ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείαςΦάρμακα

Φάρμακα για τη Σκλήρυνση Κατά Πλάκας μόνο με έγκριση από τον ΕΟΠΥΥ! Τι λέει το υπ.Υγείας

Ενδεικτική η περίπτωση της Μυτιλήνης όπου ασθενείς θέλησαν να πάρουν από το γιατρό τους τα φάρμακά τους αλλά εκείνος δεν μπορούσε να τα συνταγογραφήσει εξαιτίας του μηνιαίου πλαφόν.

Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας παρότι επιχειρεί να διασκεδάσει τις εντυπώσεις ότι όλοι οι βαριά πάσχοντες θα λαμβάνουν κανονικά τη θεραπεία τους, τελικώς μέσα από ένα …θολό και συγκεχυμένο κείμενο επισημαίνει ότι υπάρχουν τα όρια στη συνταγογράφηση, αλλά για ειδικές περιπτώσεις απαιτείται έγκριση από τον ΕΟΠΥΥ.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου υγείας υπενθυμίζει τα όρια συνταγογράφησης και τις εξαιρέσεις στους ασθενείς, αφήνοντας όμως απ έξω τους ασθενείς με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας.

Επισημαίνει ότι: «από τα όρια συνταγογράφησης εξαιρείται η συνταγογράφηση που αφορά σε χρόνιους νεφροπαθείς τελικού σταδίου (υπό αιμοκάθαρση, υπό περιτοναϊκή διύλιση και υπό μεταμόσχευση), σε καρδιοπαθείς τελικού σταδίου (μηχανική καρδιά, ανεπάρκεια τελικού σταδίου, μεταμόσχευση καρδιάς), σε ασθενείς που πάσχουν από ηπατική ανεπάρκεια (ηπατική ανεπάρκεια τελικού σταδίου, μη αντιρροπούμενη κίρρωση, μεταμόσχευση ήπατος), σε μεταμοσχευθέντες ρευστών ή συμπαγών οργάνων, σε καρκινοπαθείς, σε πάσχοντες από μεσογειακή αναιμία, σε πάσχοντες από κυστική ίνωση και σε ασθενείς με πνευμονική υπέρταση.

Εξαιρούνται επίσης τα εμβόλια του Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμών για παιδιά και εφήβους, και τα φάρμακα των οποίων τη χρήση προεγκρίνει ο ΕΟΠΥΥ μέσω των επιτροπών του. Τέλος εξαιρούνται τα φάρμακα για τα οποία θα τεθεί κλειστός προϋπολογισμός καθώς και τα φάρμακα για τα οποία θα επιτευχθούν συμφερότερες τιμές αποζημίωσης μέσω της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης».

Γεγονός που σημαίνει ότι οι ασθενείς με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας θα πρέπει να περιμένουν τα παζάρια για τις τιμές των φαρμάκων που θα κάνει ο ΕΟΠΥΥ για να πάρουν ανεμπόδιστοι τη θεραπεία τους.
Μέχρι τότε θα χρειάζονται το πράσινο φως του Προέδρου του ΕΟΠΥΥ ο οποίος με απόφασή του μπορεί να εξαιρέσει ορισμένες κατηγορίες ασθενών και γιατρών.

Το υπουργείο Υγείας πάντως στο ίδιο ασαφές και ακαταλαβίστικο κείμενο του επισημαίνει ότι οι γιατροί ελέγχονται κάθε μήνα για τις συνταγές τους ενώ στη Μυτιλήνη «δεν παρατηρήθηκε από στοιχεία που διαθέτει ο ΕΟΠΥΥ στη βάση δεδομένων της Κεντρικής Μονάδας Επεξεργασίας Συνταγών, η εκτέλεση συνταγών στη Λέσβο, όσον αφορά στους ασθενείς με Σκλήρυνση κατά Πλάκας, κυμάνθηκε σε σταθερούς ρυθμούς για τους μήνες Νοέμβριο 2015 έως και Ιανουάριο 2016».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σκλήρυνση κατά πλάκας: Τα πέντε σημάδια SOS

Σχετικά Άρθρα

Back to top button