Φάρμακα

Φάρμακα με διαγωνισμούς στα νοσοκομεία! Πως θα αγοράζονται τα σκευάσματα

 

Μια νέα τακτική διαφημίζει πως θα εφαρμόζει πια για την αγορά φαρμάκων στα νοσοκομεία η Επιτροπή Προμηθειών Υγείας (ΕΠΥ). Το όργανο που επί σειρά ετών έμενε σχεδόν ανενεργό με ελάχιστους διαγωνισμούς να έχουν υλοποιηθεί, ανακοίνωσε πως πλέον …εκσυγχρονίζεται.

 

Μάλιστα γνωστοποίησε πως έγινε ηλεκτρονική αποσφράγιση των προσφορών του πρώτου Διεθνούς Ηλεκτρονικού Διαγωνισμού – Συμφωνία Πλαίσιο για την προμήθεια φαρμάκων στο ΕΣΥ.

 

Να σημειωθεί πως μέχρι πρόσφατα η Επιτροπή έκανε την αγορά φαρμάκου και τις εταιρείες να …βγαίνουν από τα ρούχα τους, καθώς απέκλειε ουσιαστικά μέσω γραφειοκρατικών διαδικασιών τη συμμετοχή πολλών εταιρειών στις διαγωνιστικές διαδικασίες, με συνέπεια να ξεμένουν από φάρμακα τα νοσοκομεία.

 

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση όπου πριν λίγα χρόνια μία και μοναδική εταιρεία κέρδισε έναν διαγωνισμό για να προμηθεύει με φάρμακα τρία νοσοκομεία αλλά στο τέλος δεν είχε να παραδώσει σκευάσματα και οι ασθενείς να μείνουν στον ..αέρα.

 

Για το πρόβλημα οι ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες μέσω της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) είχαν ενημερώσει πρόσφατα και τον ίδιο τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά κατά τη διάρκεια συνάντησής τους στο Μέγαρο Μαξίμου.

 

Πάντως η Επιτροπή Προμηθειών Υγείας (ΕΠΥ) ανακοίνωσε πως όλα πήγαν καλά κατά τη διαδικασία αποσφράγισης των προσφορών, με ηλεκτρονικό τρόπο, του πρώτου Διεθνούς Ηλεκτρονικού Διαγωνισμού – Συμφωνία Πλαίσιο, για την προμήθεια φαρμάκου, είκοσι (20) δραστικών ουσιών, για τα δημόσια νοσοκομεία.
Ο διαγωνισμός έχει προϋπολογισμό 33.7 εκατ. ευρώ.

 

Μάλιστα χρησιμοποιεί πλέον νέα πλατφόρμα ηλεκτρονική του ΕΣΗΔΗΣ (Εθνικό Σύστημα Ηλεκτρονικών Δημοσίων Συμβάσεων) ενώ η εφαρμογή της συγκεκριμένης ηλεκτρονικής διαδικασίας για τη διενέργεια διαγωνισμών από τους φορείς του ελληνικού δημοσίου είναι πλέον υποχρεωτική από 1.10.2014.

 

Στη διαγωνιστική διαδικασία συμμετείχαν 25 εταιρείες αλλά παραμένει άγνωστο πότε θα ολοκληρωθεί… Εξάλλου η Επιτροπή Προμηθειών Υγείας δε φημίζεται και για την ταχύτητα που ακολουθεί στην ολοκλήρωση των διαδικασιών.

 

Πάντως η ανακοίνωση της νέας διαδικασίας από την Επιτροπή Προμηθειών Υγείας προκαλεί ήδη την έντονη αντίδραση της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας. Η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) επεσήμανε πως «Σερνόμαστε σε διαγωνισμούς εκβιαζόμενοι» υπογραμμίζοντας πως πρόκειται και πάλι για «μία αδιαφανή και παράνομη διαδικασία, η οποία εξωθεί στα άκρα τις ελληνικές επιχειρήσεις, προκειμένου να συμμετάσχουν στην παρανομία αυτή, σε διαφορετική περίπτωση θα χάσουν τα εργοστάσιά τους, ενώ θα απωλεσθούν και 3.000 θέσεις εργασίας».

 

 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button