ΆρθραΦάρμακα

Φάρμακα: Αυξάνεται ή όχι ο ΦΠΑ; Υπ’ ατμόν οι φαρμακοποιοί

Αναστάτωση στους φαρμακευτικούς κύκλους προκαλεί η πιθανότητα να αυξηθεί ο ΦΠΑ και στα φάρμακα.

Οι φαρμακοποιοί βρίσκονται σε αναβρασμό καθώς δε φοβούνται μόνο αν θα διατηρηθεί το υπάρχον καθεστώς στο ωράριο λειτουργίας τους, αλλά εκφράζουν φόβους πως μπορεί να αυξηθεί και ο ΦΠΑ στα φάρμακα.

Μπορεί η κυβέρνηση να διαβεβαιώνει ότι τα φάρμακα θα εξαιρεθούν από την αύξηση του ΦΠΑ όπως και άλλα βασικά αγαθά, ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος όμως εκφράζει την ανησυχία του και εξηγεί τις επιπτώσεις από μια τέτοια ενέργεια.

Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) Κώστας Λουράντος σημειώνει: «Η φημολογούμενη αύξηση του ΦΠΑ που θα αναθεωρήσει και τις τιμές των φαρμάκων προς τα επάνω, θα αποτελέσει ένα ακόμη πλήγμα στην παραπαίουσα φαρμακευτική περίθαλψη.

Η φαρμακευτική δαπάνη που παραμένει καθηλωμένη τα τελευταία χρόνια σε επίπεδα πολύ κάτω του κοινωνικώς αποδεκτού ορίου, θα μειωθεί ακόμη περισσότερο και αυτό διότι η οποιαδήποτε αύξηση του ΦΠΑ, είναι ισόποση μείωση του συνόλου της φαρμακευτικής δαπάνης».

Και βέβαια ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα αυξήσει την επιβάρυνση για τους ασθενείς αφού θα πρέπει να αγοράζουν φάρμακα σε υψηλότερες τιμές.
«Τα φάρμακα δεν μπορούν να αντιμετωπίζονται με όρους αγοράς της λιανικής. Σε όλες τις ανεπτυγμένες χώρες ο ΦΠΑ είναι από 0% πχ στη Μάλτα, ή στη Σουηδία μέχρι 3% στο Λουξεμβούργο. Στην δε γειτονική Ισπανία είναι 4%. Η υγειονομική κρίση αντιμετωπίζεται με αυξήσεις δαπανών και όχι φόρων», υπογραμμίζει ο πρόεδρος του ΠΦΣ κ. Κωνσταντίνος Λουράντος.

Να σημειωθεί πάντως πως η κυβέρνηση φέρεται να θεωρεί την αύξηση του ΦΠΑ στα φάρμακα κόκκινη γραμμή γι αυτό και διαβεβαιώνει πως δε θα αλλάξει τίποτε σε σχέση με σήμερα και ο ΦΠΑ θα παραμείνει στο 6,5%.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button