ΆρθραΦάρμακα

Φάρμακα: Άγριο τσεκούρωμα στον καιρό της κρίσης! Δείτε πόσο μειώθηκε η δαπάνη

Όλο και λιγότερα χρήματα διαθέτει κάθε χρόνο το ελληνικό δημόσιο για την κάλυψη των φαρμάκων των ασφαλισμένων.
Η δαπάνη τα τελευταία χρόνια των μνημονίων και της κρίσης έχει πέσει κατακόρυφα, με αποτέλεσμα σήμερα η κατά κεφαλήν δαπάνη να είναι πολύ χαμηλότερη από το μέσο Ευρωπαϊκό όρο αφού αντιστοιχούν όλο και λιγότερα χρήματα για κάθε Έλληνα.

Σύμφωνα μάλιστα με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) Θεόδωρο Τρύφων η συνεχής πτώση της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης «διαμόρφωσε την κατά κεφαλή φαρμακευτική δαπάνη στη χώρα μας σε ποσοστό 30% χαμηλότερο έναντι του ευρωπαϊκού μέσου όρου».

Όχι τυχαία βέβαια καθώς η πτώση της φαρμακευτικής δαπάνης είναι κατακόρυφη.
Ενώ το 2009 ήταν στα 5,2 δις ευρώ, το 2010 ήταν 4,25 δις, το 2011 έπεσε στα 3,8 δις, το 2012 έκλεισε στα 2,88 δις, το 2013 μειώθηκε στα 2,371 ενώ το 2014 περιορίστηκε στα €2 δις. Κάτι που θα συμβεί και το 2015.

Να σημειωθεί πως το 2008 η δαπάνη διαμορφώθηκε 4,5 στα δις ευρώ, το 2007 στα 4,0 δις ευρώ και το 2006 στα 3,5 δις ευρώ. Η μικρότερη δαπάνη τα προηγούμενα χρόνια αποδίδεται από τους ειδικούς στα λιγότερα νέα φάρμακα που κυκλοφορούσαν τότε στην ελληνική αγορά.

Ο πρόεδρος της ΠΕΦ Θ.Τρύφων σημείωσε στη 19η Συζήτηση Στρογγυλής Τραπέζης του Economist πως η κατακόρυφη αυτή πτώση προκαλεί σοβαρά προβλήματα στη δημόσια υγεία ενώ υπογράμμισε πως υπάρχει ανάγκη διόρθωσης της δαπάνης για την υγεία από το 4,5% που ισχύει σήμερα στο 6% του ΑΕΠ, ποσοστό που προβλέπεται κι από το μνημονιακό στόχο.

Εκτός των άλλων ο πρόεδρος της ΠΕΦ ανέφερε πως δε θα πρέπει να δοθεί βαρύτητα στα οριζόντια μέτρα αλλά πρωτίστως στον έλεγχο του όγκου της συνταγογράφησης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Φάρμακα: Αυξάνεται ή όχι ο ΦΠΑ; Υπ’ ατμόν οι φαρμακοποιοί

Κουρουμπλής-Άδωνις: Μαλλιά κουβάρια για τα φάρμακα! Οι αλληλοκατηγορίες και οι αιχμές για τις εταιρείες

Στα φαρμακεία 700 νέα γενόσημα με αποζημίωση ΕΟΠΥΥ! Έρχονται 25 νέες θεραπείες για σκλήρυνση, ηπατίτιδα, καρκίνο

Ηλεκτρονική Συνταγογράφηση: Νέα εφαρμογή για γιατρούς και φαρμακοποιούς! Όλες οι οδηγίες

Σχετικά Άρθρα

Back to top button