ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείαςΦάρμακα

Φαρμακοβιομήχανοι καλούν υπουργείο Υγείας! Τι ζητούν

Ειδικότερα όπως αναφέρουν πληροφορίες του HealthReport.gr, οι εκπρόσωποι του νέου ΔΣ του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) έχουν ζητήσει συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας προκειμένου να θέσουν όλες τις προτεραιότητες του κλάδου.

Προς ώρας όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές του HealthReport.gr, δεν έχει ορισθεί το επίμαχο ραντεβού το οποίο ωστόσο αναμένεται τις επόμενες εβδομάδες.

Ο κλάδος θα θέσει στον υπουργό Υγείας σειρά θεμάτων τα οποία απασχολούν έντονα τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις δεδομένων και των αλλαγών που έρχονται. Διαβάστε ΕΔΩ για τις αλλαγές: “Οι έξι μεγάλες αλλαγές που έρχονται στο φάρμακο! Τι προωθεί το υπ.Υγείας”

Μεταξύ των βασικών θεμάτων που θα τεθούν και πάλι από το νέο ΔΣ του ΣΦΕΕ είναι το θέμα της αυτόματης επιστροφής χρημάτων με την υπέρβαση της φαρμακευτικής δαπάνης γνωστό και ως clawback.
Άλλωστε οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις χρόνια τώρα διαμαρτύρονται για τις υπέρογκες επιστροφές που τις κάνει να προσφέρουν τουλάχιστον 1 στα 4 φάρμακα δωρεάν στο σύστημα.

Εξάλλου μαζί με τις υποχρεωτικές εκπτώσεις το ποσό ενίοτε αγγίζει και το 1δις ευρώ.

Στον υπουργό με νέο Πρόεδρο ο ΣΦΕΕ

Κατά τα άλλα αυτό που αναμένεται να συζητηθεί εκτενώς όπως λένε πληροφορίες του HealthReport.gr είναι το ζήτημα της αξιολόγησης των νέων φαρμάκων μέσω της Επιτροπής που δημιουργήθηκε και η οποία θα εισηγείται ποιο νέο σκεύασμα θα αποζημιώνεται στη χώρα μας και ποιο όχι.

Τα ζητήματα που προκύπτουν είναι κυρίως διαδικαστικού χαρακτήρα καθώς είναι θολό ακόμη το τοπίο σχετικά με ποια ακριβώς κριτήρια θα αξιολογούνται ή θα απορρίπτονται νέες θεραπείες. Αυτό πάντως που έχει διαβεβαιώσει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας είναι πως θα εξασφαλισθεί η πρόσβαση στις νέες θεραπείες στους Έλληνες ασθενείς. Αρκεί βέβαια αυτές να είναι πράγματι πρωτοπόρες.

Όπως και να ‘χει, τα νέα φάρμακα είναι βέβαιον πως θα κυκλοφορούν στη χώρα μας με μεγάλες εκπτώσεις καθώς ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός έχει δηλώσει ούτε κανένα φάρμακο δεν θα αποζημιώνεται ένα δεν περνά πρώτα από διαπραγμάτευση τιμής.

Για το νέο ΔΣ του ΣΦΕΕ πάντως αλλά και ιδιαίτερα για τον νέο Πρόεδρο Ολύμπιο Παπαδημητρίου η πρώτη συνάντηση με τον υπουργό Υγείας αναμένεται να είναι και ένα crash test. Θα κριθεί δηλαδή εάν μπορεί να ανταπεξέλθει στις ιδιαίτερα πιεστικές συνθήκες που επιβάλουν η δημοσιονομική στενότητα αλλά και τα σκληρά μέτρα που λαμβάνει για τον κλάδο το υπουργείο Υγείας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Με παζάρια στις τιμές όλα τα νέα φάρμακα! Πως θα εγκρίνονται

Νέος Πρόεδρος του ΣΦΕΕ ο Ολύμπιος Παπαδημητρίου! Δείτε όλα τα ονόματα του ΔΣ

Απίστευτο: Μέσω Facebook ψάχνουν φάρμακα που λείπουν οι φαρμακοποιοί! Σε απόγνωση οι ασθενείς

Σοβαρές ελλείψεις φαρμάκων στα φαρμακεία! Ποια απουσιάζουν από τα ράφια

Έρχεται μείωση στις συμμετοχές για τα φάρμακα! Τι σχεδιάζει το υπ.Υγείας

Σχετικά Άρθρα

Back to top button