ΚΟΡΟΝΟΪΟΣΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείαςΣυνεντεύξεις - ΆρθραΦάρμακα

Φαίη Κοσμοπούλου: Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία αύξησε την παραγωγή φαρμάκων μέσα στον κορονοϊό για να καλυφθούν οι ασθενείς

Στον τρόπο με τον οποίο η χώρα μας αντιμετώπισε τις ανάγκες σε φάρμακα που προέκυψαν εν μέσω κρίσης κορονοϊού, αναφέρθηκε η Γενική Διευθύντρια της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) Φαίη Κοσμοπούλου μιλώντας στο 22ο Συμπόσιο της Σύμης που πραγματοποιήθηκε με θέμα: «Πανδημία: Ο κόσμος μετά τον Covid-19».

Παρότι η χώρα μας είναι μία από τις σχετικά μικρές χώρες της Ευρώπης, δεν αντιμετώπισε πρόβλημα διάθεσης φαρμάκων στους ασθενείς δεδομένου ότι η ελληνική φαρμακοβιομηχανία αύξησε την παραγωγή της προκειμένου να καλυφθούν πάνω από 3 εκατ. ασθενείς. Αντίθετα σύμφωνα με την κ.Κοσμοπούλου, σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες ο κορονοϊός «διατάραξε την εφοδιαστική αλυσίδα στον χώρο του φαρμάκου» και «το αποτέλεσμα ήταν πολλές Ευρωπαϊκές χώρες να μην μπορούν να ανταπεξέλθουν στην αυξημένη ζήτηση ακόμη και σε βασικά φάρμακα» σημείωσε χαρακτηριστικά η Γενική Διευθύντρια της ΠΕΦ.

Η Γενική Διευθύντρια της ΠΕΦ Φ.Κοσμοπούλου

«Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία αποτελεί υπόδειγμα για τη νέα πολιτική της Ε.Ε. για την ευρωπαϊκή παραγωγή φαρμάκων» υπογράμμισε μεταξύ άλλων η Φαίη Κοσμοπούλου.
Η Γενική Διευθύντρια κ. Φαίη Κοσμοπούλου, κατά την ομιλία της ανέδειξε τις προκλήσεις που αντιμετώπισαν τα συστήματα υγείας διεθνώς και σκιαγράφησε τις αλλαγές που συντελούνται στον τομέα του φαρμάκου και της ακολουθούμενης πολιτικής.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε η κ.Κοσμοπούλου «η κρίση του κορωνοϊού ανέδειξε τις παθογένειες των συστημάτων υγείας διεθνώς και δοκίμασε τις αντοχές τους», ενώ προσέθεσε πως «πολλές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις αναθεωρούν την πολιτική τους σε κρίσιμους τομείς του συστήματος υγείας, όπως είναι η αγορά του φαρμάκου».

Η Γενική Διευθύντρια της ΠΕΦ υπογράμμισε πως «στον πυρήνα της αναθεώρησης της ευρωπαϊκής πολιτικής φαρμάκου βρίσκεται η επαναξιολόγηση της πολιτικής αυξημένης εξάρτησης από τις εισαγωγές φαρμάκων και την παραγωγή αυτών σε χώρες χαμηλού κόστους, εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης». Η κ.Κοσμοπούλου τόνισε πως «η κρίση του κορονοϊού διατάραξε την εφοδιαστική αλυσίδα στον χώρο του φαρμάκου» και «το αποτέλεσμα ήταν πολλές Ευρωπαϊκές χώρες να μην μπορούν να ανταπεξέλθουν στην αυξημένη ζήτηση ακόμη και σε βασικά φάρμακα».

Αφού η Γενική Διευθύντρια της ΠΕΦ εξήρε το έργο της ελληνικής κυβέρνησης στο πεδίο της υγειονομικής διαχείρισης του πρώτου κύματος του κορωνοϊού, ανέδειξε τη σημασία της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας για την κοινωνία και το σύστημα υγείας. Η ίδια υπογράμμισε πως στη χώρα μας δεν διαταράχθηκε η εφοδιαστική αλυσίδα, ενώ η Ελλάδα δεν αντιμετώπισε ελλείψεις, χάρη στην εγχώρια βιομηχανία φαρμάκου.

Όπως χαρακτηριστικά τόνισε «η ελληνική φαρμακοβιομηχανία ενέτεινε την παραγωγή φαρμάκων, εξασφαλίζοντας όλα τ’ απαραίτητα φάρμακα, σε περισσότερους από τρία εκατομμύρια ασθενείς», ενώ προσέθεσε πως «το ελληνικό φάρμακο παράγεται σε 29 υπερσύγχρονα εργοστάσια και μπορεί να καλύψει το 70% των αναγκών των Ελλήνων ασθενών».
Εκτός όμως από τη σημασία της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας για την ελληνική κοινωνία, η οποία επιβεβαιώθηκε στην πρόσφατη κρίση του κορονοϊού, η κ.Κοσμοπούλου ανέδειξε και την εξαγωγική δυναμική του κλάδου, με το ελληνικό φάρμακο να εξάγεται σε περισσότερες από 85 χώρες του κόσμου».

Η ίδια αναφέρθηκε και στη συνεισφορά της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας στην επιστημονική πρόοδο, καθώς «την τελευταία δεκαετία έχουν πραγματοποιηθεί σημαντικές επενδύσεις σε τεχνολογικό εξοπλισμό, στο τμήμα R&D και σε ερευνητικά προγράμματα που πραγματοποιούνται σε συνεργασία με Πανεπιστημιακά Ιδρύματα και Ερευνητικά Κέντρα».
Η κ.Κοσμοπούλου κατά τη διάρκεια της ομιλίας της στάθηκε ιδιαιτέρως στις αλλαγές που συντελούνται στην ευρωπαϊκή πολιτική για το φάρμακο.

Όπως δήλωσε «η Ευρώπη έχει αναγνωρίσει την αναγκαιότητα επιστροφής της παραγωγής πρώτων υλών και φαρμάκων από τις χώρες χαμηλού κόστους, στις χώρες προέλευσής τους» και αναφέρθηκε στις δημόσιες τοποθετήσεις, τόσο της Επιτρόπου Υγείας κ. Στέλλας Κυριακίδου, όσο και του Γερμανού Υπουργού κ. Peter Altmaier. «Και οι δύο δηλώσεις δείχνουν τη στροφή της Ευρώπης σε μια πολιτική φαρμάκου που θα εξασφαλίζει μεγαλύτερη αυτάρκεια και θα εξαρτάται λιγότερο από τις εισαγωγές φαρμάκων» ανέφερε η κ.Κοσμοπούλου, η οποία κατέληξε περιγράφοντας τη συζήτηση που έχει ανοίξει στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις απαιτούμενες «εκ βάθρων αλλαγές στην πολιτική που αφορά στον τομέα του φαρμάκου.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button