ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείαςΦάρμακα

Φαρμακοβιομηχανίες προς υπ.Υγείας: «Αλλάξτε τώρα τη φαρμακευτική πολιτική»! Τι ζητούν

Ένα εξαιρετικά πιεστικό περιβάλλον δημιουργείται τις τελευταίες ημέρες προς το υπουργείο Υγείας προκειμένου να αλλάξει άμεσα τη φαρμακευτική πολιτική, κάτι που άλλωστε έχει προαναγγείλει εδώ και καιρό και ο ίδιος ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός.

Οι φαρμακοβιομηχανίες και κυρίως οι πολυεθνικές, με αλλεπάλληλες επιστολές τους προς την ηγεσία του υπουργείου Υγείας ζητούν την αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης καθώς φέτος θα κλείσει πολύ λιγότερο στα 1,945 δις ευρώ.

Βέβαια η πραγματική δαπάνη υπολογίζεται ότι θα φθάσει στα 2,5 δις ευρώ, κάτι που σημαίνει πως όλες οι φαρμακευτικές εταιρείες, ελληνικές και ξένες θα κληθούν να επιστρέψουν με τη μορφή των των rebates και των claw backs (υποχρεωτικές εκπτώσεις και αυτόματες επιστροφές χρημάτων) το ποσό των 555 εκατ. ευρώ.
Γι αυτό και ζητούν από την κυβέρνηση να πιέσει τους θεσμούς ώστε η δαπάνη να φθάσει τουλάχιστον στα 2,2 δις ευρώ.

Οι φαρμακευτικές εταιρείες στην τελευταία τους επιστολή προς τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό επεσήμαναν ότι «To ποσό 555 εκατ. ευρώ αντιπροσωπεύει το 25% περίπου των καθαρών εσόδων των φαρμακευτικών εταιρειών, που σε κάθε περίπτωση αποτελεί de facto βαρύτατη επιβάρυνσή τους. Οπότε, καθίσταται πλέον αμφίβολο κατά πόσον θα μπορούν να συνεχίσουν να ανταποκρίνονται στις ανάγκες της Δημόσιας Υγείας, εφοδιάζοντας απρόσκοπτα με τα αναγκαία φάρμακα την Ελληνική αγορά αλλά και να διατηρήσουν τις πολύτιμες θέσεις εργασίας».

Ένα άλλο βασικό αίτημα που θέτει ο κλάδος είναι η αλλαγή στα rebate τις υποχρεωτικές εκπτώσεις οι οποίες σήμερα βγαίνουν με έναν εξαιρετικά σύνθετο τρόπο, χωρίς κανείς ουσιαστικά να μπορεί να γνωρίζει με κάθε λεπτομέρεια πως ορίζονται αυτές οι εκπτώσεις.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν στην τελευταία τους επιστολή προς τον υπουργό υγείας: «Τα πολλά και διαφοροποιημένα rebates, που έχουν νομοθετηθεί κατά καιρούς τα τελευταία χρόνια, έχουν διαμορφώσει ένα παντελώς στρεβλό πλαίσιο που χαρακτηρίζεται κατά κύριο λόγο από άνιση και διακριτική μεταχείριση, νοθεύοντας κάθε έννοια υγιούς ανταγωνισμού.

Είναι πλέον ξεκάθαρο ότι, τα ειδικά rebates (π.χ. rebate 50/50, rebate μοναδικής δραστικής, rebate πρώτου χρόνου κυκλοφορίας και rebate εκτέλεσης συνταγών φαρμάκων του Ν.3816 από τα ιδιωτικά φαρμακεία) δημιουργούν σοβαρές αδικίες και στρεβλώσεις στην εν λόγω αγορά και προβλήματα ομαλής διάθεσης σε πολλά φάρμακα».

Μάλιστα έχουν διαμηνύσει στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας ότι ορισμένα σκευάσματα λόγω ακριβώς αυτού του σύνθετου συστήματος που τα καθιστά μη κερδοφόρα είναι πιθανό να αποσυρθούν από την ελληνική αγορά.

Πάντως καθοριστικό ρόλο στις όποιες αλλαγές και αποφάσεις αναμένεται να παίξει ο υπεύθυνος για την Υγεία από τους δανειστές γνωστός και ως ο σκληρός Τζουζέπε Καρόνε, ο οποίος καταφθάνει τις ημέρες αυτές στη χώρα μας όπως αναφέρουν πληροφορίες του HealthReport.gr.

Ήδη- σύμφωνα με τις ίδιες πηγές του HealthReport.gr– ορισμένοι εκπρόσωποι του κλάδου έχουν απευθυνθεί στον Τζ.Καρόνε για τις αλλαγές που ζητούν στη φαρμακευτική πολιτική.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button