φάρμακα, τα οποία βέβαια λόγω κουρεμάτων των προϋπολογισμών δεν υπάρχουν στα ράφια των δημοσίων νοσοκομείων.

Αποτέλεσμα είναι να αναγκάζονται να τα αναζητούν στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, για να επιστρέψουν στη συνέχεια στο νοσοκομεία ώστε να συνεχίσουν τη θεραπεία τους.

Οι περισσότεροι ασθενείς όταν μάλιστα ζητούν τα φάρμακά τους λαμβάνουν ως απάντηση το γνωστό πλέον «στερείται», που σημαίνει πως το σκεύασμα δεν είναι διαθέσιμο στο συγκεκριμένο νοσοκομείο.
Και το ζήτημα είναι πως για το 2015 τα κονδύλια για το ΕΣΥ κουρεύτηκαν ακόμη περισσότερο αφού μειώθηκαν κατά 100 εκατ. ευρώ.

Ο υπηρεσιακός υπουργός Υγείας Θάνος Δημόπουλος, ζήτησε από το υπουργείο Οικονομιών ώστε να μπορέσουν να λειτουργήσουν τα νοσοκομεία και τα ΠΕΔΥ όλης της χώρας, να εγκριθεί η αύξηση του ορίου αγορών των Νοσοκομείων και του Πρωτοβάθμιου Συστήματος (ΠΕΔΥ) της χώρας με στόχο τη διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας τους.

Επιχειρηματολογώντας σχετικά ο Υπουργός Υγείας επισημαίνει ότι ήδη από το 2014, οι συνεχείς μειώσεις των προϋπολογισμών για τον εφοδιασμό των Νοσοκομείων και των ΠΕΔΥ είχαν ως συνέπεια να παρουσιαστούν σημαντικά προβλήματα στη λειτουργία των υγειονομικών μονάδων της χώρας.

«Το πρόβλημα διογκώθηκε ακόμη περισσότερο κατά το τρέχον έτος, μετά την περαιτέρω μείωση κατά 100 εκ. ευρώ, που είχε ως αποτέλεσμα ακόμα περισσότεροι ασφαλισμένοι να αναγκάζονται να προμηθεύονται φαρμακευτικά ιδιοσκευάσματα από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ και να επιστρέφουν στα Νοσοκομεία για την εκτέλεση της φαρμακευτικής αγωγής» σημειώνει χαρακτηριστικά.

Γι αυτό και ζήτησε έγκριση ώστε να επανέλθει το όριο εφοδιασμού των υγειονομικών μονάδων στο ύψος του 2013, δηλαδή στα 1,8 δις ευρώ μέχρι το τέλος του έτους.

Να σημειωθεί ότι ο εφοδιασμός των Νοσοκομείων και των ΠΕΔΥ για το 2015 έχει καθοριστεί στο ύψος των 1,5 δις ευρώ, όταν κατά το έτος 2014 ήταν 1,6 δις ευρώ, το 2013 ήταν 1,8 δις ευρώ, το 2012 ανερχόταν σε 2,0 δις ευρώ ενώ το 2011 ήταν 2,2 δις ευρώ.

Για τον Οκτώβριο μάλιστα για να εξασφαλιστεί η επάρκεια σε φάρμακα και υλικά απαιτείται να εγκριθεί άμεσα η αύξηση του ορίου αγορών με το ποσό των 150 εκ. ευρώ.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button