ΆρθραΡεπορτάζ υγείαςΦάρμακα

Φάρμακα: Τι θα περιλαμβάνει το νομοσχέδιο του Π.Κουρουμπλή! Όλες οι αλλαγές

Τις τελευταίες πινελιές στο σχέδιό του για την αλλαγή της φαρμακευτικής πολιτικής βάζει ο υπουργός υγείας Παναγιώτης Κουρουμπλής. Μετά από συνεχείς συναντήσεις με τους εμπλεκόμενους φορείς (ΣΦΕΕ-ΠΕΦ), όπως αναφέρουν έγκυρες πληροφορίες του HealthReport.gr, οριστικοποιείται το τελικό σχέδιο το οποίο θα περιλαμβάνει αλλαγές στις υποχρεωτικές εκπτώσεις και τις επιστροφές από τις εταιρείες (claw back-rebate), στη λίστα με τα ακριβά φάρμακα αλλά και στο χρόνο διατήρησης του τρόπου τιμολόγησης.

Τα ακριβά φάρμακα

Πηγές του HealthReport.gr σημειώνουν πως η λίστα με τα ακριβά φάρμακα (ΦΥΚ) γνωστή και ως λίστα «3816» επαναξιολογείται και σήμερα αύριο, θα βρεθούν εκτός λίστας συγκεκριμένα σκευάσματα, τα οποία ναι μεν θα αποζημιώνονται και πάλι από τον ΕΟΠΥΥ αλλά με ποσοστό συμμετοχής από τους ασθενείς. Θα ενταχθούν άλλωστε στη λεγόμενη θετική λίστα φαρμάκων όπου εντάσσονται τα αποζημιούμενα φάρμακα.
Να σημειωθεί ότι τα ακριβά φάρμακα επειδή αφορούν βαριά και χρόνια νοσήματα, δεν έχουν συμμετοχή για τους ασθενείς.

Με την μείωση της λίστας των ακριβών φαρμάκων ο υπουργός Υγείας Παναγιώτης Κουρουμπλής ευελπιστεί πως θα εξοικονομήσει όρους για το σύστημα.
Παράλληλα μετά την τελική συνάντηση που θα έχει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας με εκπροσώπους των φαρμακευτικών επιχειρήσεων (ΣΦΕΕ και ΠΕΦ) σήμερα Πέμπτη, θα «κλειδώσει» και το θέμα του rebate.

Εξάλλου όπως τονίζουν υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι του υπ.Υγείας στο HealthReport.gr, τις τελευταίες ημέρες ήταν σε εξέλιξη ένα «παζάρι» μεταξύ των δύο πλευρών για το πώς η φαρμακοβιομηχανία θα δίνει εκπτώσεις για τα φάρμακα που θα διαθέτει.
Το ζήτημα ήταν πώς και με τι ποσοστό θα κάνουν εκπτώσεις οι εταιρείες που διαθέτουν πρωτότυπα φάρμακα, πρωτότυπα που έχουν γενόσημα (off patent) αλλά και γενόσημα.

Φαίνεται πάντως πως βρέθηκε η χρυσή τομή ώστε όλες οι πλευρές να είναι ικανοποιημένες.
Άλλωστε και ο υπουργός υγείας Παναγιώτης Κουρουμπλής σε εμπιστευτική επιστολή που απέστειλε στους εκπροσώπους του κλάδου και έχει στη διάθεση του το HealthReport.gr, σημείωνε ότι με το νέο νομοσχέδιο θα εφαρμοσθεί αναλογικό rebate όγκου πωλήσεων, καθότι σήμερα ο τρόπος που ορίζονται οι εκπτώσεις είναι εξαιρετικά σύνθετος και ελάχιστοι μπορούν να αποφανθούν πως τελικά προκύπτει αυτό το περιβόητο rebate.

Τιμές…σταθερότητας

Κατά τα άλλα ο υπουργός Υγείας Παναγιώτης Κουρουμπλής επιδιώκει να υπάρξει σταθερή πολιτική στην τιμολόγηση των φαρμάκων ώστε να μπορούν και οι φαρμακευτικές εταιρείες να κινούνται σε ένα σταθερό περιβάλλον.
Ο κ.Κουρουμπλής ξεκαθαρίζει μάλιστα στην επιστολή του προς τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις ότι στόχος του είναι η: «Δημιουργία πλαισίου σταθερότητας των τιμών σε ορίζοντα τετραετίας γεγονός που θα διασφαλίσει ότι η Ελλάδα ως χώρα αναφοράς θα πάψει να συνιστά πόλο δημιουργίας αστάθειας και εκπλήξεων και θα προσφέρει σπουδαίο οικονομικό πλεονέκτημα στους εμπλεκόμενους από το οποίο προσδοκούμε και το σχετικό μερίδιο» .

Στο μεταξύ κατά τη διάρκεια του 2ου ATHENS HEALTH FORUM 2015, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (Σ.Φ.Ε.Ε.) κ. Πασχάλης Αποστολίδης στον χαιρετισμό του ζήτησε από την Πολιτεία να προχωρήσει στη χρηματοδότηση των αναγκών των ανασφάλιστων κατά 50% και ο Σ.Φ.Ε.Ε. θα καλύψει το υπόλοιπο 50%.

Ο Πασχάλης Αποστολίδης
Ο Πασχάλης Αποστολίδης

 

Σημείωσε την απελπιστική θέση στην οποία βρίσκονται οι φαρμακοβιομηχανίες λόγω της άτυπης στάσης πληρωμών, περισσότερα από 1 δις ευρώ χρωστούν τα νοσοκομεία και ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ., και ζήτησε από το Υπουργείο τη δημιουργία ενός χρονοδιαγράμματος για την εξόφληση τους. Κλείνοντας, υποστήριξε την αύξηση χρήσης των γενόσημων φαρμάκων και την αύξηση παραγωγής φαρμάκων στην Ελλάδα, όχι μόνο ελληνικών, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.
Ο Αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (Π.Ε.Φ.) κ. Θεόδωρος Κωλέτης στον χαιρετισμό του ανέφερε ότι Π.Ε.Φ. και Σ.Φ.Ε.Ε. συμπορεύονται στον χώρο της Υγείας.

Ο Θεόδωρος Κωλέτης
Ο Θεόδωρος Κωλέτης

Ζήτησε εθνική στρατηγική για το φάρμακο, στην οποία το φάρμακο θα είναι πρωταγωνιστής. Σημείωσε χαρακτηριστικά ότι δεν είναι δυνατό να εισάγουμε φάρμακα που μπορούμε να παράγουμε στην χώρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

ΕΟΠΥΥ: Πόσα χρωστά για φάρμακα!

Έρχονται τα μεγάλα «παζάρια» στα φάρμακα! Τι ετοιμάζει το υπ.Υγείας

Κουρουμπλής: «Θα έχουν πρόσβαση όλοι στα ακριβά φάρμακα»! Τι συμφώνησε με τους φαρμακοβιομηχάνους

Έρχονται μέτρα για τα ακριβά φάρμακα! Τι ετοιμάζει το υπουργείο Υγείας

Σχετικά Άρθρα

Back to top button