ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείαςΦάρμακα

Φάρμακο από τον τόπο σου…! Τι έδειξε έρευνα για τα ελληνικά γενόσημα

Εντυπωσιακό είναι επίσης ότι τα πρόσφατα μέτρα της κυβέρνησης που οδηγούν σε δραματική μείωση των τιμών των γενοσήμων φαρμάκων, βρίσκουν αντίθετους ακόμη και τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ.
Συγκεκριμένα από πανελλαδική έρευνα κοινής γνώμης που πραγματοποίησε η ALCO, προκύπτει ότι η Ελληνική κοινωνία εμπιστεύεται, τα Ελληνικά φάρμακα.

Ειδικότερα με βάση την έρευνα 8 στους 10 δηλώνουν αυθόρμητα ότι εμπιστεύονται τα Ελληνικά φάρμακα. Το ποσοστό είναι ακόμα μεγαλύτερο (84%) στις ηλικίες άνω των 45 ετών που, κατά τεκμήριο, είναι οι κύριοι καταναλωτές φαρμάκων.

Σε ό,τι αφορά στην αξιολόγηση των πρόσφατων μέτρων της κυβέρνησης για τη φαρμακευτική πολιτική, σε όσους έχουν άποψη, η συντριπτική πλειοψηφία (το 73%) θεωρεί πως αυτά πλήττουν την Ελληνική Φαρμακοβιομηχανία και ζητά να αποσυρθούν.

ΦΑΡΜΑΚΑ

Αντίθετα, το 27% τα θεωρεί σωστά και ζητά να παραμείνουν.
Είναι χαρακτηριστικό πως το 50% όσων δηλώνουν ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ και έχουν άποψη για το θέμα θεωρούν πως τα πρόσφατα μέτρα πρέπει να αποσυρθούν.

Χαμηλότερες τιμές

Σύμφωνα με την ίδια επιστημονική έρευνα της Κοινής Γνώμης, η Ελληνική κοινωνία δε γνωρίζει ότι τα Ελληνικά φάρμακα είναι 65% φθηνότερα των εισαγομένων πρωτότυπων. Μόνο ο 1 στους 100 από όσους ρωτήθηκαν γνώριζε τη μεγάλη αυτή διαφορά τιμής. Πολλοί (3 στους 10) πιστεύουν μάλιστα λανθασμένα ότι τα Ελληνικά φάρμακα είναι ακριβότερα των εισαγομένων πρωτότυπων.

Αντίστοιχα, μεγάλος αριθμός (3 στους 10) δηλώνει ότι δεν γνωρίζει ποια είναι η σχέση τιμής των Ελληνικών με τα εισαγόμενα φάρμακα.

φάρμακα

Συγκεκριμένα, στην ερώτηση «γενικά ποια πιστεύετε ότι είναι η σχέση τιμής των Ελληνικών φαρμάκων με τα εισαγόμενα;» οι απαντήσεις έχουν ως εξής:
• 65% φθηνότερα: 1%
• 31-64% φθηνότερα : 8%
• Έως 30% φθηνότερα: 32%
• Έως 30% ακριβότερα : 17%
• 31-64% ακριβότερα: 9%
• 65% ακριβότερα : 2%
• ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΩ : 32%

Τελικά, όσοι γνωρίζουν σε γενικές γραμμές, αλλά όχι ακριβώς, ότι τα Ελληνικά φάρμακα είναι φθηνότερα των εισαγομένων είναι μειοψηφία: 4 στους 10. Οι 6 στους 10 είτε λανθασμένα πιστεύουν ότι είναι ακριβότερα (το 28%), είτε δεν γνωρίζουν (το 32%) αν τα Ελληνικά φάρμακα είναι φθηνότερα (πολύ περισσότερο, δεν γνωρίζουν πόσο φθηνότερα είναι).

(Ταυτότητα έρευνας: Η σφυγμομέτρηση διεξήχθη από την ALCO μεταξύ 25 και 29 Ιανουαρίου 2016, σύμφωνα με τους κώδικες δεοντολογίας της ESOMAR και της ΣΕΔΕΑ. Πραγματοποιήθηκε σε 1.000 άτομα ηλικίας 18+ ετών με τηλεφωνικές συνεντεύξεις και η δειγματοληψία της ήταν τυχαία και στρωματοποιημένη. Το στατιστικό σφάλμα είναι +/- 3,1%)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Πόλεμος» για τις τιμές στα γενόσημα φάρμακα! Όλο το παρασκήνιο

Έρχονται κίνητρα στους φαρμακοποιούς για τα γενόσημα! Τι θα θεσμοθετήσει το υπ. Υγείας

Άγνωστό μου…γενόσημο! (έρευνα)

 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button