ΆρθραΡεπορτάζ υγείαςΦάρμακα

Φαρμακοποιοί: Σκληραίνουν τη στάση τους για τα χρέη του ΕΟΠΥΥ! Τι θα αποφασίσουν στη συνεδρίαση τους

Τις περαιτέρω κινήσεις του κλάδου καθορίζει σήμερα ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος ο οποίος συνεδριάζει για να λάβει τις αποφάσεις του.

Ο ΕΟΠΥΥ καθυστερεί να εξοφλήσει τους φαρμακοποιούς και όπως φαίνεται οι ασθενείς είναι πιθανό να βρεθούν μπροστά σε σοβαρές ελλείψεις φαρμάκων. Η πιθανότητα πάντως να ξεκινήσει πολυήμερη απεργία φαίνεται ότι προς ώρας δεν είναι πιθανό σενάριο. 
Οι φαρμακοποιοί που είναι στα κάγκελα για τη μη εξόφληση των οφειλών του Οργανισμού, απειλούν με κινητοποιήσεις άλλου τύπου εάν δε βρεθεί άμεσα λύση στο πρόβλημα.

Τις αποφάσεις τους αναμένεται να τις λάβουν σήμερα οπότε και συνεδριάζει ο κλάδος. Υποστηρίζουν άλλωστε πως δεν έχουν τη δυνατότητα να αγοράσουν πλέον φάρμακα για να γεμίσουν τα ράφια των φαρμακείων τους, καθώς προπληρώνουν τα σκευάσματα και το …ταμείον είναι μείον.

Από την άλλη όμως η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ ασκεί πιέσεις, όπως λένε πληροφορίες του HealthReport.gr, τόσο στο υπουργείο Υγείας όσο και στους αρμόδιους των ασφαλιστικών Ταμείων για να δοθούν τα χρήματα που αναλογούν στην υγεία από τις ασφαλιστικές εισφορές. Το τελευταίο διάστημα να σημειωθεί πως αυξάνονται δραματικά οι καθυστερήσεις στην απόδοση των χρημάτων προς των ΕΟΠΥΥ, καθώς τα Ταμεία συγκεντρώνουν τα χρήματα προκειμένου να πληρώνουν τις συντάξεις.

Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος δηλώνει ξεκάθαρα πως οδεύει προς κινητοποιήσεις ώστε να πιεστεί η κυβέρνηση και να καταβάλει τα χρωστούμενα των προηγούμενων μηνών. Να σημειωθεί πως οι φαρμακοποιοί δεν έχουν πληρωθεί τον μήνα Φεβρουάριο σε αντίθεση με τους άλλους ιδιώτες παρόχους.

Βέβαια όλο το προηγούμενο διάστημα οι φαρμακοποιοί ακριβώς επειδή προπληρώνουν τα φάρμακα, εξοφλούνταν πρώτοι από τον ΕΟΠΥΥ σε αντίθεση με γιατρούς, κλινικές, διαγνωστικά κέντρα κ.λ.π.

Τι ετοιμάζουν

Τα σενάρια που θα πέσουν στο τραπέζι κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του ΔΣ του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου είναι να ξεκινήσει καταρχάς ένα “μπλόκο” προς τους αρμόδιους, με ενημέρωση των ασθενών αλλά και σχετικά ενημερωτικά έντυπα. Κάτι που άλλωστε έχει κάνει και στο παρελθόν ο κλάδος, στήνοντας στον …τοίχο όσους υποστήριζαν μέτρα κατά των φαρμακοποιών.

Παράλληλα αυτό που θα τεθεί στο τραπέζι των συζητήσεων είναι να σταματήσουν οι εφημερίες των φαρμακείων, κάτι για το οποίο άλλωστε ο πρόεδρος του κλάδου Κώστας Λουράντος είχε προειδοποιήσει πρόσφατα. Άλλωστε οι φαρμακοποιοί θεωρούν πως με το ελεύθερο ωράριο που εφαρμόζεται σήμερα δεν έχει νόημα τα μικρά φαρμακεία να εφημερεύουν αφού η κίνηση των ασθενών μεταφέρεται σε εκείνα που ακολουθούν ελεύθερο ωράριο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Φαρμακοποιοί κατά Άδωνι για τις πληρωμές: «Εσείς μας πληρώνατε αργότερα»! Απειλούν με στάση κατά ΕΟΠΥΥ

Ηλεκτρονική Συνταγογράφηση: Νέα εφαρμογή για γιατρούς και φαρμακοποιούς! Όλες οι οδηγίες

Φάρμακα: Αυξάνεται ή όχι ο ΦΠΑ; Υπ’ ατμόν οι φαρμακοποιοί

Στο απόσπασμα ο ΕΟΠΥΥ για τα φάρμακα! Τι αποφασίζουν φαρμακοποιοί, φαρμακοβιομηχανίες, αποθήκες

Τελειώνουν και τα φάρμακα: Ή πληρώνει ο ΕΟΠΥΥ ή αδειάζουν τα φαρμακεία διαμηνύουν φαρμακοποιοί και εταιρείες!

Κουρουμπλής-Άδωνις: Μαλλιά κουβάρια για τα φάρμακα! Οι αλληλοκατηγορίες και οι αιχμές για τις εταιρείες

Σχετικά Άρθρα

Back to top button