Πολιτική Υγείας

Φακελάκι για…κακούργημα! Τι περιλαμβάνει το σχέδιο Βορίδη για τη διαφθορά

Μέτρα χωρίς δικλείδες ασφαλείας για τους ευάλωτους ασθενείς προσπαθεί να εφαρμόσει στο εθνικό σύστημα υγείας και τα νοσοκομεία ο υπουργός Υγείας χωρίς ωστόσο ούτε να έχει κάτι …χειροπιαστό, αλλά και χωρίς στην ουσία να προστατεύει τους ασθενείς.

Ειδικότερα ο Μάκης Βορίδης ανακοίνωσε δέκα μέτρα με τα οποία θέλει να …πιάσει τους φακελάκηδες του ΕΣΥ αλλά και όσους εκβιάζουν και παρακάμπτουν τις ουρές για ένα χειρουργείο.
Πρόκειται όμως ουσιαστικά για προτάσεις της ειδικής επιτροπής διαφθοράς που θα πρέπει να θεσμοθετηθούν και να υλοποιηθούν στην πράξη. Προτάσεις που παρουσιάσθηκαν σε συνέντευξη τύπου παρουσία τόσο του Μάκη Βορίδη όσο και του τέως υπουργού Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη.

Από τα βασικότερα μέτρα του Μάκη Βορίδη είναι να αυστηροποιηθούν οι ποινές για όσους πιάνονται επ αυτοφώρω να ζητούν χρήματα ή να εκβιάζουν ασθενείς.

Ποινές που θα θυμίζουν κακούργημα αλλά θα εξαρτάται κάθε φορά από τον νόμο εάν το αδίκημα θα είναι πλημμέλημα ή κακούργημα.

Άλλωστε για μια τέτοια νομική και θεσμική παρέμβαση θα χρειαζόταν και η συμβολή του υπουργείου Δικαιοσύνης.
Στο πλαίσιο αυτό ο Μάκης Βορίδης θα δημιουργήσει- άγνωστο βέβαια πότε- μια ειδική ιστοσελίδα στην οποία οι ασθενείς θα μπορούν να καταγγέλλουν παραβατικές συμπεριφορές γιατρών επωνύμως. Τα στοιχεία τους θα προφυλάσσονται διαβεβαίωσε ο Μάκης Βορίδης. Ωστόσο είναι εύκολο για κάθε επίορκο γιατρό να….αντιληφθεί ποιος τον “κάρφωσε”.

Κατά τα άλλα ο υπουργός Υγείας δήλωσε πως θα δημιουργήσει ένα ηλεκτρονικό σύστημα όπου θα καταγράφονται όλα τα περιστατικά που απαιτούν χειρουργείο ώστε να δημιουργείται αυτομάτως μια λίστα την οποία δεν θα μπορεί να παρακάμπτει κανείς.

Βέβαια ο Μάκης Βορίδης δεν απάντησε πως θα δώσει λύση στις περιπτώσεις που γιατροί θα επικαλούνται μια επείγουσα κατάσταση για να παρακάμπτουν την αναμονή για να κάνουν εισαγωγή σε δικούς τους πελάτες.

Για να λειτουργήσει το συγκεκριμένο σύστημα θα πρέπει να διασυνδεθούν όλες οι μονάδες υγείας της χώρας. Λεπτομέρεια: Πολλά κέντρα υγείας και νοσοκομεία δε διαθέτουν καν ηλεκτρονικούς υπολογιστές πόσο μάλλον να διασυνδεθούν κιόλας.

Με βάση το σχέδιο Βορίδη αυτές είναι οι 10 δράσεις κατά της διαφθοράς:

1. Μελέτη για δυνατότητα τροποποιήσεως του Ποινικού Κώδικα προκειμένου να θεσπισθεί είτε ένα ιδιώνυμο ποινικό αδίκημα, που θα περιλαμβάνει από πλευράς αντικειμενικής υποστάσεως τη διαφθορά είτε η πρόσθετη πρόβλεψη της διαφθοράς ως επιβαρυντικής περιπτώσεως σε προβλεπόμενα είδη αδικήματα που συνδέονται ή επικαλύπτουν διαφθορά.

2. Επιμήκυνση της παραγραφής σε όλες τις περιπτώσεις πειθαρχικών παραπτωμάτων ή ποινικών αδικημάτων που συνδέονται με διαφθορά.

3. Θέσπιση αυστηροτέρων ποινικών και πειθαρχικών ποινών.

4. Αναβάθμιση ποινικών αδικημάτων που συνδέονται με διαφθορά σε κακουργήματα.

5. Θέσπιση ταχυτέρων διαδικασιών για την πειθαρχική δίωξη και τη λειτουργία των πειθαρχικών συμβουλίων σε περιπτώσεις πειθαρχικών παραπτωμάτων που συνδέονται με διαφθορά.

6. Στελέχωση των πειθαρχικών συμβουλίων από δικαστικούς λειτουργούς εν ενεργεία ή επί τιμή ή από μέλη του Ν.Σ.Κ. εν ενεργεία ή επί τιμή ή από καθηγητές Νομικών Σχολών εν ενεργεία ή ομότιμους.

7. Ανταλλαγή πληροφοριών των διαφόρων ελεγκτικών μηχανισμών και άμεση ενημέρωση της υπηρεσίας στην οποία υπηρετεί ο υπάλληλος ή ο λειτουργός ο οποίος έχει επιδείξει συμπεριφορά που εντάσσεται στην έννοια της διαφθοράς.

8. Θέσπιση ειδικής διαδικασίας ελέγχου των χρηματοδοτήσεων και χορηγιών των φαρμακευτικών εταιρειών.

9. Η φοροαποφυγή ή φοροδιαφυγή ανεξαρτήτως της τυχόν συμπληρωματικής δηλώσεως του υποχρέου να συνιστά βαρύτατο πειθαρχικό παράπτωμα (στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα).

10. Ενίσχυση των ελεγκτικών οργανισμών και μηχανισμών.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button