ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

Υπ. Υγείας: Υπό στενή παρακολούθηση η φαρμακευτική δαπάνη στα δημόσια νοσοκομεία

Σε μια προσπάθεια της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου υγείας να ”νοικοκυρέψει τα ανοικοκύρευτα” προχώρησε στη συγκρότηση Επιτροπής Παρακολούθησης για την Νοσοκομειακή Φαρμακευτική Δαπάνη και την εφαρμογή του μηχανισμού αυτόματης επιστροφής (claw back).

Αντικείμενο της Επιτροπής η οποία αναμένεται να συνεδριάσει την ερχόμενη Δευτέρα είναι η παρακολούθηση της νοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης σε μηνιαία βάση, ο εντοπισμός των ενδεχόμενων προβλημάτων και δυσλειτουργιών, η προώθηση θεραπευτικών πρωτοκόλλων και κατευθυντήριων οδηγιών για τα νοσοκομειακά φάρμακα καθώς και η διατύπωση προτάσεων για τη λήψη διορθωτικών μέτρων.

Στο τέλος κάθε μήνα, η Επιτροπή θα παραδίδει το πόρισμά της στον υπουργό Υγείας.

Με αυτό τον τρόπο θα υπάρχει ένας μηχανισμός επιτήρησης και ελέγχου τόσο της ζήτησης νοσοκομειακών φαρμάκων όσο και της διακύμανσης της δαπάνης, με στόχο να διασφαλιστεί η επάρκεια των αναγκαίων φαρμάκων (ειδικά των ακριβών σκευασμάτων (ΦΥΚ)) και η ομαλή εκτέλεση του προϋπολογισμού, περιορίζοντας όσο είναι δυνατόν την αναγκαιότητα του μηχανισμού αυτόματης επιστροφής (claw back).

Τα μέλη

Πρόεδρός της ορίστηκε ο Θεόδωρος Κοματάς, προϊστάμενος της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών του υπουργείου Υγείας, με αναπληρωτή τον Μαυροειδή Χριστοφιλόπουλο, προϊστάμενο της Διεύθυνσης Προϋπολογισμού.

Μέλη της επιτροπής είναι η Παναγιώτα Λίτσα (προϊσταμένη τμήματος Φαρμάκων του ΕΟΠΥΥ), με αναπληρώτρια την Χαρίκλεια Κανή (προϊσταμένη Σχεδιασμού του ΕΟΠΥΥ), ο αντιπρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ) Ηλίας Γιαννόγλου, με αναπληρωτή τον Κωνσταντίνο Ψυχογιό (προϊστάμενος Τεκμηρίωσης Οικονομικών Στοιχείων του ΕΟΠΥΥ).

Μετέχουν, επίσης, ο Στέργιος Ποραβός (σύμβουλος του υπουργού Υγείας), με αναπληρώτρια την Αγγελική Παπαθανασίου (σύμβουλος του υπουργού Υγείας) και η Δέσποινα Μακριδάκη (πρόεδρος ΠΕΦΝΙ), με αναπληρώτρια την Αθανασία Κοντομίχου (διευθύντρια φαρμακοποιός στο Κρατικό Νίκαιας).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Πόσα χρήματα χάνει η χώρα όταν μειώνεται η φαρμακευτική δαπάνη! (έρευνα)

Άγριο κούρεμα στη δαπάνη για τα φάρμακα με τη συμφωνία! Τι θα πληρώσουν ασθενείς-φαρμακευτικές

 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button