ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

Υπ.Υγείας: Τι θα κάνουμε με τα νέα φάρμακα! Όλες οι αποφάσεις

Η αύξηση της χρήσης των ακριβών φαρμάκων αλλά και των νέων τεχνολογιών τα τελευταία χρόνια εκτοξεύουν το κόστος λειτουργίας και συντήρησης των δημοσίων συστημάτων υγείας, με αποτέλεσμα να αναζητούνται από όλες τις χώρες τρόποι για τη συγκράτηση των δαπανών. Διαβάστε ΕΔΩ ενδεικτικά: Παζάρια κεντρικά στην Ευρώπη για τις τιμές των ακριβών φαρμάκων! Τι αποφασίζεται

Όπως ανέφερε ο υπ. Υγείας ο Ανδρέας Ξανθός βασική επιδίωξη πρέπει να είναι η δημιουργία μίας κεντρικής βάσης δεδομένων για τα νέα φάρμακα που είναι προς έγκριση (Horizon Scanning). Ο έγκαιρος προσδιορισμός των καινοτόμων θεραπειών μέσω του Horizon Scanning, καθώς και η άντληση πληροφοριών σχετικά με το κόστος τους, θα βοηθήσει στην ορθολογικότερη ιεράρχηση των αναγκών και στην αποδοτικότερη αξιοποίηση των πόρων.

Στο πλαίσιο αυτό, προτείνεται η στενή συνεργασία μεταξύ του κεντρικού ευρωπαϊκού φορέα έγκρισης (EMA) και των εθνικών φορέων έγκρισης, αξιολόγησης και αποζημίωσης φαρμάκων, διασφαλίζοντας την αμοιβαία εμπιστοσύνη και την ανταλλαγή τεκμηριωμένης επιστημονικής πληροφορίας.

Κοινά παζάρια στις τιμές για όλους;

Γι αυτό και κεντρικά στην Ευρώπη, στις Βρυξέλλες, έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό μία γενική συζήτηση για την έγκριση των νέων καινοτόμων φαρμάκων. Το ζήτημα που τίθεται είναι εάν κάθε χώρα θα εφαρμόζει το δικό της σύστημα ελέγχου (ΗΤΑ), ή θα γίνεται σε κεντρικό επίπεδο στα αρμόδια όργανα στις Βρυξέλλες.

Σε μια τέτοια περίπτωση τα νέα φάρμακα που θα εγκρίνονται κεντρικά, θα κυκλοφορούν ταυτόχρονα σε όλες τις χώρες της Ευρώπης και μάλιστα με την ίδια τιμή. Κάτι που βέβαια θα μειώσει το συνολικό κόστος ειδικά για τις μικρές χώρες όπως η Ελλάδα που δεν έχουν πάντα τη δύναμη να διαπραγματεύονται μεγάλες μειώσεις στις τιμές λόγω περιορισμένης αγοράς.

Είναι προφανές ότι η ειλικρινής κοινωνική διαβούλευση και μια νέα προσέγγιση από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς (Κρατικοί και Ασφαλιστικοί Οργανισμοί, Οργανισμοί ΗΤΑ και Διαπραγμάτευσης, Φαρμακευτικές εταιρείες) στα θέματα της αξιολόγησης, τιμολόγησης και αποζημίωσης των καινοτόμων θεραπειών είναι κρίσιμη.

 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button